Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søppelfyllinga forurenses

Målinger: Mastergradstudent Solveig Vullum Løtveit under feltarbeidet på søppeldeponiet i 2011 sammen med ingeniør Jomar Finseth ved Unis. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Søppelfyllinga forurenses

Søppelfyllinga i Adventdalen forurenser vannet i området, men både luft og jordsmonn er upåvirket.

Tekst:

Publisert:

Solveig Vullum Løtveit har skrevet masteroppgave ved NTNU om avfallsdeponiet til Longyearbyen. Hun ville undersøke om forurensing fra deponiet sprer seg nedover i Adventdalen.


Miljøgifter

Hun har funnet ut at vannet nedenfor deponiet er forurenset blant annet av nitrogen, mangan, sink og nikkel.

– Bekken som renner ut av deponiet brukes ikke som drikke­vannskilde. Så med mindre man fyller opp vannflasken sin her, utgjør bekken ingen risiko for mennesker, skriver Løtveit i en epost til Svalbardposten.

Om konsentrasjonene av miljøgifter i vannet er høye nok til å påvirke vegetasjon og dyreliv negativt, kan hun ikke si noe om.

Bekken munner ut i Adventelva. Fordi vannføringen i elva er mange ganger større enn vannføringen til bekken fra deponiet, vil fortynningen være såpass stor at vannet fra deponiet trolig ikke har noen negativ effekt på elva, skriver Løtveit.


Kan forhindres

Det er mulig å hindre at vannet forurenses.

– Da jeg gjorde feltarbeidet til masteroppgaven, rant vann inn i deponiet på oversiden. Dersom dette vannet ledes rundt deponiet, i stedet for å renne gjennom, vil mengden vann som renner ut av deponiet reduseres, skriver Løtveit.

Nå vil Bydrift gjøre det.

– Smeltevannet samler seg i en bekk litt ovenfor deponiet. Jeg har funnet ut at det er blitt prøvd å lede bort vannet med en mur tidligere, men det har ikke fungert. Nå skal vi finne nye tiltak, sier Håkan Eriksson, leder for teknisk infrastruktur i Bydrift.

Prosjektet er lagt ut på anbud, og Bydrift vil leie inn en konsulent som skal foreslå løsninger. Eriksson håper jobben vil gjøres i løpet av sommeren.

Jordsmonnet og luften i nærheten av deponiet har ikke for høye konsentrasjoner av miljøgifter.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!