Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Solgte og oppbevarte våpen ulovlig

Våpenutstillingen til Sportscenteret er tom. 16. mai fjernet Sysselmannen alle våpen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Solgte og oppbevarte våpen ulovlig

Nå får ikke Sportscenteret lov til å selge våpen lenger.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Tidligere i vår reagerte kunder hos Sportscenteret på ulovlig oppbevaring av våpen og ammunisjon, og at butikken solgte pumpehagler og rifler med for korte pipeløp. Dette ble Sysselmannen kjent med. 16. mai fjernet de alle våpnene fra butikken og trakk tilbake Sportscenterets bevilling til å selge skytevåpen. Syssemannen har også åpnet straffesak mot Sportscenteret.

Ba ham ordne
– Sysselmannen hadde et møte med eieren av Sportscenteret 22. april, hvor vi ba om at han ordnet opp og fikk våpensalget inn i lovlige former, sier assisterende sysselmann Elisabeth B. Løvold.

Hun forteller at møtet var ment som et informasjonsmøte og at Syssemannen ikke hadde kontrollert butikklokalene før møtet ble holdt. Det gjorde de imidlertid 16. mai.

– Da fant vi fremdeles brudd på regelverket, sier Løvold.
De fant blant annet at våpnene ble oppbevart på lager uten godkjennelse.

– Flau sak
– Dette er en forferdelig ubehagelig og flau sak, sier Stig Kristiansen som eier butikken. Han begrunner mangelen på godkjent lager med at butikken var inne i en flytteprosess. Like før jul flyttet butikken fra Lompensenteret til lokaler på Elvesletta Nord.

Kristiansen forteller at lagringen av våpen ikke var tema på møtet med Sysselmannen. Det han ble konfrontert med der var at to av våpnene han solgte i butikken, en pumpehagletype og en Ruger-rifle, hadde for korte pipeløp.

Etter møtet utformet Kristiansen et brev til kundene som hadde kjøpt våpnene, for å forklare at våpnene ikke var tillatt.

– Jeg ventet på et svar fra Sysselmannen på om de hadde innsigelser til brevet. Slik jeg forstod det på dem var ikke dette noen stor sak, men noe som kunne ordnes minnelig. Da var det bare snakk om våpnene, sier han.
– Hvorfor sørget du ikke for å ha godkjente lagre før du flyttet våpnene?
– Det burde jeg ha gjort først, men det ble ikke gjort på grunn av kort tidsfrist. Jeg fikk montert våpnene i utstillingen og nå er vi straks ferdige med våpenrommet, sier han.

Ulovlige våpen
Under kontrollen 16. mai fant Sysselmannen også ulovlige våpen.
– Vi fant en pumpehagle med pistolgrep og en halvautomatisk hagle med avtagbart magasin, sier Løvold.

Kristiansen forteller at de ulovlige våpnene Sysselmannen fant lå på kontoret hans.
– Jeg var ikke på øya da de kom. Døra til kontoret mitt stod åpen, og der fant de to våpen. Døra skulle selvsagt ikke vært åpen, og det hadde den ikke vært om jeg hadde vært her, sier han.
Et av våpnene han hadde på kontoret hadde Sysselmannen sett på tidligere i vår.
– Jeg spurte dem om det var lovlig og fikk nei. Da tok jeg våpenet ned igjen hit for å sende det ned til forhandleren. Dersom Sysselmannen ikke hadde funnet våpenet her hadde de hatt større grunn til å reagere, sier Kristiansen.

Varsler kundene
Nå skal Kristiansen gjøre det han kan for å varsle kundene som har kjøpt de ulovlige våpnene Pumpehagle Mossberg 500/590 og Ruger KM77 Compact. Ifølge ham har Sportscenteret solgt disse våpnene i flere år uten at Sysselmannen har reagert.

– Dem har vi tidligere fått muntlig tillatelse fra Sysselmannen til å selge. Nå har det kommet nye folk på Sysselmannskontoret som har funnet ut at dette ikke er lov. På meg virker det som om de ikke snakker sammen der oppe, sier Kristiansen.
Ifølge Løvold var det som ble sagt på møtet at våpen med kortere pipelengde må merkes, slik at kundene blir gjort oppmerksomme på at det kreves tillatelse fra Sysselmannen til å kjøpe våpnene.

Kristiansen har bedt Sysselmannen sjekke våpenregisteret slik at han kan få adressen til de som har kjøpt våpen så han kan sende brev til dem.
– Hva betyr det for butikken at dere ikke får selge våpen lenger?
– Dette er forbigående fenomen. Jeg er flau over situasjonen som har oppstått. Det er ubehagelig å ha en straffesak mot seg. Når jeg har fått alt på stell her regner jeg med at vi blir enige, sier Kristiansen.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!