Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Soleklar satsing i Svea

Fra Solbes sitt opphold i Svea i mars. Utstyret på bildet tok 360-graders panoramabilder flere steder i Svea. Bildene gjør at en får fram en reell horisont og kan beregne hvor store solressurser som er tilgjengelige for hvert sted. FOTO: Espen Johannessen, Solbes

Soleklar satsing i Svea

Tross mørketid, og kull liggende om hushjørnet, vil Store Norske teste ut om solenergi kan forsyne Svea med strøm.

Tekst:

Publisert:

Det kan virke natur­stridig at et kullselskap satser på solenergi, men Store Norske går nye veier for å kutte kostnader og miljøutslipp. I samarbeid med Narvik-selskapet Solbes, undersøker gruveselskapet om solenergi kan erstatte deler av energiproduksjonen for anleggene i Svea.

– Vi har en årlig dieselkostnad på 60 millioner kroner for å produsere strøm i Svea. Vi ønsker å se om det er mulig å bruke solenergi som alternativ energikilde, sier Per Andersson, administrerende direktør i Store Norske til selskapets Bedriftsnytt.

– All elektrisitet generert av solenergi, uansett mengde, vil gå direkte til forbruk og redusere lettoljeforbruket tilsvarende, sier Andersson.


Snø gir mer strøm

Tidligere i vinter var ansatte i Solbes på plass i Svea for å samle data for å kunne jobbe videre med prosjektet. Etter planen skal et testanlegg settes opp til sommeren.

På Svalbard er sola borte en tredel av året, hvordan kan en da satse på solenergi?

– I utgangspunktet er det like mye sol ethvert sted på planeten. Det er bare ujevnt fordelt utover året. Svea har dessuten snø på bakken store deler av året, og da vil mer solenergi stråle inn i solcellepanelene, sier Espen Johannessen, daglig leder i Solbes.

Selskapet har god erfaring med nordiske og arktiske forhold. I samarbeid med forskningsinstituttet Norut og kraftselskapet PiteEnergi, har Solbes etablert et solenergi­anlegg i nordsvenske Piteå. Johannessen har like stor tro på Svea.

– Vi har gjort beregninger som viser at Svea har et godt potensial. Det kan gi en produksjon tilsvarende det vi ser andre plasser, for eksempel Piteå, sier Johannessen.


Sol og diesel

Selskapet jobber nå videre med dataene fra Svea og skal utarbeide og konstruere et lite pilotanlegg som skal settes opp i Svea i sommer. Anlegget knyttes opp til dagens kraftnett.

– Det som produseres av solenergi når det er sol, vil kunne dekke kraftbehovet til Store Norske i Svea. For å få utnyttet årstidene fullt ut, må en bruke teknologi som tar ut mest mulig av den potensielle solenergien. Nye anlegg kan også produsere strøm ved såkalt diffust lys, som når det er overskyet, sier Johannessen.

Men i mørketida må et solkraftanlegg pent ta pause.

– Gruvedriften har i utgangspunktet et like stort kraftbehov hele året, og er avhengig av stabil kraftforsyning. Det blir derfor et hybridsystem, der kraften lages av både solenergi og diesel. Det skal optimaliseres slik at mest mulig diesel erstattes av ren solenergi, sier han.

Enkelt sagt: sola sørger for strøm i sommerhalvåret, og diesel om vinteren.


Mer lønnsomt

Tidligere var produksjon av solenergi en kostbar affære. Nå har det vært en markant prisreduksjon på teknologien. Det gjør at flere selskaper snuser på muligheten for gå helt eller delvis over til solenergi.

– Derfor er mye av dette nybrotts­arbeid. Nye pærer og solcellepaneler som følger sola, gjør at en får utnyttet mest mulig av solenergien. Det gjør teknologien langt mer konkurransedyktig, sier Johannessen.

Etter sommerens testing skal Store Norske ta stilling til om de går videre med solenergi-prosjektet. Størrelsen på et eventuelt kraftanlegg, avhenger av økonomi og hvor mye strøm Store Norske ønsker å produsere fra solenergi.

Enova har støttet prosjektet med 400.000 kroner.

Se bildet større

Daglig leder i Solbes, Espen Johannessen. FOTO: Solbes

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!