Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smalere bru med gangfelt

Hvis Longyearbyen Lokalstyre følger rådet fra Bydrift, vil brua som skal bygges på museumsveien bli smalere enn den som
sto der tidligere. Men med et adskilt gangfelt. FOTO: Christopher Engås

Smalere bru med gangfelt

Bydrift anbefaler ei bru med fire meters bredde på Museumsveien. I tillegg til et adskilt gangfelt.

– Det blir ei god løsning som tar høyde for utrykkingskjøretøy og gående, sier konstituert daglig leder i Bydrift KF, Jørn Myrlund.

At brua blir smalere enn den som var på stedet før, ser ikke Myrlund på som noe problem.

– Den gamle brua var periodevis stengt i ett kjørefelt de siste årene slik at den i praksis var enveiskjørt. Det skapte ikke noen nevneverdige problemer. Den nye brua vil være brei nok til utrykkingskjøretøy, og så er det positivt at det blir et adskilt felt for fotgjengere, sier han.

Flere valg

Bruløsningen som styret i Bydrift KF anbefaler er ei bjelkebru fra produsenten Unibridge som koster i overkant av fire millioner kroner. Men det var flere typer bruer å velge mellom da foretaket gjorde innstillinga si. To typer bruer med fire meters bredde uten gangfelt til under fire millioner kroner ble lagt fram, i tillegg til ei åtte meter brei bru. Ingen syntes å stå hardt på at ei bru på åtte meters bredde er nødvendig på museumsveien, kanskje spesielt siden ei slik løsning vil koste mer enn to millioner kroner mer.

– Nok for oss

– Vi er bare i overkant av 2.000 innbyggere. Det må holde med ei fire meter brei bru og et gangfelt på denne veien. Museumsveien er ikke er ei hovedfartsåre over elva, uttalte Trygve Steen (TF), og fikk støtte fra forsamlingen. Steen mente videre at det bør være nok med to elvekrysninger med full veibredde, og at de bør være krysningene øverst og nederst i Longyeardalen.

Overordnet plan

Problemet med alle de fire bruene er at fundamentene over tid blir gravd ut av elva. På den nye brua på Museumsveien skal man forsøke å ta høyde for dette ved å lede vannet under krysningen på en slik måte at utgraving ikke skjer.

Men det har skjedd utgraving av brufundamenter i Longyearbyen i mange år. Krysningene ved Huset, på Melkeveien og på Vei 500 er alle merket av dette, og det må påregnes investeringer her. I tillegg til at Bydrift anbefaler den nevnte brutypen til Museumsveien, inneholder vedtaket ei formulering om at det skal gjøres ei tilstandsvurdering med ei påfølgende anbefaling om tiltak for de øvrige bruene. Dette arbeidet blir gjort i løpet av det kommende året. Arbeidet framstår som naturlig for Bydrift-lederen.

– Vi er her på naturens premisser, og da er vi nødt til å spille på lag med den. Men det krever ressurser, sier Jørn Myrlund.

Se bildet større

Jørn Myrlund i Bydrift mener bruløsningen blir god nok for trafikken på stedet. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Riksadvokaten ber om ny etterforskning

Skredet skal gjennomgås på nytt.

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Dialog – ingen erstatning

Longyearbyen lokalstyre ønsker å unngå rettssak, men har ikke erkjent erstatningsplikt etter at Nikoline (2) omkom i skredet i fjor. Det har heller ikke Store Norske.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!