Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Snart Amfi Lompen?

Olav Thon (t.h.), Sissel Berdal Haga og Lars Løseth vil ha Lompensenteret inn i folden til Amfi-gruppen. Med et oppkjøp vil kjeden ha Norges sørligste og nordligste kjøpesenter . FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Snart Amfi Lompen?

Om kort tid blir Lompensenteret en del av Olav Thons senterimperium.

Tekst:

Publisert:

Daglig leder i Thon Drift AS, Lars Løseth, sier selskapet for tiden ser gjennom detaljene knyttet til et kjøp av Lompensenteret i Longyearbyen. Han understreker at ingen har underskrevet noen kontrakt ennå, men går langt i å antyde at Svalbards eneste kjøpesenter blir en del av Amfi-kjeden snart.

– Jeg regner med at det er stor sjanse for at kjøpet går i orden, sier Løseth til Svalbardposten onsdag formiddag.

Begeistret

Løseth var i Longyearbyen for en uke siden, sammen med Olav Thon og styremedlem Sissel Berdal Haga. De forhandlet da om senteret, som har vært til salgs i et drøyt år med en takst på 52 millioner kroner.

Olav Thon, som kontrollerer Amfi-kjeden gjennom Olav Thon Eiendomsselskap AS, legger ikke skjul på at han er begeistret for muligheten til å eie verdens nordligste kjøpesenter.

– Med et oppkjøp vil Lompensenteret bli det nordligste av alle Amfi-gruppens kjøpesentre, og vi vil ha kongerikets nordligste og sørligste kjøpesentre, sa han, og viser til at senterkjeden også eier det 170.000 kvadratmeter store Sørlandssenteret i Kristiansand. Sørlandssenteret er Norges største, og ble åpnet av Thon selv i oktober.

Eksotisk

Hva Lompensenteret vil bli i Amfi-gruppens eie er foreløpig helt i det blå. Men Thon antydet mer enn en gang på sin rundtur på senteret at det trengtes både dette og hint i framtiden.

– Man skal jo utvikle investeringene sine. Hva det blir til her er ikke godt å si. Det jeg kan si er at Lompensenteret ikke blir like stort som noen av de andre Amfi-sentrene. Men det blir desto mer eksotisk, uttalte Thon med et glimt i øyet.

Spente selgere

Senteret eies i dag av selskapet Eiendomsinvestor AS og Store Norske, med like eierposter hver. Lars Erik Hoel er styreleder i både Lompensenteret AS og eierselskapet Eiendomsinvestor.

– Det er svært hyggelig at Thon og hans følge virket å like det de så da de var i Longyearbyen før helga, sier han.

– Amfi Drift sier til Svalbardposten at salget etter all sannsynlighet går i orden. Hvordan reagerer du på det?

– Jeg kan ikke forholde meg til annet en det som er skrevet i kontrakter. Så langt er det ikke skrevet noe, sier Hoel.

Eiendomssjef i Store Norske, Sveinung Lystrup Thesen, sier selskapet ser positivt på interessen fra Amfi av mange grunner.

– For Store Norske handler salget om at vi ønsker å konsentere oss om forretningsområder som ligger nærmere vår kjernevirksomhet. I et samfunnsperspektiv ser vi det som positivt at en mer profesjonell aktør på senterdrift kommer inn på eiersiden av Lompensenteret. Det er til det beste for næringslivet i Longyearbyen, sier han.

– Rett sted

Verken Olav Thon, Sissel Berdal Haga eller Lars Løseth har betenkeligheter med å investere betydelige summer i Longyearbyen. Dette til tross for usikkerheten som rår rundt kullprisene og framtiden til hjørnesteinsbedriften Store Norske.

– Jeg kan vanskelig se for meg at dette samfunnet blir avfolket, selv om det skulle gå dårlig med Store Norske sin kullvirksomhet. Det er store uutnyttede muligheter innen turistnæringen, og arenaen for forskning har potensiale for å bli enda større i framtiden, sa Olav Thon under besøket.

Løseth er viss på at Norge som nasjon vil vektlegge bosetting og bruk av Svalbard i framtiden, helt uavhengig av kullpriser.

– Det er ingen steder det er så utrykkelig politisk bestemt at det skal være ei norsk bosetting som på Svalbard. Det er et viktig signal, sa han.

Faktaboks

›› Lompensenteret

Lompensenteret ble bygd i 1985.

Bygd om til kjøpesenter i 1997. Totalt 3.400 kvadratmeter.

Kjøpt av Eiendomsinvestor og Store Norske i 2005 for 23 millioner kroner.

Senteret har hatt et overskudd før skatt de siste fem årene på 0,7-1,3 millioner kroner.

Lagt ut for salg i oktober i fjor med en takst på 52 millioner kroner.

I april i år ble salgsplanene lagt på hylla, men med forbehold om at senteret kunne selges dersom «en svært spennende interessent dukket opp».

Nå vil Olav Thons selskap Amfi Drift kjøpe Lompensenteret.


›› Amfi Drift AS

Amfi Drift AS har kontrollerende eierposter i om lag 50 kjøpesentre, og forvalter 25 sentre på vegne av andre eiere.

Omsetningen i fjor lå på 57 milliarder kroner, med et ordinært resultat på 176,5 millioner kroner.

Amfi Drift AS eies av Thon Eiendomsselskap, som eies av Thon Gruppen AS hvor Olav Thon har 100 prosent av aksjene.


›› Olav Thon

Født 29. juni 1923 i Ål i Hallingdal.

Var ved utgangen av 2012 Norges klart rikeste mann, med en ligningsformue på snaut 10 milliarder kroner.

Formuen i skattelistene gjenspeiler ikke de faktiske formuene. I følge finanstidsskriftet Kapital, hadde Thon en beregnet formue på 27,7 milliarder kroner i fjor høst.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!