Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Snart lov å brygge på øya

Robert Johansen har et berettiget håp om at han skal få anledning til å starte med bryggerivirksomhet på Svalbard neste år. FOTO: Kjersti Elverum Kvile (arkiv)

Snart lov å brygge på øya

Alt tyder på at det snart vil bli tillatt å brygge øl på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Helse- og omsorgsdepartementet foreslår i høringsnotatet «Anvendelse av helselovgivningen for Svalbard og Jan Mayen» at en rekke helselover og forskrifter gis hel eller delvis anvendelse for Svalbard. Hovedhensikten er å modernisere helselovgivningen for Svalbard og legge den tettere opp til fastlandslovgivningen.

Bort med sunnhetsforskrift

Dokumentet er på 168 sider og har en rekke forslag til lover som også kan gjøres gjeldende på Svalbard i framtiden. Dette simpelthen fordi helselovgivningen i Norge i liten grad er gjort gjeldende her.

Blant lovene som departementet foreslår skal bli effektuer på Svalbard er Legemiddelloven, Helsetilsynsloven og Lov om medisinsk utstyr. Departementet foreslår også en opphevelse av forskriften fra 1928 om «læge- og sundhetsforholdene på Svalbard», den såkalte sunnhetsforskriften.

Alkoholtillatelse

Til det siste hører med en opphevelse av forbudet mot tilvirking av alkohol på Svalbard, som gleder Robert Johansen som har stiftet selskapet Svalbard Bryggeri AS. Han har planer om å starte bryggeri i Longyearbyen. Fredag i forrige uke gikk høringsfristen ut. Ingen negative høringsuttalelser ble registrert.

– Det er veldig positivt. Så langt tyder alt på at lovgivningen på området blir likt med det som er på fastlandet, sier Johansen.

Departementet går inn for å opprette ei bevillingsordning når det gjelder området Robert Johansen er interessert i.

Langt fram

Hege Bredesen i departementet sier alkoholsaken bare er en liten del av et stort arbeide som legges ned for å gjøre flere lover gjeldende også for Svalbard.

– Vi skal nå gå gjennom høringsuttalelsene og ta disse i betraktning før vi legger et endelig lovforslag fram om noen måneder, sier hun.

Robert Johansen sier han tidligst kan søke om tillatelse til å brygge øl på Svalbard 1. juli neste år.

– Det spennende er hvordan rammevilkårene blir. Sannsynligvis blir det en blåkopi av fastlandslovgivningen, men det kan jo hende at det blir noe ekstra rart som gjør ting vanskelig her. Vi får se, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!