Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Solid overskudd for Store Norske

Bjørn Olav Engen (t.v.) og Kent Wågan er blant gruvearbeiderne som har bidratt til at Store Norske får et godt resultat i 2008. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Solid overskudd for Store Norske

Store Norske ligger an til å få et resultat på mellom 800 og 900 millioner kroner i 2008. Ledelsen er fornøyd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Siden i fjor har gjennomsnittsprisen på kull gått opp fra 82 til 150 dollar per tonn, og Store Norske øker omsetningen fra 1,8 milliarder til 2,8 milliarder. Det betyr et årsresultat for 2008 på mellom 800 og 900 millioner kroner før skatt, litt avhengig av hvordan det går med salg og skipninger resten av året.
– Store Norskes beste resultat hittil var i 2004 med et resultat før skatt på 216 millioner kroner, sier administrerende direktør i Store Norske, Bjørn Arnestad.

Litt under budsjett
Fra slutten av juni til månedsskiftet oktober/november har Store Norske skipet ut drøyt tre millioner tonn kull fra Kapp Amsterdam. Det har ligget skip til kai i gjennomsnitt 22 av 30 dager hver måned.
– Båtene går ikke på skinner, og det kan være kø andre steder i verden. Vi klarer ikke å skipe mer enn tre millioner tonn på fire måneder, sier markedsdirektør Nils Tokheim.
I Gruve 7 vil det i år bli tatt ut 70.000 tonn kull, som er 10.000 mindre enn budsjettert. Av dette går 30.000 tonn til å holde Longyearbyen med energi. Resten skipes ned.

Forskyver noe kull
Ved årets slutt regner selskapet med å ha skipet ut til sammen 3,5 millioner tonn kull fra Svea Nord og Gruve 7, som er 100.000 tonn mindre enn budsjettert.
– Vi har få, men store kunder, og med finanskrisen merker kundene våre i stålindustrien en nedgang i etterspørselen etter stål. På forespørsel har vi derfor skjøvet noe av ordren for i år over til 2009, noe som er gunstig for oss, fordi vi selger det til en høyere pris enn det som etter hvert har blitt markedspris, sier Tokheim.

Kullprisene stuper
I juli i år hadde kull en toppris på 219 dollar per tonn, før prisene stupte til 150 dollar i oktober. Nå er de nede i 105 dollar tonnet. Nedgangen henger sammen med den globale finanskrisen etterfulgt av en sterk nedgang i råvarepriser på verdensmarkedet.
– Takket være inngåtte sikringsforretninger for deler av leveransene i 2009 i tillegg til salg av rundt 660.000 tonn til faste priser, blir vi ikke fullt ut rammet av den kraftige prisnedgangen. Det ligger derfor godt an til tilfredsstillende resultater også for 2009, sier Arnestad, som legger til at selskapet deretter vil bli fullt ut eksponert for den globale markedsprisen for kull.

Les også:
Store Norske nedbemanner

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!