Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søppeltokt med godværsskyer

 

Søppeltokt med godværsskyer

17,5 kilometer strandlinje ble ryddet forrige uke. Stort sett med godværsskyer på himmelen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Avfall etter fiskere ved norskekysten havner på Svalbards strender, og siden 2000 har Sysselmannen hatt et årlig søppeltokt hvor fastboende får være med å plukke søppel i områder det ellers kan være vanskelig å komme til.

Populært
Totalt 24 av de 75 fastboende som søkte fikk være med på årets tokt som ble gjennomført i to omganger. Den første gruppen startet i Longyearbyen, endte opp ved Austfjordnes og ble fraktet tilbake til byen med helikopter. Gruppe nummer to ble så fløyet til båten, og startet sitt toktarbeid i Austfjorden.

Viktige nøter
– Nøtene er det viktigste. De må vi ta for at ikke reinsdyr skal sette seg fast. Dere må ikke bli overrasket om dere finner garn med døde dyr i, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Halvard Pedersen før lag nummer to blir sluppet løs på strendene på nordvestspitsbergen.
Etter å ha gjort et forsøk på å plukke søppel i overlevelsesdrakt, er det klart at været ikke er på plukkernes side. Det er for varmt. Strålende sol og ikke et vindpust. Taktikken ble forandret og søppeljakten foregikk fra lettbåt med kikkert. Når ei not ble oppdaget, kjørte laget inn og plukket med seg den og søppelet i nærheten, før de satte ut fjorden for å speide etter mer.

75 kilometer
– Siden vi startet i 2000 har vi plukket 175 kilometer strandlinje, forteller Pedersen. Rundtoktet Sysselmannen gjennomfører om sommeren og kunnskap om hvor det driver søppel i land avgjør hvor det skal plukkes.
– Det blir reint når vi plukker og det holder seg reint en god stund, men det kommer en del søppel drivende hvert år, sier Pedersen.
Han mener mesteparten av søppelet som driver i land på Svalbard kommer med havstrømmer fra norskekysten og fra havområdene mellom Svalbard og Grønland.
– Vi ser at det kommer masse søppel og at fiskeflåten er den største synderen. Det er viktig at de begynner å ta ansvar. Jeg skulle ønske de kunne fått en god måte å kvitte seg med søppelet sitt på i stedet for å kaste det overbord, sier Pedersen.

Fornøyd
Pedersen var fornøyd med resultatet av plukkingen.
– Det gikk bra i fjor og minst like bra i år. Og så været. Fem dager med optimale værforhold og flotte folk. Det er et poeng at det skal være så spennende som mulig for de som er med. Vi skal plukke søppel men også se områder, sier han.
Til sammen klarte de to lagene på årets tokt å plukke i overkant av 130 kubikkmeter søppel.
– Søpla går til avfallsanlegget, men kverna tar ikke alt vi har med, så det meste går nok rett på avfallsplassen i Adventdalen. Vi har ikke noe ønske om å fylle opp der heller, men vi ser det som viktigere å få søppelet vekk fra strendene, sier Pedersen. Se bilder fra søppeltoktet i bildegalleriet.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!