Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søker nye gruvearbeidere

Store Norske og gruvesjef Per Nilssen er nå på utkikk etter nye gruvearbeidere med røykdykkerkompetanse. FOTO: Christian Nicolai Bjørke (arkiv)

Søker nye gruvearbeidere

Det siste året har mellom 10 og 15 gruvearbeidere med røykdykkerkompetanse valgt å si opp jobbene sine hos Store Norske. Etter flere runder med oppsigelser, må de nå rekruttere på nytt.

Tekst:

Publisert:

– Utad vil det nok se rart ut at vi har sagt opp så mange, og nå søker etter nye arbeidere, sier gruvesjef Per Nilssen i Store Norske.

Gruvearbeidere med røykdykkerkompetanse inngår i en vaktordning i det frivillige beredskapsapparatet. Men siden september i fjor har mellom 10 og 15 arbeidere med røykdykkerkompetanse frivillig valgt å forlate jobbene sine.

– Det at noen har valgt å finne seg andre jobber, er noe vi antok ville skje, og er sånn sett ingen direkte overraskelse. Det ligger ingen dramatikk bak, sier Nilssen, som har forståelse for at mange nå ser på Store Norske som en mindre stabil arbeidsplass enn for 2-3 år siden.

Tidligere ansatte

Siden 2014 har selskapet vært gjennom tre runder med kutt, hvor til sammen cirka 250 ansatte mistet jobbene sine, fordi kullprisene stupte og virksomheten ikke lenger var lønnsom.

Nilssen forteller at man i første omgang ser for seg å ansette fire til seks nye arbeidere, men utelukker ikke at det kan bli flere.

– Per dags dato er vi ikke helt sikre på hvor mange vi vil trenge, men vi ønsker å være i forkant med rekrutteringen. Søknadsfristen er 14. august, og deretter vil vi gå i gang med utvelgelsesprosessen, sier Nilssen.

Til tross for at Store Norske fortsatt går en usikker fremtid i møte, har man i følge Nilssen fått en del henvendelser om hva jobben går ut på fra folk som kunne tenke seg å prøve. Flere av dem er tidligere ansatte i selskapet.

– Det er åtte til ti tidligere ansatte som nå dessverre er oppsagt som har tatt kontakt for å forehøre seg om jobben. Det er kjempebra, sier Nilssen.

– Vanskelig situasjon

Leder for Gruveklubben, Rune Mjelde, forteller at noen av de ansatte har valgt å finne seg andre jobber på grunn av usikkerheten rundt den videre driften i selskapet.

– Noe skyldes også at turnusen er lagt om. Den er ikke pendlervennlig lenger. Men det skyldes at firmaet har fått sterke føringer fra Næringsdepartementet om at slik skal det være, sier Mjelde.

– Har Store Norske vært for raske med å kutte i antall ansatte når man nå må ansette nye?

– Det kan man vel kanskje si, men samtidig skal man være forsiktig med å si det. Ledelsen i Store Norske kuttet jo ned etter hva man hadde økonomi til å beholde, sier Mjelde.

Han mener også det at man nå går til ansettelser viser at selskapet ikke er «nedlagt» ennå.

– Vi er i en vanskelig situasjon, noe som er godt kjent for alle. Men vi håper selvfølgelig at vi skal komme oss opp og gå igjen, og ha en fremtid på Svalbard. Noen håper og tror at det er liv laga, og at vi på sikt kan få en høyere drift enn nå. Men alt er avhengig av hvordan kullprisen utvikler seg, sier Nilssen, som mener det blir spennende å se hvilke driftsforutsetninger man vil få fra Næringsdepartementet i fremtiden.

Se bildet større

Klubbleder Rune Mjelde er spent på hva fremtiden bringer, men velger å se fremover med optimisme. FOTO: Eirik Palm (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!