Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sommerpraten

Odd Olsen Ingerø (62) fra Skjeberg i Østfold. Han er sysselmann på Svalbard. FOTO: Monika Aaserud

Sommerpraten

Odd Olsen Ingerø vil at alle skal forstå at alle mennesker er like mye verdt.

– Hva skal du i sommer?
– Jeg er ferdig med ferien, så resten av sommeren skal jeg jobbe. Da jeg hadde ferie, var jeg på hytta mi på Ingerø i Skjeberg i Østfold. Jeg banket stein, murte og tok med av annet vedlikehold. Jeg var nede i seks uker. Fem av dem hadde jeg ferie.

– Hva er det beste du vet å gjøre på Svalbard om sommeren?
– Det er å gå på tur i fjellet. I helgene går jeg blant annet til Nordenskiöldtoppen og Trollsteinen. På ettermiddagene, etter jobben, tar jeg meg ofte en tur opp på Platåberget. Det er en tur jeg vanligvis bruker en knapp time på.

– Hva skulle du ønske det ble snakket mer om?
– Jeg synes man skulle snakket mer om hvor godt det er å bo i Norge. Vi har høy levestandard og god økonomi i dette landet. Ofte er det mer fokus på de tingene som ikke fungerer, enn alle de tingene som faktisk fungerer veldig godt.

– Når blir du redd?
– Tanken på sykdom gjør meg redd. Det er ikke slik at jeg går rundt og er engstelig, men når jeg tenker på den dagen jeg ikke lenger er «frisk og rask» blir jeg mismodig. Når man blir eldre setter man mer og mer pris på å ha helsen i behold. Jeg blir også redd av tanken på å miste mine nærmeste.

– Hvem tar du med deg til en øde øy?
– Jeg har vært gift i over 40 år, så hadde jeg kommet i den absurde situasjonen at jeg måtte ta med meg noen til en øyde øy, ville det blitt kona mi.

– Verste eller beste sommerminne?
– Jeg har stort sett bodd nord for polarsirkelen i voksen alder. Derfor synes jeg det er fint på hytta mi i Østfold om sommerkveldene, for der blir det mørkt. Det er fint å sitte ute, uten midnattssol også. Det har gitt mange gode sommerminner.

– Hvordan var ditt første kyss?
– Det var sikkert meget nølende utført, av en veldig uerfaren gutt. Det er det jeg vil si om det.

– Hvis du kunne trylle, hva ville du tryllet fram da?
– Jeg ville tryllet frem større bevissthet rundt at alle mennesker har et menneskeverd. Alle er like mye verdt.

– Hva er det modigste du har gjort?
– Det må ha vært da jeg var 29 år og sa ja til å være konstituert politimester i Sør-Varanger. Politimesteren var fraværende i nesten ett år og jeg var vikar. Det gikk bra, og jeg synes det var modig gjort av meg.

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!