Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søker nye klimaløsninger

Fiskeriminister Per Sandberg, kronprins Haakon og industrileder Kjersti Kleven deltok på Ny-Ålesund symposiet denne uken . FOTO: Hilde Røsvik

Søker nye klimaløsninger

Forskere, politikere og industriledere fra 15 ulike nasjoner var samlet for å dele kunnskap om hvordan havet kan være med på å løse globale utfordringer.

I dag kommer bare tre prosent av verdens matproduksjon fra havet, selv om havet dekker 75 prosent av kloden. Hvordan havet skal gi mer mat til den stadig økende befolkningen på jorden var en av problemstillingene som ble løftet fram under symposiet.

I sin åpningstale til de rundt 40 delegatene sa fiskeriminister Per Sandberg at de utfordringene verden står overfor både når det gjelder klimaendringer, utvikling av ny energi og det å bruke havet som grunnlag for ny verdiskaping er felles internasjonale utfordringer som krever samarbeid på tvers av nasjoner. Han håper at Ny-Ålesund symposiet kan være med å løfte diskusjonene og stimulere til enda bedre samarbeid.

Industri
Kjersti Kleven, styreleder i Norsk Industri, bedriftseier og leder avKleven Maritime på sunnmøre, var en av få kvinnelige delegater på symposiet. Som industrileder synes hun det var mye relevant og interessant som kom fram.

– Vi skal være med på å levere teknologien som skal være en del av løsningene på de utfordringene som blir presentert her. De globale problemstillingene må også ha globale løsninger, sa Kleven.

– Tror du det kommer noe ut av dette symposiet?

– Det håper jeg virkelig. Det er første gang jeg er på et slikt møte. På diskusjonene og ikke minst det som skjer en til en, tror jeg det vil komme positive ting ut av dette, sier hun.

Fiskeindustri
På spørsmål om oppretting av fiskemottak i Longyearbyen svarte Sandberg at det meste er på plass i forhold til regulering og kontrollsystemer.

– Jeg vet at det er stor interesse for å etablere fiskemottak. Nå er det industrien selv og selskapene som må ta initiativ. Jeg vet det har vært møter i departementet så nå er det bare et tidsspørsmål før det skjer noe. Det må jo være en innertier å få stempelet Svalbard på produktene sine, sier han.

Ny-Ålesund

Sandberg trakk fram den viktige posisjonen Ny-Ålesund har innen forskning. Han sa også at det er lett å forstå at interessen for å komme til symposiet er stor.

– Det som skjer her er viktig for hele verden, og det blir bare viktigere og viktigere. Alle de data som blir samlet inn her har stor betydning verden over og vil være med på å tette en del kunnskapshull, ikke bare her i nord, også globalt, sa han.

Tre dager med diskusjoner på tvers av nasjoner i Ny-Ålesund vil kunne gi bedre grunnlag for samarbeid om de store globale utfordringene i framtiden.

– Jeg håper at vi også får noen svar på noe av det som blir diskutert, sa Sandberg.

Nytt fartøy

Fiskeriministeren hadde gode nyheter med i kofferten. I statsbudsjettet for 2017, som blir lagt fram den 6. oktober, kunne han røpe at det kommer midler til bygging av et nytt forskningsfartøy som skal gå langs kysten av Norge i tillegg til 15 millioner kroner til opprustning av eksisterende forskningsskip, blant annet «Fridtjof Nansen».

– Dette har vært et ønske lenge. Etter hvert som kysten blir tatt i bruk mer og mer er det også et behov for bedre monitorering, sa Sandberg.

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!