Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Som far så sønn

FAR OG SØNN: Thor Siggerud (78) fra Oslo på luftetur i nord etter å ha vært borte fra Svalbard i mange år. Erling Siggerud (44) har ikke tenkt å gi seg med det første. FOTO: Birger Amundsen

Som far så sønn

De er begge to like opptatt av Svalbard, og av hva landet er gjort av: Millioner av år har ført dem sammen, 34 år skiller dem.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Thor Siggerud kom første gang til Svalbard sommeren 1960 som nyansatt geolog i Norsk Polarinstitutt (NP).
Det var den gang Svalbard fortsatt var en fjern og underlig verden og Longyearbyen en noe sjaber samling bygninger med Nybyen og Sverdrupbyen som tyngdepunkt.
Det var også den gang enhver nykomling uten tilknytning til kullvirksomheten ble betraktet med den aller største mistenksomhet.
Thor Siggerud minnes alt sammen, og han smiler.
Nå har sønnen Erling invitert han på båttur til kjente omgivelser i Van Mijenfjorden, Van Keulenfjorden og Billefjorden.
– Men jeg går ikke i land. Jeg har hatt en bypassoperasjon hvor alt gikk galt og skulle egentlig ikke vært i live i dag. Derfor er alt jeg opplever en bonus, sier han.
– Alt er så forandret. Det er jo fantastisk å komme inn på Svalbardbutikken og se det utvalget som finnes der, når man tenker på hvordan det var på Sundt i Nybyen. Det er flott at det er blitt slik, sier han.
Thor Siggerud avsluttet sitt polarliv for tolv år siden mens Erling, som også er geolog, startet sitt i 1980 som løpegutt i NP 18 år gammel. Nå driver han som frittstående konsulent og legger opp ekskursjoner på Svalbard for oljeselskap og servicenæring.
Da Thor Siggerud ble ansatt i NP besto instituttet totalt av tjue ansatte. Geologi og kartlegging av sjø- og landområdene var det aller viktigste instituttet drev på med.
Da Thor Siggerud pensjonerte seg i 1994, hadde han i en årrekke vært leder for NPs sommerekspedisjoner. Den gang ble forskerne plassert ut i terrenget tidlig på sommeren og hentet inn utpå høsten en gang.
Han hadde også ansvar for forskningsstasjonen i Ny-Ålesund, som var av et langt annet kaliber enn dagens mer prangende tilstedeværelse. Da den europeiske romforskningsorganisasjonen ESRO la ned sin stasjon i Ny-Ålesund sommeren 1974, var det med nød og neppe at forskningsstasjonen overlevde.
– Ja, det var en hard kamp for å få fortsette. Vi fikk 700.000 kroner for ett års drift, og det var det.
Siden den gang er det drysset rikelig med penger til forskningsmiljøene, og ikke minst til bygninger.
– Jeg er redd det er lagt for mye til rette for forskningsaktiviteten slik at det ikke er nok penger til å drive forskning, smiler Thor Siggerud.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!