Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Sosial dumping i Longyearbyen

Svein Jonny Albrigtsen tok ordet under det åpne møtet i kulturhuset i forbindelse med Svalbardmeldingen. Han sa blant annet at flere utenlandske arbeidere er redde for å organisere seg i frykt for å miste jobben. FOTO: Christopher Engås

– Sosial dumping i Longyearbyen

Svein Jonny Albrigtsen mener det er arbeidstakere som blir utnyttet i Longyearbyen. Reglene om minstelønn gjelder ikke her.

Tekst:

Publisert:

29. august gikk Svein Jonny Albrigtsen på talerstolen i kulturhuset og gjorde saksordfører Trine Skei Grande oppmerksom på at det foregår sosial dumping i Longyearbyen.

– Jeg har oppfordret folk som har kommet til meg til å organisere seg, men de redde for å miste jobben om de gjør det, sier han til Svalbardposten som Ap-politiker og fagforeningsmann.

– Hvor er dette et problem?

– Du har jo vaskebransjen blant annet. Der er det mange som ikke snakker norsk, sier han.

– Mener du folk blir utnyttet?

– Det er litt utnyttelse også når folk kommer og omtrent jobber bare for kost og losji, svarer han.

(Albrigtsen ble ikke gjort kjent med den konkrete saken på Taste of thai, da Svalbardposten snakket med ham.)

Har ikke vern
Som hovedregel gjelder Arbeidsmiljøloven på Svalbard slik som for fastlandet. Men de siste årene er en del tariffavtaler allmenngjort for en del bransjer på fastlandet, som renhold, byggebransjen, persontransport og renhold. Hotell- og restaurantbransjen har imidlertid ikke en slik ordning som sikrer at alle ansatte i bransjen har rett til en minstelønn.

– Vi har altså ikke det samme såkalte sosialt dumping-vernet på Svalbard som på fastlandet, sier jurist Otto Bjarte Johnsen i Arbeidstilsynet.

– Mistenker dere sosial dumping i Longyearbyen?

– Jeg vil si både ja og nei. Vi ser på historikken at virksomheter i Longyearbyen fra tid til annen har fått pålegg fra oss, der grunnleggende forhold ikke har vært til stede, sier Johnsen.

Han legger til at sosial dumping er et problematisk begrep som loven ikke opererer med.

– At det på Svalbard, i likhet med fastlandet, fra tid til annen er behov for å stramme opp enkelte virksomheter er helt klart, sier han.

Ønsker allmenngjøring

Albrigtsen mener at arbeidstakere bør organisere seg, og at allmenngjøring av tariffer blir gjort gjeldende også for Svalbard.

– På fastlandet er det ulovlig å leie inn folk som ikke har tariffen i orden, for eksempel i vaskebransjen, sier han.

Albrigtsen ønsker å ta saken videre, og prøve å få bedriftene til å forstå at det er best å være organisert og gi arbeiderne sin rettmessige lønn.

– Seriøse bedrifter blir utkonkurrert av de som ikke gir tarifflønn eller rettmessig lønn som overtid, sier han.

Albrigtsen mener det fremdeles burde satses på store bedrifter som har alt i orden, istedet for å oppfordre til mange små, slik forslaget til ny Svalbardmelding gjør.

– Jeg kan ikke si at ingen av de mindre bedriftene har alt på stell, men det er nok mange som har flat betaling, sier han.

– Bør ta tak
LO Svalbard er en paraplyorganisasjon for fagforeninger i Longyearbyen. Leder Ottar Svensen forteller at de også er bekymret for at sosial dumping kan bli en større utfordring, dersom det kommer flere småbedrifter slik Svalbardmeldingen legger opp til.

– Vi ønsker flere bedrifter, men at det skal være ordnede forhold, sier han.

LO Svalbard har sendt inn et forslag om temaet til LOs fylkeskonferanse.

I dag er det slik at fagforeninger kan gjøre avtaler med lokale bedrifter om tariff og minstelønn, men det er ikke noe som skjer automatisk.

– Allmenngjorte tariffavtaler er nok noe man må ta fatt på at blir gjort gjeldende for Svalbard også, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!