Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søker nye klimaløsninger

Fiskeriminister Per Sandberg, kronprins Haakon og industrileder Kjersti Kleven deltok på Ny-Ålesund symposiet denne uken . FOTO: Hilde Røsvik

Søker nye klimaløsninger

Forskere, politikere og industriledere fra 15 ulike nasjoner var samlet for å dele kunnskap om hvordan havet kan være med på å løse globale utfordringer.

Tekst:

Publisert:

I dag kommer bare tre prosent av verdens matproduksjon fra havet, selv om havet dekker 75 prosent av kloden. Hvordan havet skal gi mer mat til den stadig økende befolkningen på jorden var en av problemstillingene som ble løftet fram under symposiet.

I sin åpningstale til de rundt 40 delegatene sa fiskeriminister Per Sandberg at de utfordringene verden står overfor både når det gjelder klimaendringer, utvikling av ny energi og det å bruke havet som grunnlag for ny verdiskaping er felles internasjonale utfordringer som krever samarbeid på tvers av nasjoner. Han håper at Ny-Ålesund symposiet kan være med å løfte diskusjonene og stimulere til enda bedre samarbeid.

Industri
Kjersti Kleven, styreleder i Norsk Industri, bedriftseier og leder avKleven Maritime på sunnmøre, var en av få kvinnelige delegater på symposiet. Som industrileder synes hun det var mye relevant og interessant som kom fram.

– Vi skal være med på å levere teknologien som skal være en del av løsningene på de utfordringene som blir presentert her. De globale problemstillingene må også ha globale løsninger, sa Kleven.

– Tror du det kommer noe ut av dette symposiet?

– Det håper jeg virkelig. Det er første gang jeg er på et slikt møte. På diskusjonene og ikke minst det som skjer en til en, tror jeg det vil komme positive ting ut av dette, sier hun.

Fiskeindustri
På spørsmål om oppretting av fiskemottak i Longyearbyen svarte Sandberg at det meste er på plass i forhold til regulering og kontrollsystemer.

– Jeg vet at det er stor interesse for å etablere fiskemottak. Nå er det industrien selv og selskapene som må ta initiativ. Jeg vet det har vært møter i departementet så nå er det bare et tidsspørsmål før det skjer noe. Det må jo være en innertier å få stempelet Svalbard på produktene sine, sier han.

Ny-Ålesund

Sandberg trakk fram den viktige posisjonen Ny-Ålesund har innen forskning. Han sa også at det er lett å forstå at interessen for å komme til symposiet er stor.

– Det som skjer her er viktig for hele verden, og det blir bare viktigere og viktigere. Alle de data som blir samlet inn her har stor betydning verden over og vil være med på å tette en del kunnskapshull, ikke bare her i nord, også globalt, sa han.

Tre dager med diskusjoner på tvers av nasjoner i Ny-Ålesund vil kunne gi bedre grunnlag for samarbeid om de store globale utfordringene i framtiden.

– Jeg håper at vi også får noen svar på noe av det som blir diskutert, sa Sandberg.

Nytt fartøy

Fiskeriministeren hadde gode nyheter med i kofferten. I statsbudsjettet for 2017, som blir lagt fram den 6. oktober, kunne han røpe at det kommer midler til bygging av et nytt forskningsfartøy som skal gå langs kysten av Norge i tillegg til 15 millioner kroner til opprustning av eksisterende forskningsskip, blant annet «Fridtjof Nansen».

– Dette har vært et ønske lenge. Etter hvert som kysten blir tatt i bruk mer og mer er det også et behov for bedre monitorering, sa Sandberg.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!