Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smakte på havet

De ulike vannprøvene har forskjellig saltinnhold og skal gjenspeile ulike havområder ved Svalbard. Her med oseanograf Ragnheid Skogseth. FOTO: Anders Fjellestad

Smakte på havet

Hav, helikopter og radar var noe av det som sto på programmet i forskningsparken lørdag.

Dette er andre gang forskningsparken åpner dørene for publikum, første gang var høsten 2007. Og ut fra interessen å dømme, burde det være potensial for å arrangere åpen dag hvert år.

Gjestene fikk blant annet se hvordan Airlifts superpuma-helikopter utfører rednings­operasjoner, samt besøke Eiscats radaranlegg på Gruve 7-fjellet. Inne i Unis-bygget, hadde forskerne laget i stand en rekke ulike stands, der publikum kunne lære mer om naturforholdene i Arktis.

– Vi har laget forskjellige vannprøver med ulikt saltinnhold. Disse skal gjenspeile ulike deler av havet rundt Svalbard, forteller oseanograf Ragnheid Skogseth.

Hun lot barna få smake på de ulike vannprøvene, og med det vise dem hvordan saltinnholdet varierer i havet her nord.

– Dette er ikke ekte sjøvann, men vann som vi har blandet med salt. Jeg blir like fascinert hver gang, bare en liten bit salt kan være nok, sier Skogseth.

Andre poster på programmet var fotoutstilling, foredrag, filmframvisning og spørrekonkurranse. Åpen dag ble arrangert av Longyearbyen Science and Education Forum (Lysef). Spitsbergen Airship Museum og Svalbard Museum deltok også i arrangementet.

Se bildet større

Geolog Aleksandra Smyrak-Sikora viste barna hvordan forkastninger i grunnen dannes. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!