Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Snart lov å brygge på øya

Robert Johansen har et berettiget håp om at han skal få anledning til å starte med bryggerivirksomhet på Svalbard neste år. FOTO: Kjersti Elverum Kvile (arkiv)

Snart lov å brygge på øya

Alt tyder på at det snart vil bli tillatt å brygge øl på Svalbard.

Helse- og omsorgsdepartementet foreslår i høringsnotatet «Anvendelse av helselovgivningen for Svalbard og Jan Mayen» at en rekke helselover og forskrifter gis hel eller delvis anvendelse for Svalbard. Hovedhensikten er å modernisere helselovgivningen for Svalbard og legge den tettere opp til fastlandslovgivningen.

Bort med sunnhetsforskrift

Dokumentet er på 168 sider og har en rekke forslag til lover som også kan gjøres gjeldende på Svalbard i framtiden. Dette simpelthen fordi helselovgivningen i Norge i liten grad er gjort gjeldende her.

Blant lovene som departementet foreslår skal bli effektuer på Svalbard er Legemiddelloven, Helsetilsynsloven og Lov om medisinsk utstyr. Departementet foreslår også en opphevelse av forskriften fra 1928 om «læge- og sundhetsforholdene på Svalbard», den såkalte sunnhetsforskriften.

Alkoholtillatelse

Til det siste hører med en opphevelse av forbudet mot tilvirking av alkohol på Svalbard, som gleder Robert Johansen som har stiftet selskapet Svalbard Bryggeri AS. Han har planer om å starte bryggeri i Longyearbyen. Fredag i forrige uke gikk høringsfristen ut. Ingen negative høringsuttalelser ble registrert.

– Det er veldig positivt. Så langt tyder alt på at lovgivningen på området blir likt med det som er på fastlandet, sier Johansen.

Departementet går inn for å opprette ei bevillingsordning når det gjelder området Robert Johansen er interessert i.

Langt fram

Hege Bredesen i departementet sier alkoholsaken bare er en liten del av et stort arbeide som legges ned for å gjøre flere lover gjeldende også for Svalbard.

– Vi skal nå gå gjennom høringsuttalelsene og ta disse i betraktning før vi legger et endelig lovforslag fram om noen måneder, sier hun.

Robert Johansen sier han tidligst kan søke om tillatelse til å brygge øl på Svalbard 1. juli neste år.

– Det spennende er hvordan rammevilkårene blir. Sannsynligvis blir det en blåkopi av fastlandslovgivningen, men det kan jo hende at det blir noe ekstra rart som gjør ting vanskelig her. Vi får se, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!