Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søker lokal søppel-ildsjel

Kunstner Solveig Egeland skal reise en hytte av søppel i Sjøområdet. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Søker lokal søppel-ildsjel

Hjelp Solveig Egeland – få tur til Venezia.

Tekst:

Publisert:

I slutten av juli starter oppføringen av en hytte i Sjøområdet som bygges utelukkende av søppel. Kunstner Solveig Egeland har i flere år holdt på med prosjektet «Ocean Hope», som skal få folk til å reflektere over hva søppel gjør med naturen og havet.

Det kommer til uttrykk ved at hun bygger små, fargerike hytter i Norges vakreste og mest sårbare natur. Tidligere verk finnes på Utsira, Lista og Hvaler.

Til Venezia

Å få tak i nok søppel, blir ikke noe problem. Særlig ikke siden hun kommer like etter Sysselmannens søppeltokt. Men Egeland ser for seg en solid bygning, og må dermed få tak i nok drivtømmer.

– Hytta skal være såpass robust at den kan fraktes til Venezia, sier hun.

Søppelhytta skal være en del av Veneziabiennalen, som er en festival for moderne kunst og kultur.

For å få tak i nok drivtømmer, søker hun nå en lokal ildsjel som har lyst til å koordinere byggingen av hytta – og mobilisere folk i Longyearbyen til å ta del i prosjektet.

– Det er viktig at dere som bor der er med på dette og får en ansvarsfølelse, så det ikke bare blir en kunstner som kommer opp og bygger noe. Sammen kan vi skape noe som er så bra at det skaper oppmerksomhet, sier Egeland.

Sysselmannens tillatelse

Den lokale koordinateren bør ha noen tanker om hvor man kan få tak i drivtømmer. Egeland har tillatelse fra Sysselmannen til å samle inn en viss mengde.

– Jeg kan også lokke med at han eller hun skal få bli med til Venezia, sier Egeland.

Prosjektet har tidligere fått 300.000 kroner i støtte fra Svalbard Miljøvernfond. I årets tildeling fikk det ytterligere 50.000 kroner.

Den opprinnelige planen var at hytta skulle oppføres for to år siden, men på grunn av tidsnød ble prosjektet utsatt. I fjor forsøkte hun seg igjen, men ble stoppet av sykdom. I slutten av juli kommer Egeland til Longyearbyen – og denne gangen håper hun å fullføre prosjektet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!