Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sommerpraten

Odd Olsen Ingerø (62) fra Skjeberg i Østfold. Han er sysselmann på Svalbard. FOTO: Monika Aaserud

Sommerpraten

Odd Olsen Ingerø vil at alle skal forstå at alle mennesker er like mye verdt.

Tekst:

Publisert:

– Hva skal du i sommer?
– Jeg er ferdig med ferien, så resten av sommeren skal jeg jobbe. Da jeg hadde ferie, var jeg på hytta mi på Ingerø i Skjeberg i Østfold. Jeg banket stein, murte og tok med av annet vedlikehold. Jeg var nede i seks uker. Fem av dem hadde jeg ferie.

– Hva er det beste du vet å gjøre på Svalbard om sommeren?
– Det er å gå på tur i fjellet. I helgene går jeg blant annet til Nordenskiöldtoppen og Trollsteinen. På ettermiddagene, etter jobben, tar jeg meg ofte en tur opp på Platåberget. Det er en tur jeg vanligvis bruker en knapp time på.

– Hva skulle du ønske det ble snakket mer om?
– Jeg synes man skulle snakket mer om hvor godt det er å bo i Norge. Vi har høy levestandard og god økonomi i dette landet. Ofte er det mer fokus på de tingene som ikke fungerer, enn alle de tingene som faktisk fungerer veldig godt.

– Når blir du redd?
– Tanken på sykdom gjør meg redd. Det er ikke slik at jeg går rundt og er engstelig, men når jeg tenker på den dagen jeg ikke lenger er «frisk og rask» blir jeg mismodig. Når man blir eldre setter man mer og mer pris på å ha helsen i behold. Jeg blir også redd av tanken på å miste mine nærmeste.

– Hvem tar du med deg til en øde øy?
– Jeg har vært gift i over 40 år, så hadde jeg kommet i den absurde situasjonen at jeg måtte ta med meg noen til en øyde øy, ville det blitt kona mi.

– Verste eller beste sommerminne?
– Jeg har stort sett bodd nord for polarsirkelen i voksen alder. Derfor synes jeg det er fint på hytta mi i Østfold om sommerkveldene, for der blir det mørkt. Det er fint å sitte ute, uten midnattssol også. Det har gitt mange gode sommerminner.

– Hvordan var ditt første kyss?
– Det var sikkert meget nølende utført, av en veldig uerfaren gutt. Det er det jeg vil si om det.

– Hvis du kunne trylle, hva ville du tryllet fram da?
– Jeg ville tryllet frem større bevissthet rundt at alle mennesker har et menneskeverd. Alle er like mye verdt.

– Hva er det modigste du har gjort?
– Det må ha vært da jeg var 29 år og sa ja til å være konstituert politimester i Sør-Varanger. Politimesteren var fraværende i nesten ett år og jeg var vikar. Det gikk bra, og jeg synes det var modig gjort av meg.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!