Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søker nye laksesvar

Gla'laks: Laksen har blitt en fast gjest i Svalbards farvann. Men hvor kommer fisken fra? Her er både laks (t.v.) og torsk fra en garnfangst i 2008. FOTO: Frank Jakobsen

Søker nye laksesvar

En kilenot utplassert i Adventfjorden skal fange og undersøke laks. Målet er å finne ut hvor Svalbard-laksen kommer fra.

Tekst:

Publisert:

Det er Norsk institutt for naturforskning (Nina) som står bak lakseprosjektet. Ved å plassere en kilenot i Adventfjorden ved Sjøområdet, håper instituttet å få ny kunnskap om laksen som svømmer i Svalbards fjorder.


Sporer fisken

Selv om Svalbard ikke er noe lakseeldorado, har fritids­fiskere fanget et betydelig antall laks ved øygruppa de siste årene. Blant annet har Frank Jakobsen vært en ivrig laksefisker. Et spørsmål står imidlertid ubesvart: hvor kommer laksen fra?

Ved å ta genprøver av fisken, er det mulig å finne ut hvilken hjemmeelv laksen på Svalbard tilhører.

– Det er samlet 12.000 prøver av laks fanget i rundt 180 lakseelver i Nord-Norge og Kolahalvøya. Det gjør det mulig å sammenligne prøver fra Svalbard med disse, sier prosjektleder Martin Svenning i Nina.

Kilenota i Adventfjorden skal plasseres ut første uka av august og deretter tas inn igjen i oktober. Nota fanger og oppbevarer laksen levende, og Nina skal ta skjellprøver som skal brukes til å stedbestemme fisken før den slippes fri. Prosjektet er et av flere liknende lakseprosjekter på Svalbard de siste årene.


Satellitt på fisken

Instituttet vil også avlive inntil 40 laks for å undersøke mageinnhold og påvise kjønn og modningsstatus.

I tillegg skal Universitetet i Tromsø montere satellittmerker på ti laks. Satellittene gjør det mulig å følge laksens ferd tilbake til hjemvassdraget.

Svenning har stor tro på at en skal klare å fange nok laks i Adventfjorden i løpet av ettersommeren og høsten.

– Det er fanget laks langs kysten av Svalbard siden 1960-tallet. Det dreier seg hovedsakelig om ulike typer stillehavslaks, som pukkellaks, sier Svenning.

Stillehavslaksen ble satt ut i vassdrag på Kolahalvøya på 1950-tallet, og har siden trukket nordover. Den «norske» atlanterhavslaksen er derimot uvanlig på Svalbard.


Neppe fastboende

Kilenot-prosjektet skjer i samarbeid med Longyearbyen jeger- og fiskerforening (LJFF), som også skal ha ansvaret for den daglige røktingen av nota.

Prosjektet har fått grønt lys fra Sysselmannen. I tillatelsen skriver Sysselmannen at dette er et «viktig bidrag til å få mer kunnskap om laks og dens forekomst på Svalbard».

Selv om laksen er en vanlig gjest på øygruppa, tror ikke Svenning at Svalbard noen gang blir et fast tilholdssted for fisken.

– Nei, gyteforholdene blir nok aldri gode nok på Svalbard, det skyldes at elvene tørrlegges om høsten, sier prosjektlederen.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!