Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søppeldynga Svalbard

Avbrøt søppelrydding: Rundt 20 minutter etter at årets søppeltokt startet ved Reinsdyrflya, kom ei binne tassende forbi og evakuerte de 12 frivillige engang skrotet som så langt var samlet sammen. FOTO: Geir Barstein

Søppeldynga Svalbard

På mandag startet årets strandryddetokt. Ingenting tyder på at resultatet blir mer oppløftende enn fra tidligere år.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.07.2015 kl 12:18

Strandryddetoktet rakk knapt å starte tirsdag morgen, før dronninga av Arktis meldte sin ankomst. Flere store ryddeposer var fulle av av søppel, da selve symbolet på et vilt og uberørt Svalbard kom langs fjæra i Norddalsbukta ved Reinsdyrflya helt nordvest på Spitsbergen, knapt en halvtime etter at arbeidet startet.

– Alle i båten!

Ryddelagene blir evakuert ut i polarcirklene, og den velfødde binna tråkker ufordrødent videre, uten å bry seg om den gamle Tuborg-kassa, trålkulene eller de mange meterne med pakkebånd som ble samlet sammen i løpet av noen få minutter.

Flyter over av søppel
Kanskje hun er blitt godt vant til synet; Svalbards strender flyter over av søppel og menneskelige fingeravtrykk, uansett hvor langt du kommer fra bosetningene.

Plastflasker, sandaler, lightere, tauverk, tyske melkekartonger, norske melkekartonger, finske melkekartonger, badeender og jägermeisterflasker med den siste slanten i behold.

Trålkuler, fiskekasser, deler fra et samlebånd og utallige lengder strammebånd. Det kommer fra hele verden, men fiskerinæringa langs den lokale kysten er den største synderen, sier toktleder og sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.

– Det er mye fiske som forsøpler Svalbard. Det bør de være obs på, og de bør skjerpe seg, sier søppelveteran Lyssand som er ute på sitt sjuende tokt.

Dødsfelle for dyrene
Gamle nøter, garn og rep er en åpenbar dødsfelle. Et dyr som vikler geviret eller et øremerke inn i de store og tunge konstruksjonene risikerer å lide en langdryg og smertefull skjebne. Det skjedde nesten i fjor, da ei binne ble funnet mens hun dro 170 kilo fiskeutstyr etter hodet. Reinsdyr er observert sammentullet i tospann, og talløse fugler har måttet bøte med livet i nylontrådene som fortsetter å «fiske» i mange hundre år.

– Etter toktet i fjor foreslo vi at noen fra fiskerinæringa ble med, for å se hva som flyter opp her. Men ingen er med i år, sier Lyssand.
Men det trenger ikke å være stort for å være dødelig eller skadelig. Når binna er på trygg avstand, fortsetter arbeidet på stranda. Ved første øyenkast kan den se nokså ren og pen ut, men en nærmere titt forteller en annen historie.

Mellom steinene, selkadavrene og drivtømmeret ligger det et enormt antall små plastbiter i alle farger, og det er umulig å få med seg alt. I løpet av en dags hardt arbeid har de to strandryddelagene fylt 14 såkalte «big bager» med skrot.

– Det tilsvarer rundt ti til tolv kubikk med relativt små stykker plast. Denne stranda har blitt ryddet før, og det viser at tilsiget er stort, sier Lyssand.

Dette er omtrent den samme mengden som ble plukket opp på den første stranda under fjorårets tokt.

– Og dette var slett ikke den verste stranda jeg har sett. Vi plukket det vi så, men det er så mye mer som ligger begravd under steinene og drivtømmeret på denne korte strekningen, sier Reiten.

8 milloner tonn søppel
Hvert år havner 8,8 millioner tonn søppel i havene, ifølge rådgiver Solvår Reiten ved Sysselmannens miljøavdeling. Mesteparten er plast. Når det først havner i naturen forsvinner det ikke av seg selv. Problemet går bare over i andre former. Store plastkasser blir sprø som kjeks i sola, knekker opp i småbiter og blir «mat» for fisk, fugler og dyrene nederst i næringskjeden.

– En undersøkelse påviste plast i magen på 90 prosent av de undersøkte havhestene på Svalbard. Bitene blokkerer næringsopptaket og de kan dø, sier Reiten.

Siden dyr åpenbart ikke kan fordøye plast, akkumuleres det oppover og rundt i næringskjeden – inkludert i kjøttet som havner på vårt eget fat. For å gjøre situasjonen enda verre, fungerer plast som en svamp på andre miljøgifter som menneskelige utslipp har kjørt ut i naturen.

– Som en konsekvens får dyrene i seg både plastikk og giftige stoffer, sier Reiten.

Årets strandryddetokt pågår i perioden 20. til 27. juli, med mannskapsbytte 23. juli. Les mer om toktet i neste nummer og på Svalbardposten.no.

Se bildet større

Dødsfelle: En stor not sitter fast under flere hundre kilo stein, og kommer først løs etter lang tids jobbing. For et dyr kunne dette søppelet, dumpet eller mistet fra en fiskebåt, blitt ei dødsfelle. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Mye søppel: I løpet av én dag, på én liten strand, ble 14 store sekker fylt med plastsøppel og fraktet inn til Polarsyssel. FOTO: Geir Barstein

Se bildet større

Trålkuler: Tusenvis av trålkuler ligger langs Svalbards strender. Fiskerinæringen står for en stor andel av plastforurensingen, sier Arild Lyssand, toktleder og sysselmannsførstebetjent. FOTO: Geir Barstein

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!