Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Snødrev årsak til havariet

Passasjeren som omkom blir tatt hånd om av mannskap fra Sysselmannen, Røde Kors og Airlift. FOTO: Birger Amundsen

Snødrev årsak til havariet

Ingenting tyder på teknisk feil ved helikopteret som havarerte under landing på Kapp Heer i slutten av mars.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var 30. mars klokken 16 at det russiske MI-8-helikopteret stasjonert på Kapp Heer ved Barentsburg under landing kolliderte med en hangarbygning. Tre av de ni som befant seg om bord omkom og flere ble alvorlig skadet.

I en pressemelding fra Statens Havarikommisjon for Transport skriver kommisjonen at det var minus 14 grader, variabel nordlig vind og snøbyger på Kapp Heer da ulykken skjedde. Helikopteret kom fra Longyearbyen og hovret lavt over landingsstedet da et vitne på bakken så at det brått tok av igjen og bevege seg horisontalt mot sørvest.

Snødrev og dårlig sikt
På grunn av det tette snødrevet og snøen som ble virvlet opp av rotorbladene kunne ikke vitnet se helikopteret idet det traff øverst i den 12 meter høye hangarbygningen.
Sammenstøtet forårsaket at maskinen tippet over hjørnet av bygningen, falt bakover og traff bakken med halepartiet først.
Sammenstøtet førte til store ødeleggelser av halepartiet, området ved bakre kabindør og venstre side av cockpit.

Helikopterkapteinen ble slengt ut i sammenstøtet og ble liggende på rygg foran maskinen, mens en av passasjerene ble slengt ut bak. Begge omkom øyeblikkelig. Helikoptermekanikeren døde på sykehuset i Barentsburg kort tid etter ulykken.
Havarikommisjonen understreker at årsaken til havariet først vil bli endelig fastslått når havarirapporten foreligger neste år.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!