Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smakte på havet

De ulike vannprøvene har forskjellig saltinnhold og skal gjenspeile ulike havområder ved Svalbard. Her med oseanograf Ragnheid Skogseth. FOTO: Anders Fjellestad

Smakte på havet

Hav, helikopter og radar var noe av det som sto på programmet i forskningsparken lørdag.

Tekst:

Publisert:

Dette er andre gang forskningsparken åpner dørene for publikum, første gang var høsten 2007. Og ut fra interessen å dømme, burde det være potensial for å arrangere åpen dag hvert år.

Gjestene fikk blant annet se hvordan Airlifts superpuma-helikopter utfører rednings­operasjoner, samt besøke Eiscats radaranlegg på Gruve 7-fjellet. Inne i Unis-bygget, hadde forskerne laget i stand en rekke ulike stands, der publikum kunne lære mer om naturforholdene i Arktis.

– Vi har laget forskjellige vannprøver med ulikt saltinnhold. Disse skal gjenspeile ulike deler av havet rundt Svalbard, forteller oseanograf Ragnheid Skogseth.

Hun lot barna få smake på de ulike vannprøvene, og med det vise dem hvordan saltinnholdet varierer i havet her nord.

– Dette er ikke ekte sjøvann, men vann som vi har blandet med salt. Jeg blir like fascinert hver gang, bare en liten bit salt kan være nok, sier Skogseth.

Andre poster på programmet var fotoutstilling, foredrag, filmframvisning og spørrekonkurranse. Åpen dag ble arrangert av Longyearbyen Science and Education Forum (Lysef). Spitsbergen Airship Museum og Svalbard Museum deltok også i arrangementet.

Se bildet større

Geolog Aleksandra Smyrak-Sikora viste barna hvordan forkastninger i grunnen dannes. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!