Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Småramp i rampa

Blomstrende rødsildre og syklende unger er det sikreste tegn på at vinteren er forbi, hvor mye snø det enn ligger igjen i fjella. I den nye skaterampa holder en skokk smågutter til, mens to jenter nærmer seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Seks guttunger jager fram og tilbake, gjør korte runder opp i skaterampa, ned på bakken og rundt rampa, opp igjen langs ene siden og over på den andre. Fram og tilbake, opp og ned. De skråler, hoier og sykler.
Rampa er samlingssted for unger. Da den gamle rampa etter flere års hardkjør måtte gi tapt for et par, tre uker siden, ble det stilt ved ungdommens hus. Nå står en ny klar.
– Denne er mye bedre enn den gamle, utbryter en av guttene.
– Ja, den er kjempefin fordi den er så stor. Vi kan leke sisten her, istemmer en annen.
– Men det er litt høyt fra bakken så det er vanskelig å komme opp med sykkelen, sier en tredje.
Guttene er opprømte. Det kan skyldes at skolen er slutt og at fastlandet står for tur, at Svalbardposten vier dem oppmerksomhet, eller ganske enkelt at de to jentene, Vilde og Ida har entret rampa. De skravler og hoier, ler og støyer, mens Vilde og Ida forflytter seg fra den ene siden av rampa til den andre.
– Hva tror dere jentene synes om dere?
– At vi er verdens kjekkeste gutter, skråler Håkon Andre, mens Svalbardpostens utsendte noterer.
– Skriver du det? utbryter Håkon Andre vantro.
– Ja visst.
– Å Herregud, hoier han begeistret.
Larmen blir ikke mindre etter dette. Så er det spørsmål om hvem som er tøffest på sykkelen. Det e æ, mæ, han, jeg – inntil de blir enige om at det er Trym.
– Han er ganske gal, mener Mathias.
At skolen er slutt er en stor glede, og ikke minst skolefritidsordningen SFO, som en av guttene omtaler som skolefengselsordningen.
Longyearbyen er på alle måter et underlig samfunn. Hvert eneste år gjentar det seg. Så snart skolen er slutt legger unger og voksne i flokk og følge av gårde mot sør. Overgangen er slående, som den er det når de er tilbake igjen i slutten av august en gang.
Vilde og Ida har slått seg til ro på toppen av rampa. På spørsmål om hva guttene synes om at de sitter der, svarer en at det er flott – og at de er et sexy publikum. I det han oppdager at også det blir nedskrevet, skjønner han at han har gått for langt, at han har latt seg rive med.
– Skriver du at vi sa det? Å, det blir flaut.
Det larmer ikke mindre etter dette. I løpet av helga vil stillheten ha senket seg.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!