Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søppelfyllinga forurenses

Målinger: Mastergradstudent Solveig Vullum Løtveit under feltarbeidet på søppeldeponiet i 2011 sammen med ingeniør Jomar Finseth ved Unis. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Søppelfyllinga forurenses

Søppelfyllinga i Adventdalen forurenser vannet i området, men både luft og jordsmonn er upåvirket.

Solveig Vullum Løtveit har skrevet masteroppgave ved NTNU om avfallsdeponiet til Longyearbyen. Hun ville undersøke om forurensing fra deponiet sprer seg nedover i Adventdalen.


Miljøgifter

Hun har funnet ut at vannet nedenfor deponiet er forurenset blant annet av nitrogen, mangan, sink og nikkel.

– Bekken som renner ut av deponiet brukes ikke som drikke­vannskilde. Så med mindre man fyller opp vannflasken sin her, utgjør bekken ingen risiko for mennesker, skriver Løtveit i en epost til Svalbardposten.

Om konsentrasjonene av miljøgifter i vannet er høye nok til å påvirke vegetasjon og dyreliv negativt, kan hun ikke si noe om.

Bekken munner ut i Adventelva. Fordi vannføringen i elva er mange ganger større enn vannføringen til bekken fra deponiet, vil fortynningen være såpass stor at vannet fra deponiet trolig ikke har noen negativ effekt på elva, skriver Løtveit.


Kan forhindres

Det er mulig å hindre at vannet forurenses.

– Da jeg gjorde feltarbeidet til masteroppgaven, rant vann inn i deponiet på oversiden. Dersom dette vannet ledes rundt deponiet, i stedet for å renne gjennom, vil mengden vann som renner ut av deponiet reduseres, skriver Løtveit.

Nå vil Bydrift gjøre det.

– Smeltevannet samler seg i en bekk litt ovenfor deponiet. Jeg har funnet ut at det er blitt prøvd å lede bort vannet med en mur tidligere, men det har ikke fungert. Nå skal vi finne nye tiltak, sier Håkan Eriksson, leder for teknisk infrastruktur i Bydrift.

Prosjektet er lagt ut på anbud, og Bydrift vil leie inn en konsulent som skal foreslå løsninger. Eriksson håper jobben vil gjøres i løpet av sommeren.

Jordsmonnet og luften i nærheten av deponiet har ikke for høye konsentrasjoner av miljøgifter.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!