Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Solgte og oppbevarte våpen ulovlig

Våpenutstillingen til Sportscenteret er tom. 16. mai fjernet Sysselmannen alle våpen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Solgte og oppbevarte våpen ulovlig

Nå får ikke Sportscenteret lov til å selge våpen lenger.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Tidligere i vår reagerte kunder hos Sportscenteret på ulovlig oppbevaring av våpen og ammunisjon, og at butikken solgte pumpehagler og rifler med for korte pipeløp. Dette ble Sysselmannen kjent med. 16. mai fjernet de alle våpnene fra butikken og trakk tilbake Sportscenterets bevilling til å selge skytevåpen. Syssemannen har også åpnet straffesak mot Sportscenteret.

Ba ham ordne
– Sysselmannen hadde et møte med eieren av Sportscenteret 22. april, hvor vi ba om at han ordnet opp og fikk våpensalget inn i lovlige former, sier assisterende sysselmann Elisabeth B. Løvold.

Hun forteller at møtet var ment som et informasjonsmøte og at Syssemannen ikke hadde kontrollert butikklokalene før møtet ble holdt. Det gjorde de imidlertid 16. mai.

– Da fant vi fremdeles brudd på regelverket, sier Løvold.
De fant blant annet at våpnene ble oppbevart på lager uten godkjennelse.

– Flau sak
– Dette er en forferdelig ubehagelig og flau sak, sier Stig Kristiansen som eier butikken. Han begrunner mangelen på godkjent lager med at butikken var inne i en flytteprosess. Like før jul flyttet butikken fra Lompensenteret til lokaler på Elvesletta Nord.

Kristiansen forteller at lagringen av våpen ikke var tema på møtet med Sysselmannen. Det han ble konfrontert med der var at to av våpnene han solgte i butikken, en pumpehagletype og en Ruger-rifle, hadde for korte pipeløp.

Etter møtet utformet Kristiansen et brev til kundene som hadde kjøpt våpnene, for å forklare at våpnene ikke var tillatt.

– Jeg ventet på et svar fra Sysselmannen på om de hadde innsigelser til brevet. Slik jeg forstod det på dem var ikke dette noen stor sak, men noe som kunne ordnes minnelig. Da var det bare snakk om våpnene, sier han.
– Hvorfor sørget du ikke for å ha godkjente lagre før du flyttet våpnene?
– Det burde jeg ha gjort først, men det ble ikke gjort på grunn av kort tidsfrist. Jeg fikk montert våpnene i utstillingen og nå er vi straks ferdige med våpenrommet, sier han.

Ulovlige våpen
Under kontrollen 16. mai fant Sysselmannen også ulovlige våpen.
– Vi fant en pumpehagle med pistolgrep og en halvautomatisk hagle med avtagbart magasin, sier Løvold.

Kristiansen forteller at de ulovlige våpnene Sysselmannen fant lå på kontoret hans.
– Jeg var ikke på øya da de kom. Døra til kontoret mitt stod åpen, og der fant de to våpen. Døra skulle selvsagt ikke vært åpen, og det hadde den ikke vært om jeg hadde vært her, sier han.
Et av våpnene han hadde på kontoret hadde Sysselmannen sett på tidligere i vår.
– Jeg spurte dem om det var lovlig og fikk nei. Da tok jeg våpenet ned igjen hit for å sende det ned til forhandleren. Dersom Sysselmannen ikke hadde funnet våpenet her hadde de hatt større grunn til å reagere, sier Kristiansen.

Varsler kundene
Nå skal Kristiansen gjøre det han kan for å varsle kundene som har kjøpt de ulovlige våpnene Pumpehagle Mossberg 500/590 og Ruger KM77 Compact. Ifølge ham har Sportscenteret solgt disse våpnene i flere år uten at Sysselmannen har reagert.

– Dem har vi tidligere fått muntlig tillatelse fra Sysselmannen til å selge. Nå har det kommet nye folk på Sysselmannskontoret som har funnet ut at dette ikke er lov. På meg virker det som om de ikke snakker sammen der oppe, sier Kristiansen.
Ifølge Løvold var det som ble sagt på møtet at våpen med kortere pipelengde må merkes, slik at kundene blir gjort oppmerksomme på at det kreves tillatelse fra Sysselmannen til å kjøpe våpnene.

Kristiansen har bedt Sysselmannen sjekke våpenregisteret slik at han kan få adressen til de som har kjøpt våpen så han kan sende brev til dem.
– Hva betyr det for butikken at dere ikke får selge våpen lenger?
– Dette er forbigående fenomen. Jeg er flau over situasjonen som har oppstått. Det er ubehagelig å ha en straffesak mot seg. Når jeg har fått alt på stell her regner jeg med at vi blir enige, sier Kristiansen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!