Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sone-tvist til Høyesterett

På vakt: Norge fører en aktiv forvaltningspolitikk i havområdene ved Svalbard. Det har ført til flere bøtelegginger av utenlandske fartøyer for ulovlig fiske. Høsten 2012 ble denne litauiske tråleren oppbrakt av kystvakten. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Sone-tvist til Høyesterett

To rettsinstanser har gitt den norske stat medhold i at Svalbardtraktaten ikke gjelder i havområdene utenfor Svalbard. Nå går saken til Høyesterett.

Sist fredag kom dommen fra Hålogaland lagmannsrett. Den støtter tingrettens syn i at Svalbardtraktaten ikke gjelder lenger ut enn 12 nautiske mil fra land. Dermed er den norske, økonomiske fiskevernsona lovlig. Nå får trolig Høyesterett den omstridte sona på sitt bord.


Som forventet

Det er det tyske rederiet Deutsche Fischfang Union som har brakt saken inn for norsk rettsvesen, etter at rederiets tråler «Kiel» ble tatt for ulovlig fiske ved Hopen i fjor høst. Rederiet avviste boten og sier Norge forskjellsbehandler i fiskesona. Rederiet mener fiske­vernsona strider mot Svalbardtraktaten og annen internasjonal lov. Nå har rederiet tapt både i tingretten og lagmannsretten, men de gir seg ikke.

– Rederiet er naturligvis skuffet, men jeg har tidligere sagt til dem at de ikke kan regne med å få medhold i verken tingretten eller lagmannsretten, sier forsvarer Hallvard Østgård.

Rederiet har allerede bestemt seg for å anke dommen til Høyeste­rett, og Østgård har stor tro på at saken slipper gjennom ankeutvalget.

– Jeg vil bli ytterst overrasket om den ikke slipper inn. Saken er veldig prinsipiell, sier forsvareren.


– Skrekkpropaganda

To ganger tidligere, i 1996 og 2006, har Høyesterett fått en sak med fiskevernsona på sitt bord. Men retten tok da ikke stilling til selve gyldigheten av sona.

– Høyesterett har hatt mulighet til å vurdere dette før, men da har de hoppet over gjerdet i stedet, sier Østgård.

Saken er prinsipielt viktig for den norske stat. Dersom Høyeste­rett skulle komme fram til at Svalbardtraktaten gjelder, mister Norge i utgangspunktet sin ekslusive rett over havområdene rundt øygruppa. Med muligheter for utvinning av olje og gass, kan det få økonomiske konsekvenser. Østgård mener imidlertid at denne frykten er overdrevet og betegner den som «skrekkpropaganda»:

– Det er blitt hevdet at hele fiskeriforvaltningen omtrent vil bryte sammen, noe som ikke er riktig. Allerede i dag fører Norge et ikke-diskriminerende fiskeri­regime, og det kan videreføres fullt ut, sier Østgård.


Økonomiske konsekvenser

Men om sona kjennes lovstridig og oppheves, vil andre nasjoner kunne utvinne olje og gass på lik linje med Norge i havet rundt Svalbard.

– Norge vil miste økonomiske ressurser, men kan fremdeles forvalte områdene. Om Norge for eksempel vil frede hele området, så kan en det, sier Østgård.

– Hva synes du om dommen fra lagmannsretten?

– Jeg mener den er feil, og at begrunnelsen er svak, sier forsvareren.

– To rettsinstanser har konkludert med at Svalbardtraktaten ikke gjelder i fiskevernsona. Tror du Høyesterett vil vurdere saken annerledes?

– Det får vi se. Min oppfatning er at de bør gjøre det, siden lagmannsretten har vektet argumentene feil, sier Østgård.

Aktor i saken er statsadvokat og tidligere assisterende sysselmann, Lars Fause. Han sier de er klare dersom saken går gjennom ankeutvalget og videre til Høyesterett.

– Vi tar anken til etterretning. Vi er fornøyde med at lagmannsretten kom til samme konklusjon som oss, sier Fause.

Les hele dommen på Svalbardpostens nettside.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!