Snøføyke og godt humør

Snøværet kom som bestilt idet toget satte seg i bevegelse, og været tettet seg til etter hvert uten at publikum lot seg affisere.

Folk i Longyearbyen lar seg ikke nevneverdig affisere av ruskevær, selv på 17. mai.
Publisert
Leder av 17. mai-komiteen, Anne Lise Klungseth Sandvik (i blått), sammen med lokalstyreleder Christin Kristoffersen, Roger Zahl Ødegård og Kristin Furu Grøtting.
Barn og ungdom fra Barentsburg, sammen med den russiske generalkonsulen Jurij Gribkov, deltok også i feiringen av dagen.

– Det er flott, og det understreker hvor vi kommer fra. Granbar og slikt kan de bare ha på fastlandet, snøvær hører oss til, utbryter en storfornøyd Anne Lise K. Sandvik, leder av 17. mai-komiteen.

Pangstart

Dagen i Longyearbyen startet tradisjonen tro med salutt på morgenen, fulgt av flaggheisen og blomsternedleggelse ved 22. juli-minnesmerket ved Anne Lise K. Sandvik. Deretter var det bekransing av minnebautaen ved Huset og nedlegging av blomster ved gruvearbeiderskulpturen på torget.

Skjæringa

Toget startet fra kirken etter en festgudstjenste, med stor oppslutning av barn, ungdom og voksne. Etter en runde over dalen til sentrum, samlet folket seg på Skjæringa.

Gruvesjef Per Nilssen i Svea Nord holdt tale ved minnebautaen over dem som falt under andre verdenskrig på Svalbard. Nilssen minnet om bombingen av isbryteren «Isbjørn» og fangstskuta «Selis» på Grønfjorden våren 1942. Store Norske-direktør Einar Sverdup var blant de falne.

Den russiske generalkonsulen i Barentsburg, Jurij Gribkov, holdt også tale og la ned blomster ved bautaen.

Powered by Labrador CMS