Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smått fra nytt bakeri

Nest uke starter Bakehuset produksjon av små brød, i sine nye lokaler i ISS-bygget. Dag Olav Boland (f.v.), Kjell Vidar Jensen og Bjørn Figenschou. FOTO: Ole Magnus Rapp

Smått fra nytt bakeri

Kundene i Longyearbyen får sitt ønske oppfylt. Nå starter den lokale baker produksjon av små brød.

Tekst:

Publisert:

Mange små husholdninger synes de ordinære brødene blir for store, ofte kastes halvparten etter å ha tørket inn eller blitt grønt.

– Signalene blant annet fra Svalbardbutikkene var klare; Kundene ville ha et brød som var mindre. Slikt har vi nå laget, sier drifts og produksjonssjef Kjell Vidar Jensen i Bakehuset.

Nytt bakeri

Selskapet har flyttet inn i nye lokaler i ISS bygget, investert i mer utstyr og er glad for å være på bakkeplan.

Før man skiftet lokaler var Bakehuset i tenkeboksen, og vurderte å flytte all aktivitet til fastlandet.

– Vi landet på at folk må ha brød, og at vi som bakeri må ha samfunnsansvar, sier Jensen som har investert for fremtiden, etter ønske fra lokalbefolkningen. Nå regner han med at de små brødene skal bli like stor suksess som satsingen på et eget Svalbardbrød.

Brødtypen ble utviklet noen år etter at Bakehuset etablerte seg i Longyearbyen i 2004. Også da var det markedet som presset på, og ville ha et velsmakende brød, ikke for grovt, ikke for fint, med smak, lang holdbarhet og ikke for tørt.

– Klimaet her er tørrere enn på fastlandet, og vi laget et mer saftig brød. Med rett frøblanding og med spesialdesignet pose har dette blitt en stor suksess, sier baker Dag Olav Boland, en av tre ansatte i verdens nordligste bakeri. Oppskriften ble også sendt til fastlandet, der brødet absolutt slo an. Nå spises det ca. 4000 Svalbardbrød i Troms og Finnmark hver dag, mens konsumet på øygruppen i nord er på 150-200 brød daglig.

Tjener ikke

– Svalbardbrød er vårt mest solgte produkt både på her nord og på fastlandet, sier selger Bjørn Figenschau som har holdt kontakt med Svalbard siden 1970-tallet.

Aktiviteten i bakeriet starter rundt klokken 02.00 og pågår til vi andre går på jobb. I tillegg til å bake 12 ulike brødtyper, små og store, leverer de pizzabunner, wienerbrød, hamburgerbrød, ciabatta, rundstykker, skoleboller og mye annet som lokalmarkedet etterspør.

Rent økonomisk er bakeriet ingen stor suksess.

– Det er spesielt å drive med så omfattende produksjon i et så lite samfunn. Går vi i null er selskapet fornøyd, sier Kjell Vidar Jensen.

Nøkkelord

Se bildet større

Dag Olav Boland har fått nye lokaler å bake brød i for svalbardsamfunnet. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!