Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søker nye gruvearbeidere

Store Norske og gruvesjef Per Nilssen er nå på utkikk etter nye gruvearbeidere med røykdykkerkompetanse. FOTO: Christian Nicolai Bjørke (arkiv)

Søker nye gruvearbeidere

Det siste året har mellom 10 og 15 gruvearbeidere med røykdykkerkompetanse valgt å si opp jobbene sine hos Store Norske. Etter flere runder med oppsigelser, må de nå rekruttere på nytt.

– Utad vil det nok se rart ut at vi har sagt opp så mange, og nå søker etter nye arbeidere, sier gruvesjef Per Nilssen i Store Norske.

Gruvearbeidere med røykdykkerkompetanse inngår i en vaktordning i det frivillige beredskapsapparatet. Men siden september i fjor har mellom 10 og 15 arbeidere med røykdykkerkompetanse frivillig valgt å forlate jobbene sine.

– Det at noen har valgt å finne seg andre jobber, er noe vi antok ville skje, og er sånn sett ingen direkte overraskelse. Det ligger ingen dramatikk bak, sier Nilssen, som har forståelse for at mange nå ser på Store Norske som en mindre stabil arbeidsplass enn for 2-3 år siden.

Tidligere ansatte

Siden 2014 har selskapet vært gjennom tre runder med kutt, hvor til sammen cirka 250 ansatte mistet jobbene sine, fordi kullprisene stupte og virksomheten ikke lenger var lønnsom.

Nilssen forteller at man i første omgang ser for seg å ansette fire til seks nye arbeidere, men utelukker ikke at det kan bli flere.

– Per dags dato er vi ikke helt sikre på hvor mange vi vil trenge, men vi ønsker å være i forkant med rekrutteringen. Søknadsfristen er 14. august, og deretter vil vi gå i gang med utvelgelsesprosessen, sier Nilssen.

Til tross for at Store Norske fortsatt går en usikker fremtid i møte, har man i følge Nilssen fått en del henvendelser om hva jobben går ut på fra folk som kunne tenke seg å prøve. Flere av dem er tidligere ansatte i selskapet.

– Det er åtte til ti tidligere ansatte som nå dessverre er oppsagt som har tatt kontakt for å forehøre seg om jobben. Det er kjempebra, sier Nilssen.

– Vanskelig situasjon

Leder for Gruveklubben, Rune Mjelde, forteller at noen av de ansatte har valgt å finne seg andre jobber på grunn av usikkerheten rundt den videre driften i selskapet.

– Noe skyldes også at turnusen er lagt om. Den er ikke pendlervennlig lenger. Men det skyldes at firmaet har fått sterke føringer fra Næringsdepartementet om at slik skal det være, sier Mjelde.

– Har Store Norske vært for raske med å kutte i antall ansatte når man nå må ansette nye?

– Det kan man vel kanskje si, men samtidig skal man være forsiktig med å si det. Ledelsen i Store Norske kuttet jo ned etter hva man hadde økonomi til å beholde, sier Mjelde.

Han mener også det at man nå går til ansettelser viser at selskapet ikke er «nedlagt» ennå.

– Vi er i en vanskelig situasjon, noe som er godt kjent for alle. Men vi håper selvfølgelig at vi skal komme oss opp og gå igjen, og ha en fremtid på Svalbard. Noen håper og tror at det er liv laga, og at vi på sikt kan få en høyere drift enn nå. Men alt er avhengig av hvordan kullprisen utvikler seg, sier Nilssen, som mener det blir spennende å se hvilke driftsforutsetninger man vil få fra Næringsdepartementet i fremtiden.

Se bildet større

Klubbleder Rune Mjelde er spent på hva fremtiden bringer, men velger å se fremover med optimisme. FOTO: Eirik Palm (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!