Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Smaken er ulikt annet vann. Mykere

Jamal Qureshi fikk en ide ved Larsbreen, og har nå tappet 6.000 flasker med isbre-vann på eksklusive flasker. Han mener prisen på 400,- per flaske ikke vil skremme FOTO: Ole Magnus Rapp

Selger vann til 400 kroner flaska:

– Smaken er ulikt annet vann. Mykere

Mener prisen for svalbardvann er innafor.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.05.2016 kl 09:06

Norskamerikanske Jamal Qureshi er ikke redd for å gå nye veier. Han er mannen Svalbardmeldingen ønsker; Spreke private initiativ til nye arbeidsplasser.

I en hangar på flyplassen har Qureshi og hans medhjelpere installert avansert smelte-, filtrerings- og tappeutstyr. Flaskene er designet i London og produsert i Tsjekkia. Det er arbeidet mye med logo, profil samt innsalg i noen av verdens mest eksklusive markeder.

16 tonn gammel og kompakt is ble i fjor høst hentet fra breene i Kongsfjorden, og har i vinter ligget på fryselager. I forrige uke startet smelting og tapping. 6.000 flasker er nå fylt, puttet i spesialdesignet «papprør», klare for markedet.

Merkevarenavnet skrives med den islandske bokstaven ð (edd), og Svalbarði er kort og godt ordet vikingene brukte for å referere til Svalbard.

I salg

De første salgene har allerede skjedd lokalt. Både Huset, Gullgruva og Skinnboden skal tilby slikt eksklusivt vann. Om svalbardianere kjøper vites ikke, men turister viser stor interesse.

– 400 kroner er ikke mye for en slik luksuriøs gave. Dette er en suvenir fra Arktis som alle vil huske, smiler Jamal Qureshi. Han er fra New York, har norsk mor og amerikansk far og bakgrunn blant annet fra Statoil i Stavanger. Dessuten har han venner med penger som har tro på han, dermed gikk han i gang.

Terje Aunevik i Pole Position er blant medeierne i selskapet. Lasse Stener Hansen ble også med, og en onkel av Qureshi som er erfaren investor.

– Dette prosjektet inneholdt akkurat passe mye galskap for meg. Så jeg ble med. Dette handler om historiefortelling, innpakning og profil, sa Aunevik da Svalbardposten i fjor omtalte den ville ideen.

Se bildet større

Jamal Qureshi har investert i en maskin som smelter et tonn isbre på to timer, samt eksklusive flasker. Morten Flygel synes produktet er spennende, og regner med interesse fra kunder i Gullgruva. FOTO: Ole Magnus Rapp

Før det hadde initiativtakeren jobbet hardt med Mattilsynet, Sysselmannen og andre etater for å få gjennomført sin ide. Laboratoriet Eurofins Norge har kvalitetssikret produktet.

Smakte på Larsbreen

Tanken om å selge vann kom etter et Svalbard-besøk i 2013, der newyorkeren fant vann under Larsbreen, smakte på det og tok med en flaske hjem som minne.

Alderen på breisen er Qureshi ikke helt sikker på. Men her er snø komprimert lag på lag og isolert i kanskje årtusener.

– Det er smaken av snø og luft. Intet annet, smiler Jamal og sender en kork til Morten Flygel blant Nordens fremste diamanteksperter og «master cutter». Flygel er engasjert i Gullgruva, og er spent på det dyre vannet.

– Smaken er ulikt annet vann. Mykere. Som fløyel, smatter Flygel.

Jamal Qureshi har reist rundt om i verden for å lære av andre eksklusive vannprodusneter. Han har snapppet opp litt her og litt der, og erfart at eksklusivitet og høy pris viktig. I Pategonia fant han et firma som solgte regnvann på fine flasker, de skal ha vært verdens dyreste på vann, men Svalbardi vil dets overmann i pris.

– Blant annet i Dubai, Kina, New York og Tokyo finnes det folk som gjerne tilbyr sine gjester slikt eksklusivt vann. Kanskje servert om bord i privat-jeten. Jeg har kontakt med cirka 100 interesserte distributører, og nå er vi i gang.

Som diamanter

Morten Flygel sammenligner med diamant-markedet.

– Som regel er det andre som betaler de dyreste gavene. Svalbardir havner nok i dette segmentet, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Går gjennom skredet

Folk fra skredgruppa til Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps jobber fremdeles med å gå gjennom skredmassene ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

 
Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt eller savnet.

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!