Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Snudde i vannsaken

Høyres tre representanter Stig Onarheim (f.v.), Trond E. Johansen og Geir Hekne under gruppemøtet før voteringen. Berit Fossland, leder for Svalbard næringsråd, prøver å overbevise de tre representantene. FOTO: Anders Fjellestad

Snudde i vannsaken

Høyre sto hardnakket på at Longyearbyen havn selv må betale for en ny vannledning til Bykaia. Etter massivt press fra resten av lokalstyret, snudde partiet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2012 kl 13:00

Vannplanen for de ti neste årene kom opp for lokalstyret tirsdag. Under behandlingen i Miljø- og næringsutvalget tidligere denne måneden, trumfet Høyre gjennom en endring: Longyearbyen havn må selv betale for ny vannledning til Bykaia.


Ønsker garanti

I lokalstyret gjentok Høyre sine synspunkter, men denne gang var det ikke like enkelt å overbevise de andre partiene. Særlig var Tverrpolitisk fellesliste rasende uenig.

– Jeg forstår ikke hvorfor havna skal betale for en ny vannledning selv. De betaler for vannet på lik linje med alle andre abonnenter, sa Håvar Fjerdingøy.

– Høyre legger her opp til et samfunn der private kan lage sin egen infrastruktur om de har penger. Jeg forstår ikke den sterke motviljen fra Høyre, sa partifelle Lene Villumsen.

Høyres Trond E. Johansen avviste at partiet var mot en vannledning:

– Men jeg vil ha en garanti på at denne ledningen ikke gir dyrere vann for resten av byen. Hvis havna har så god inntjening på vannsalg, så kan de betale selv, sa Johansen, som hele tida har vært mot en offentlig finansiering av vannledningen.


– Utrolig fra Høyre

En ny vannledning til Bykaia vil trolig koste rundt 2,4 millioner kroner. Bakgrunnen er at Bykaia sårt trenger mer vann. I dag har ikke kaia nok vann å selge til alle skipene som legger til kai. Med det taper Longyearbyen havn betydelige inntekter.

Deler av Ap stemte for Høyre-forslaget under møtet i Miljø- og næringsutvalget. Nå var tonen en annen.

– Jeg har fått viktige opplysninger i ettertid. Jeg ser nå at om flere båter får vann, vil havna og dermed også vannverket øke sin inntjening betydelig. Hadde jeg visst dette før MNU, ville det blitt et annet utfall, sa Odd-Gunnar Brøto Braathen.

Flere representanter var overrasket over at motstanden kom fra Høyre.

– At Høyre kan komme med dette forslaget er jo helt utrolig. Høyre er jo et næringsparti, stusset Jørn Dybdahl fra Konsekvenslista.


Snudde etter møte

De tre Høyre-representantene merket seg den sterke motviljen fra resten av lokalstyret og ba om et kort gruppemøte før voteringen. Under gruppemøtet innså Høyre at slaget var tapt og droppet sitt forslag. Dermed ble vannplanen enstemmig vedtatt. Det betyr at vannledningen til Bykaia skal finansieres over budsjettet til Longyearbyen lokalstyre.

Vedtaket innebærer også at Endalselva skal også legges om. Heretter skal elva munne ut i Adventelva i stedet for Isdammen. Dette skal redusere slam og forurensing i byens drikkevannskilde.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!