Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søppelfyllinga forurenses

Målinger: Mastergradstudent Solveig Vullum Løtveit under feltarbeidet på søppeldeponiet i 2011 sammen med ingeniør Jomar Finseth ved Unis. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Søppelfyllinga forurenses

Søppelfyllinga i Adventdalen forurenser vannet i området, men både luft og jordsmonn er upåvirket.

Solveig Vullum Løtveit har skrevet masteroppgave ved NTNU om avfallsdeponiet til Longyearbyen. Hun ville undersøke om forurensing fra deponiet sprer seg nedover i Adventdalen.


Miljøgifter

Hun har funnet ut at vannet nedenfor deponiet er forurenset blant annet av nitrogen, mangan, sink og nikkel.

– Bekken som renner ut av deponiet brukes ikke som drikke­vannskilde. Så med mindre man fyller opp vannflasken sin her, utgjør bekken ingen risiko for mennesker, skriver Løtveit i en epost til Svalbardposten.

Om konsentrasjonene av miljøgifter i vannet er høye nok til å påvirke vegetasjon og dyreliv negativt, kan hun ikke si noe om.

Bekken munner ut i Adventelva. Fordi vannføringen i elva er mange ganger større enn vannføringen til bekken fra deponiet, vil fortynningen være såpass stor at vannet fra deponiet trolig ikke har noen negativ effekt på elva, skriver Løtveit.


Kan forhindres

Det er mulig å hindre at vannet forurenses.

– Da jeg gjorde feltarbeidet til masteroppgaven, rant vann inn i deponiet på oversiden. Dersom dette vannet ledes rundt deponiet, i stedet for å renne gjennom, vil mengden vann som renner ut av deponiet reduseres, skriver Løtveit.

Nå vil Bydrift gjøre det.

– Smeltevannet samler seg i en bekk litt ovenfor deponiet. Jeg har funnet ut at det er blitt prøvd å lede bort vannet med en mur tidligere, men det har ikke fungert. Nå skal vi finne nye tiltak, sier Håkan Eriksson, leder for teknisk infrastruktur i Bydrift.

Prosjektet er lagt ut på anbud, og Bydrift vil leie inn en konsulent som skal foreslå løsninger. Eriksson håper jobben vil gjøres i løpet av sommeren.

Jordsmonnet og luften i nærheten av deponiet har ikke for høye konsentrasjoner av miljøgifter.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!