Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søppelfyllinga forurenses

Målinger: Mastergradstudent Solveig Vullum Løtveit under feltarbeidet på søppeldeponiet i 2011 sammen med ingeniør Jomar Finseth ved Unis. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Søppelfyllinga forurenses

Søppelfyllinga i Adventdalen forurenser vannet i området, men både luft og jordsmonn er upåvirket.

Tekst:

Publisert:

Solveig Vullum Løtveit har skrevet masteroppgave ved NTNU om avfallsdeponiet til Longyearbyen. Hun ville undersøke om forurensing fra deponiet sprer seg nedover i Adventdalen.


Miljøgifter

Hun har funnet ut at vannet nedenfor deponiet er forurenset blant annet av nitrogen, mangan, sink og nikkel.

– Bekken som renner ut av deponiet brukes ikke som drikke­vannskilde. Så med mindre man fyller opp vannflasken sin her, utgjør bekken ingen risiko for mennesker, skriver Løtveit i en epost til Svalbardposten.

Om konsentrasjonene av miljøgifter i vannet er høye nok til å påvirke vegetasjon og dyreliv negativt, kan hun ikke si noe om.

Bekken munner ut i Adventelva. Fordi vannføringen i elva er mange ganger større enn vannføringen til bekken fra deponiet, vil fortynningen være såpass stor at vannet fra deponiet trolig ikke har noen negativ effekt på elva, skriver Løtveit.


Kan forhindres

Det er mulig å hindre at vannet forurenses.

– Da jeg gjorde feltarbeidet til masteroppgaven, rant vann inn i deponiet på oversiden. Dersom dette vannet ledes rundt deponiet, i stedet for å renne gjennom, vil mengden vann som renner ut av deponiet reduseres, skriver Løtveit.

Nå vil Bydrift gjøre det.

– Smeltevannet samler seg i en bekk litt ovenfor deponiet. Jeg har funnet ut at det er blitt prøvd å lede bort vannet med en mur tidligere, men det har ikke fungert. Nå skal vi finne nye tiltak, sier Håkan Eriksson, leder for teknisk infrastruktur i Bydrift.

Prosjektet er lagt ut på anbud, og Bydrift vil leie inn en konsulent som skal foreslå løsninger. Eriksson håper jobben vil gjøres i løpet av sommeren.

Jordsmonnet og luften i nærheten av deponiet har ikke for høye konsentrasjoner av miljøgifter.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!