Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

SNSK møtes med skepsis

Wenche Ravlo og Store Norske har planer om å drifte reiselivsprodukter i Svea. Planene møtes med skepsis blant mange aktører i bransjen, samt lokalpolitikere. FOTO: Eirik Palm

SNSK møtes med skepsis

Store Norske og Spitsbergen travel skal samarbeide om turisme i Svea. Men planen blir møtt med en solid dose skepsis.

Før helga kunngjorde Store Norske at selskapet skal drive med turisme i Svea gjennom et nytt selskap, sammen med Spitsbergen travel.

– Det blir et driftsselskap som skal designe og levere opplevelser knyttet til Svea. Det kan være skuterturer, skiturer, turer med hundespann, kajakk, gruveguiding og andre ting, sier administrerende direktør i Store Norske, Wenche Ravlo.

Foreløpig har selskapet fått navnet Svea Spitsbergen experience.

Skepsis

Svalbardposten har blitt kontaktet av flere aktører i reiselivet i Longyearbyen som reagerer på nyheten. De ønsker foreløpig ikke å bli sitert, da for mye er uklart. Skepsisen går først og fremst på at Store Norske skal inn på driftssiden i turistnæringen, og det henvises til forslaget til ny svalbardmelding, hvor det står:

«Tilrettelegging for næringslivet, og da reiselivet spesielt, peker seg ut som ett blant flere tiltak som kan bidra til måloppnåelsen. Samtidig er ikke staten en reiselivsaktør, og myndighetene vil også ha flere hensyn å ivareta (…).»

Trenger informasjon

Visit Svalbard-sjef Ronny Brunvoll har foreløpig for lite informasjon til å mene noe bastant om planene til kullselskapet i Svea.

– Jeg har ikke sett noen driftsmodell for dette nye selskapet. Men det kan ikke være slik at en statlig, subsidiert aktør skal gå i konkurranse med privat næringsliv. Jeg er spent på hva som ligger i planene og på å få fakta på bordet, sier han.

Reiselivssjefen er opptatt av at det må være lik tilgang til Sveas attraksjoner for alle aktører i reiselivet.

– Spitsbergen travel skal være med på dette, så vidt jeg forstår. Det kan også være et tankekors. Selskapet er eid av Hurtigruten som er på utenlandske hender, legger han til.

– Ikke statlig

Store Norske skal ha aksjemajoriteten i det nye selskapet som skal operere i Svea. Alle booking­operatører skal inn i folden mot gode provisjoner, og tjenester skal kjøpes fra aktører som allerede opererer i Svea. Wenche Ravlo, som blir styreleder i det nye selskapet, forsikrer om at det ikke er et statlig prosjekt.

– Dette vil være et kommersielt reiselivsselskap hvor vi er deleier, sier hun.

Til de mange som påpeker at det står i Svalbardmeldingen at staten ikke skal være en reiselivsaktør har hun følgende å si:

– Det står også i svalbardmeldingen at det skal jobbes for å utvikle et tilbud i Svea. Reiselivsaktiviteter vil også bidra til å senke gruveselskapets kostnader mens det er driftshvile i gruvevirksomheten, og gjøre det lettere å starte opp igjen dersom det skulle bli aktuelt, sier hun.

Ravlo påpeker at Store Norske er medlem i reiselivsrådet, og allerede en aktør i reiselivsnæringen gjennom aktiviteten i Gruve 3. Hun mener videre at denne aktiviteten vil bli et supplement, snarere enn noe som går i konkurranse med det eksisterende reiselivet i Longyearbyen.

– Det vil bidra til å gjøre Svalbard til et mer attraktivt reisemål, sier Wenche Ravlo.

– Strategisk beslutning

Nestleder Eirik Berger (V) i lokalstyret er ikke avvisende, men som reiselivssjef Brunvoll vil han gjerne vite mer om planene. Og han vil ha diskusjoner.

– Jeg skjønner godt at Store Norske gjør det de kan for å utvikle lønnsomme prosjekter i en ellers vanskelig tid. Det hadde vært fantastisk om selskapet tilpasset infrastruktur for reiselivsaktiviteter og la til rette for drift av private aktører. At et statseid selskap nå skal inn på driftssiden i reiselivet på Svalbard, og med det lar skattekroner konkurrere mot private interesser er noe man bør diskutere. Dette er ei strategisk beslutning av Store Norske, og jeg er usikker på om eierne er inneforstått med det siden regjeringen i svalbardmeldingen sier at staten ikke skal være en reiselivsaktør, sier han.

– Skeptisk

Også leder i Svalbard Høyre, Kjetil Figenschou, er skeptisk.

– Selv om Wenche Ravlo sier dette blir et supplement, kan jeg vanskelig se for meg at det ikke skal bli konkurranse. Nå er det bra med konkurranse, men det blir veldig merkelig når et selskap som lever på nåde og velvilje fra staten skal konkurrere med de private aktørene. De har ikke de samme forutsetningene, sier han.

Se bildet større

Reiselivssjef Ronny Brunvoll er spent på hvordan driftsmodellen for det nye selskapet ser ut. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!