Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sommerpraten

Anita Johansen (47) fra Leirfjord på Helgelandskysten. Hun er koordinator i Store Norske. Hun er i tillegg styreleder for Oppvekstforetaket, sitter i lokalstyret og Administrasjonsutvalget for Arbeiderpartiet. FOTO: Monika Aaserud

Sommerpraten

Anita Johansen blir sint og redd om hun går tre–fire trinn opp i en stige.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.08.2013 kl 10:41

– Hva skal du i sommer?
– Jeg skal på ferie hjem til Leirfjord i tre uker. Der skal jeg være sammen med familie og venner. Jeg håper det blir fint vær, slik at jeg kan ta med meg morgen­kaffen ut på verandaen, slappe av og høre på fuglekvitter. Jeg skal fiske på fjorden og det kan hende jeg må beise huset.

– Hva er det beste du vet å gjøre på Svalbard om sommeren?
– Det er å komme seg ut på tur, helst utenfor Longyearbyen. For noen uker siden var jeg på en kjempefin tur ved Skansbukta. Været var nydelig, så det ble både grilling og bading. Vi gikk også en tur til Pyramiden.

– Hva skulle du ønske det ble snakket mer om?
– Jeg skulle ønske at det av og til var mer fokus på det vi får til. Mange bruker mye tid og energi på å klage på bompenger, blant annet. Når jeg ser slike debatter tenker jeg: «Fy fader så bra vi har det, når det er veiutbygging som skaper debatt». Vi higer hele tiden etter mer, uten å se hvor bra vi har det.

– Når blir du redd?
– I høyden! Jeg har en helt irrasjonell høydeskrekk. Den slår til bare jeg kommer meg tre-fire trinn opp i en stige. Da blir jeg sint. Høydeskrekken setter noen begrensninger for meg. Jeg har aldri vært på Sukkertoppen for eksempel.

– Hvem tar du med deg til en øde øy?
– Jeg har tenkt på dette spørsmålet, og kommet fram til at om jeg og en annen person skulle vært på en øy alene, ville vi nok blitt smårare begge to. Jeg er altfor sosial og glad i folk til å være på en øde øy.

– Verste eller beste sommerminne?
– Mitt beste sommerminne er fra begynnelsen av 1990-tallet. Da var jeg ei uke på hesteryggen i Jotunheimen. Jeg rei på en dølahest, vi grillet lunsjen på bål og badet i fjellvann. Den siste dagen raftet vi i Sjoa.

– Hvordan var ditt første kyss?
– Det var i en hengekøye. Det var uskyldig og veldig søtt. Jeg var vel 11 eller 12 år og på besøk hos tanta mi. Han var på besøk hos en av naboene. Det var en fin sommerdag, og vi lekte sammen.

– Hvis du kunne trylle, hva ville du tryllet fram da?
– Jeg ville tryllet bort egoisme. Da ville det kommet fram mer tanke for fellesskapet og alles beste. Jeg ville tryllet fram mer toleranse, slik at vi kunne akseptert hverandre i større grad. Det er viktig å godta hverandre slik vi er, og ikke prøve å gjøre alle like oss selv.

– Hva er det modigste du har gjort?
– Det må være da jeg som 21-åring flyttet opp hit for å jobbe i ­Gruve 3. Jeg ante ikke hva jeg reiste til, og viste knapt hvor Svalbard lå på kartet. Det var dårlig vær da jeg kom opp, og det var et manns­dominert samfunn.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!