Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Solfest uten sol

25 kuldegrader gjorde solmarkeringen ved den gamle sykehustrappa til en kjølig affære. FOTO: Anders Fjellestad

Solfest uten sol

For første gang på åtte år kunne solstrålene ha danset over de frammøtte ved den gamle sykehustrappa på soldagen. Men arrangørene bommet på tidspunktet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.03.2013 kl 10:00

Sist fredag hadde flere hundre barn og voksne samlet seg ved den gamle sykehustrappa på Skjæringa. Alt lå til rette for en solrik feiring, det var nemlig klarvær på soldagen for første gang siden 2005. Men sola dukket ikke opp når arrangørene trodde den skulle. Først 20 minutter etter at markeringen var over, kom sola til syne over Larsbreen.

– Det var litt dumt at vi ikke fikk sett den, men vi så sola i går, sier tredjeklassingen Ruben Grønås Karlsen, som var en av deltakerne under markeringen.

Kulda kompliserte

Solfestgeneral Roger Zahl Ødegård beklager at publikum ble «snytt» for solstrålene.

– Det har dessverre skjedd en glipp. Vi har fått oppgitt feil tidspunkt, og begynte dermed for tidlig. Det vil alltid være litt ulike soltider fra år til år, men vi skal ikke bomme med 20 minutter, sier Ødegård.

Han ønsker ikke si fra hvem de får tidspunktene, men sier de har fått en del tilbakemeldinger i etterkant av solmarkeringen.

– Det har vært en del sutring over det jeg mener er bagateller. Det er selvfølgelig synd at vi begynte for tidlig, men vi har mange frivillige som står på for dette positive arrangementet, sier han.

Temperaturen lå på mellom 20 og 25 kuldegrader, og Ødegård sier de ikke kunne hale ut markeringen.

– Fordi det var veldig mange små barn der, og det var veldig kaldt. Tidspunktet valgte vi i samråd med barnehagene. Vi kortet dessuten inn programmet da vi visste at det kom til å bli kaldt. Vi mente derfor at 15-20 minutters program var nok. Det var ikke aktuelt å holde igjen barna for å vente til sola kom, sier Ødegård.

Folkefest

Selv om solstrålene uteble, ble markeringen på sykehustrappa den folkefesten som arrangørene håpte på.

– Det ble en fantastisk flott markering, med veldig stort oppmøte. Vi telte ikke, men i forhold til antall buttons som vi delte ut, vil jeg tro det var mellom 500 og 600 frammøtte, sier Ødegård.

Lokalstyreleder Christin Kristoffersen var konferansier under markeringen, mens 18-åringen Branislav Pavlovic erklærte sola tilbake. Underveis sang barna fra byens barnehager og Longyearbyen skole solsanger og ropte på sola.

Faktisk skinte sola i år på sykehustrappa allerede dagen før soldagen. Det skyldes blant annet at det var skuddår i fjor. Selv om solas tilbakekomst vil variere litt fra år til år, har solfestarrangørene bestemt at soldagen skal ligge fast 8. mars.

I årene 1993-2012 har det kun vært klarvær og sol to ganger på soldagen i Longyearbyen: i 1995 og i 2005. Ut fra statistikken, kan det derfor bli noen år til vi igjen får oppleve sol på soldagen.

Se bildet større

Selv om markeringen var over før sola hadde kommet til syne over Larsbreen, var humøret til 3. klassingene ved Longyearbyen skole på topp. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Først klokka 12.45, et kvarter etter solmarkeringen var ferdig, kom sola til syne over Larsbreen. Det fikk folk til å hoppe av glede. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Et par hundre hadde møtt opp ved den gamle sykehustrappa for å hilse sola velkommen. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Branislav Pavlovic (18) erklærte sola tilbake. FOTO: Anders Fjellestad

Se bildet større

Siril Aurora Malmstein (10) har tegnet årets soltegning. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!