Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Soløde – svartmåne

Trenger vi noen trøstende ord her vi suller rundt omgitt av mørket? Biter vi negler og super vin til trøst, mens vi venter på et lite glimt av lys?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Hjelper det å vite at nå, midt på dagen, ligger solen og lurer fattige sju grader under horisonten? Eller er vi en egen rase, vi som holder til her nord? En samling mennesker med en spesiell dragning, en skavank, kan hende? En genetisk finurlighet – en tilpasning.

Landet er pakket i bomull, vi i tykk ull og myk dun. Ikke rart da at stillheten rår. Alt er dempet. Sant nok hender det rett som det er at en liten kuling kommer jagende fra nordøst, at landet står i kok og vi må klore oss fram, men det bare minner oss på at vi lever. Det er mye annet også som minner om at vi lever, og, ikke minst, at vi lever i en underlige og fjern verden. Nær for oss, fjern for alle andre. Vi befinner oss i en liten glassklokke, en slik en hvor snø virvler rundt om den ristes. I vår lille verden virvler mye mer enn bare snø. Forrige helg ble nokså mange av oss noe bedugget av det hele. Vi virvlet rundt i en lykkerus av sang og musikk, så kunstutstillinger, hørte operastrofer og livfulle fortellinger – og moret oss på alle tenkelige måter. Ikke lot vi oss affisere av en snøæling eller tre, ikke av litt sludd eller en skvett regn. Vi lot det stå til, enkelte hoiet sågar, én sang hele lørdagsnatta og var ikke til å stanse. Og hele tiden er vi omgitt av dette velsignede mørket. Det er det som får oss til å klumpe oss sammen.

Det er ikke bare oss voksne her i glassklokken som lider av lakenskrekk. Enkelte unger insisterer også på å oppholde seg i sentrum til langt på natt, og vil slett ikke la seg dirigere av Sysselmannens politifolk. Når unger helt ned i 12-årsalderen raver fulle rundt er noe alvorlig galt med foreldrene. Ifølge førstebetjent Petter Braaten er foreldrene gjerne selv på fest, på tur eller på fastlandet og ungene overlatt til seg selv. Vi skal ikke virvle opp grums og alskens fordømmelser, men at Sysselmannen vil ha ungene bort fra sentrum og hjem i seng er noe alle foreldre helhjertet bør støtte. Ja, alle oss andre også: I seng med dem! Da jeg var på den alderen ringte kirkeklokkene hver eneste kveld klokken åtte, det var signalet til oss unger om å pelle oss hjem.

Tilbake i den voksne verden: Fredag kveld på Polarhotellet. O, hvilken salig begeistring. Hvilken lykkerus. Liv Mari Schei framførte sine sanger fra Svalbard, sitt Soløde, med en slik varme at knapt et øye var tørt.
Mandag er det svartmåne. Med den følger melankoli og nærsynthet. Vi tåler det, nå. Kan hende med en liten skvett vin, til trøst.

Siste nytt i Nyheter

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian venter på været.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Ja til mat, nja til parkering

Blandede følelser blant lokalpolitikerne til Rema-etablering.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!