Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Småramp i rampa

Blomstrende rødsildre og syklende unger er det sikreste tegn på at vinteren er forbi, hvor mye snø det enn ligger igjen i fjella. I den nye skaterampa holder en skokk smågutter til, mens to jenter nærmer seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Seks guttunger jager fram og tilbake, gjør korte runder opp i skaterampa, ned på bakken og rundt rampa, opp igjen langs ene siden og over på den andre. Fram og tilbake, opp og ned. De skråler, hoier og sykler.
Rampa er samlingssted for unger. Da den gamle rampa etter flere års hardkjør måtte gi tapt for et par, tre uker siden, ble det stilt ved ungdommens hus. Nå står en ny klar.
– Denne er mye bedre enn den gamle, utbryter en av guttene.
– Ja, den er kjempefin fordi den er så stor. Vi kan leke sisten her, istemmer en annen.
– Men det er litt høyt fra bakken så det er vanskelig å komme opp med sykkelen, sier en tredje.
Guttene er opprømte. Det kan skyldes at skolen er slutt og at fastlandet står for tur, at Svalbardposten vier dem oppmerksomhet, eller ganske enkelt at de to jentene, Vilde og Ida har entret rampa. De skravler og hoier, ler og støyer, mens Vilde og Ida forflytter seg fra den ene siden av rampa til den andre.
– Hva tror dere jentene synes om dere?
– At vi er verdens kjekkeste gutter, skråler Håkon Andre, mens Svalbardpostens utsendte noterer.
– Skriver du det? utbryter Håkon Andre vantro.
– Ja visst.
– Å Herregud, hoier han begeistret.
Larmen blir ikke mindre etter dette. Så er det spørsmål om hvem som er tøffest på sykkelen. Det e æ, mæ, han, jeg – inntil de blir enige om at det er Trym.
– Han er ganske gal, mener Mathias.
At skolen er slutt er en stor glede, og ikke minst skolefritidsordningen SFO, som en av guttene omtaler som skolefengselsordningen.
Longyearbyen er på alle måter et underlig samfunn. Hvert eneste år gjentar det seg. Så snart skolen er slutt legger unger og voksne i flokk og følge av gårde mot sør. Overgangen er slående, som den er det når de er tilbake igjen i slutten av august en gang.
Vilde og Ida har slått seg til ro på toppen av rampa. På spørsmål om hva guttene synes om at de sitter der, svarer en at det er flott – og at de er et sexy publikum. I det han oppdager at også det blir nedskrevet, skjønner han at han har gått for langt, at han har latt seg rive med.
– Skriver du at vi sa det? Å, det blir flaut.
Det larmer ikke mindre etter dette. I løpet av helga vil stillheten ha senket seg.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!