Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Snudde i vannsaken

Høyres tre representanter Stig Onarheim (f.v.), Trond E. Johansen og Geir Hekne under gruppemøtet før voteringen. Berit Fossland, leder for Svalbard næringsråd, prøver å overbevise de tre representantene. FOTO: Anders Fjellestad

Snudde i vannsaken

Høyre sto hardnakket på at Longyearbyen havn selv må betale for en ny vannledning til Bykaia. Etter massivt press fra resten av lokalstyret, snudde partiet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.09.2012 kl 13:00

Vannplanen for de ti neste årene kom opp for lokalstyret tirsdag. Under behandlingen i Miljø- og næringsutvalget tidligere denne måneden, trumfet Høyre gjennom en endring: Longyearbyen havn må selv betale for ny vannledning til Bykaia.


Ønsker garanti

I lokalstyret gjentok Høyre sine synspunkter, men denne gang var det ikke like enkelt å overbevise de andre partiene. Særlig var Tverrpolitisk fellesliste rasende uenig.

– Jeg forstår ikke hvorfor havna skal betale for en ny vannledning selv. De betaler for vannet på lik linje med alle andre abonnenter, sa Håvar Fjerdingøy.

– Høyre legger her opp til et samfunn der private kan lage sin egen infrastruktur om de har penger. Jeg forstår ikke den sterke motviljen fra Høyre, sa partifelle Lene Villumsen.

Høyres Trond E. Johansen avviste at partiet var mot en vannledning:

– Men jeg vil ha en garanti på at denne ledningen ikke gir dyrere vann for resten av byen. Hvis havna har så god inntjening på vannsalg, så kan de betale selv, sa Johansen, som hele tida har vært mot en offentlig finansiering av vannledningen.


– Utrolig fra Høyre

En ny vannledning til Bykaia vil trolig koste rundt 2,4 millioner kroner. Bakgrunnen er at Bykaia sårt trenger mer vann. I dag har ikke kaia nok vann å selge til alle skipene som legger til kai. Med det taper Longyearbyen havn betydelige inntekter.

Deler av Ap stemte for Høyre-forslaget under møtet i Miljø- og næringsutvalget. Nå var tonen en annen.

– Jeg har fått viktige opplysninger i ettertid. Jeg ser nå at om flere båter får vann, vil havna og dermed også vannverket øke sin inntjening betydelig. Hadde jeg visst dette før MNU, ville det blitt et annet utfall, sa Odd-Gunnar Brøto Braathen.

Flere representanter var overrasket over at motstanden kom fra Høyre.

– At Høyre kan komme med dette forslaget er jo helt utrolig. Høyre er jo et næringsparti, stusset Jørn Dybdahl fra Konsekvenslista.


Snudde etter møte

De tre Høyre-representantene merket seg den sterke motviljen fra resten av lokalstyret og ba om et kort gruppemøte før voteringen. Under gruppemøtet innså Høyre at slaget var tapt og droppet sitt forslag. Dermed ble vannplanen enstemmig vedtatt. Det betyr at vannledningen til Bykaia skal finansieres over budsjettet til Longyearbyen lokalstyre.

Vedtaket innebærer også at Endalselva skal også legges om. Heretter skal elva munne ut i Adventelva i stedet for Isdammen. Dette skal redusere slam og forurensing i byens drikkevannskilde.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!