Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sommerpraten

Anita Johansen (47) fra Leirfjord på Helgelandskysten. Hun er koordinator i Store Norske. Hun er i tillegg styreleder for Oppvekstforetaket, sitter i lokalstyret og Administrasjonsutvalget for Arbeiderpartiet. FOTO: Monika Aaserud

Sommerpraten

Anita Johansen blir sint og redd om hun går tre–fire trinn opp i en stige.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.08.2013 kl 10:41

– Hva skal du i sommer?
– Jeg skal på ferie hjem til Leirfjord i tre uker. Der skal jeg være sammen med familie og venner. Jeg håper det blir fint vær, slik at jeg kan ta med meg morgen­kaffen ut på verandaen, slappe av og høre på fuglekvitter. Jeg skal fiske på fjorden og det kan hende jeg må beise huset.

– Hva er det beste du vet å gjøre på Svalbard om sommeren?
– Det er å komme seg ut på tur, helst utenfor Longyearbyen. For noen uker siden var jeg på en kjempefin tur ved Skansbukta. Været var nydelig, så det ble både grilling og bading. Vi gikk også en tur til Pyramiden.

– Hva skulle du ønske det ble snakket mer om?
– Jeg skulle ønske at det av og til var mer fokus på det vi får til. Mange bruker mye tid og energi på å klage på bompenger, blant annet. Når jeg ser slike debatter tenker jeg: «Fy fader så bra vi har det, når det er veiutbygging som skaper debatt». Vi higer hele tiden etter mer, uten å se hvor bra vi har det.

– Når blir du redd?
– I høyden! Jeg har en helt irrasjonell høydeskrekk. Den slår til bare jeg kommer meg tre-fire trinn opp i en stige. Da blir jeg sint. Høydeskrekken setter noen begrensninger for meg. Jeg har aldri vært på Sukkertoppen for eksempel.

– Hvem tar du med deg til en øde øy?
– Jeg har tenkt på dette spørsmålet, og kommet fram til at om jeg og en annen person skulle vært på en øy alene, ville vi nok blitt smårare begge to. Jeg er altfor sosial og glad i folk til å være på en øde øy.

– Verste eller beste sommerminne?
– Mitt beste sommerminne er fra begynnelsen av 1990-tallet. Da var jeg ei uke på hesteryggen i Jotunheimen. Jeg rei på en dølahest, vi grillet lunsjen på bål og badet i fjellvann. Den siste dagen raftet vi i Sjoa.

– Hvordan var ditt første kyss?
– Det var i en hengekøye. Det var uskyldig og veldig søtt. Jeg var vel 11 eller 12 år og på besøk hos tanta mi. Han var på besøk hos en av naboene. Det var en fin sommerdag, og vi lekte sammen.

– Hvis du kunne trylle, hva ville du tryllet fram da?
– Jeg ville tryllet bort egoisme. Da ville det kommet fram mer tanke for fellesskapet og alles beste. Jeg ville tryllet fram mer toleranse, slik at vi kunne akseptert hverandre i større grad. Det er viktig å godta hverandre slik vi er, og ikke prøve å gjøre alle like oss selv.

– Hva er det modigste du har gjort?
– Det må være da jeg som 21-åring flyttet opp hit for å jobbe i ­Gruve 3. Jeg ante ikke hva jeg reiste til, og viste knapt hvor Svalbard lå på kartet. Det var dårlig vær da jeg kom opp, og det var et manns­dominert samfunn.

Siste nytt i Nyheter

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

 
Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt eller savnet.

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!