Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sofia (13) er blitt erfaren hundekjører

Sofia Berger klarte seg fint i sitt andre Trappers Trail. Hun kom i mål med sju friske hunder. Her koser hun med lederhunden sin Tress. FOTO: Christopher Engås

Sofia (13) er blitt erfaren hundekjører

Bare seks minutter bak sin egen personlige rekord.

Sofia Berger var i år som i fjor den yngste deltageren i Trappers Trail. I år startet hun i 8-spannklassen, med sju hunder.

– Jeg kjører fordi jeg liker å kjøre konkurranse med hundene mine, og fordi jeg generelt elsker å holde på med hunder, sier trettenåringen.

Våpennekt

Det er bare ett problem for en trettenåring som skal kjøre hundeløp på Svalbard. Hun må stille utenfor konkurranse. Trettenåringer får ikke lov til å bære med seg våpen til isbjørnbeskyttelse, og dermed kan ikke Sofia være ordinær deltager.

– Vi løser det med at pappa Johan venter på meg, så kjører vi i lag. For meg betyr ikke det så mye at jeg ikke får være med i konkurransen. Det viktigste er å få kjøre, sier hun.

Sykdomsfri

I mål søndag møtte Svalbardposten en fornøyd Sofia Berger. Som ett av bare tre spann i den største klassen, kom hun i mål uten å få noen hunder tatt ut på grunn av kennelhoste.

– Pappa klarte seg også. Våre hunder har stått litt for seg selv, mellom de hundegårdene som har vært plaget. Det kan være noe av forklaringen, sier Sofia som er fornøyd med løpet sitt.

– Alt gikk fint. Det var en kjempefin tur, selv om jeg ikke slo tiden min fra i fjor, sier hun mens hun koser med lederhunden, Tress.

I fjor kjørte Sofia løpet på knappe fem timer og førti minutter. I år kom hun inn knapt seks minutter etter den tiden.

Finnmarksløpet

Trappers Trail 2015 er det fjerde hundeløpet Sofia har deltatt i. Hun har også deltatt to ganger i Hilmar Nøis Trail. Men hun har høyere ambisjoner.

– Målet mitt er å en gang delta i Finnmarksløpet, sier Sofia som flyttet opp til Longyearbyen for tre år siden etter å ha bodd i byen tidligere. Og hun tror hun blir værende her ei god stund.

– Jeg vil bo her, for det er på Svalbard vi har de beste hundene og de beste forholdene til å drive på med dette, sier Sofia Berger.

Resultater Trappers Trail

Ski & pulk
1. Linda Vassdal 6.03.12
2. Willy Martinsen 6.11.18
3. Karolina Karas 7.41.40
4. Marta Jansen/Nina Weseth 10.17.27
5. Lars H. Molia 10.39.39

5-spann
1. Laura Vuorma/Tommy Jordbrudal 4.41.54
2. Alexander Hovland/Miriam Marquardt 5.40.29
Sebastien Barrault/Gunn Oftedal Brutt

8-spann
1. Lena Danielsen 4.10.18
2. Elise Strømseng/Elin M. Lien 4.33.11
3. Tina Sølvsten 4.43.17
4. Bård Blæsterdalen/Martin Arntsen 4.50.40
5. Johan Berger/Karianne Sand 5.41.04
6. Sofia Berger 5.45.18 (utenfor konkurranse)
Janne Søreide Brutt
Stefa Claes/Ingvild S. Vatn Brutt

Fire hunder ble tatt ut fra de spannene som kom i mål. De to 8-spannene som brøt fikk minst to hunder sykmeldte halvveis, og brøt derfor løpet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Nytt skred

Natt til onsdag gikk det et skred mellom Tverrdalen og Sverdrupbyen. Sysselmannen ber folk fremdeles tenke seg om to ganger før de beveger seg i bratt terreng.

Trafikkontroll ved skolen

22 kjøretøyer ble stoppet i mørket før skolestart tirsdag morgen. Ikke alle hadde lysene i orden.

Åpner ikke mandag

Vei 300 mellom det gamle museet og Huset skal ryddes for masser, men blir foreløpig ikke åpnet. Se også dronevideo av skredet i saken.

Strømmen tilbake etter strømbrudd

Svalbardbutikken har åpnet igjen etter strømbruddet mandag morgen.

Sleper seilbåt til byen

«Polarsyssel» bistår en seilbåt som fikk motorproblemer ved Nordaustlandet.

Båt fikk problemer

«Spitsbergen Express» fikk motortrøbbel like nord for Isfjord Radio. Hovedredningssentralen sendte helikopter fra Longyearbyen for å bistå.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!