Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Søker lokal søppel-ildsjel

Kunstner Solveig Egeland skal reise en hytte av søppel i Sjøområdet. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Søker lokal søppel-ildsjel

Hjelp Solveig Egeland – få tur til Venezia.

Tekst:

Publisert:

I slutten av juli starter oppføringen av en hytte i Sjøområdet som bygges utelukkende av søppel. Kunstner Solveig Egeland har i flere år holdt på med prosjektet «Ocean Hope», som skal få folk til å reflektere over hva søppel gjør med naturen og havet.

Det kommer til uttrykk ved at hun bygger små, fargerike hytter i Norges vakreste og mest sårbare natur. Tidligere verk finnes på Utsira, Lista og Hvaler.

Til Venezia

Å få tak i nok søppel, blir ikke noe problem. Særlig ikke siden hun kommer like etter Sysselmannens søppeltokt. Men Egeland ser for seg en solid bygning, og må dermed få tak i nok drivtømmer.

– Hytta skal være såpass robust at den kan fraktes til Venezia, sier hun.

Søppelhytta skal være en del av Veneziabiennalen, som er en festival for moderne kunst og kultur.

For å få tak i nok drivtømmer, søker hun nå en lokal ildsjel som har lyst til å koordinere byggingen av hytta – og mobilisere folk i Longyearbyen til å ta del i prosjektet.

– Det er viktig at dere som bor der er med på dette og får en ansvarsfølelse, så det ikke bare blir en kunstner som kommer opp og bygger noe. Sammen kan vi skape noe som er så bra at det skaper oppmerksomhet, sier Egeland.

Sysselmannens tillatelse

Den lokale koordinateren bør ha noen tanker om hvor man kan få tak i drivtømmer. Egeland har tillatelse fra Sysselmannen til å samle inn en viss mengde.

– Jeg kan også lokke med at han eller hun skal få bli med til Venezia, sier Egeland.

Prosjektet har tidligere fått 300.000 kroner i støtte fra Svalbard Miljøvernfond. I årets tildeling fikk det ytterligere 50.000 kroner.

Den opprinnelige planen var at hytta skulle oppføres for to år siden, men på grunn av tidsnød ble prosjektet utsatt. I fjor forsøkte hun seg igjen, men ble stoppet av sykdom. I slutten av juli kommer Egeland til Longyearbyen – og denne gangen håper hun å fullføre prosjektet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!