Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Smaken av bærekraft

Ida Dyreng i Spitsbergen Travel er på let etter flere tiltak for å oppfylle kravene om
bærekraft i reiselivet. Her sammen med Marianne Aasen i Longyearbyen lokalstyre. FOTO: Eirik Palm

Smaken av bærekraft

Reiselivet har fått smaken på bærekraft. I 2014 vil de ha sikret seg beviset på at de er bærekraftige.

Raddison har svanemerket, Funken skal miljøsertifiseres, vi bruker snøskutere med firetaktere og har flere enøk-tiltak, Så er det hva vi kan gjøre videre.

Ida Dyreng, markedssjef i Spitsbergen Travel er på let etter flere ting som selskapet kan gjøre for å bedre miljøprofilen. Sammen med det meste av reiselivsbedrifter, organisasjoner og andre som har med reiseliv å gjøre, har hun startet jobben med å bli godkjent som bærekraftig reiselivsmål.


– Etterspørres
Tirsdag samlet deltakerne seg i møtesalen på Funken for å finne svar på hva reiselivet må gjøre for å få merkevaren fra Innovasjon Norge; merket bærekraftig reiselivsmål. Erkjennelsen er at reiselivsmarkedet begynner å bli mer bevisst på bærekraft, at det tas hensyn til natur, miljø og lokal verdiskapning. Svabard har alles øyne rettet mot seg, mener reiselivssjef Ronny Brunvoll.

– Det gir legitimitet. Vi viser at vi tar det innover oss ved å være i forkant, sier Brunvoll, som tror etterspørselen kommer til å øke raskere i årene som kommer.

Ifølge Innovasjon Norge har 62 prosent av turoperatører som har deltatt i en undersøkelse, slått fast at beviset på bærekraft er et konkurransefortrinn.

– 27 prosent av operatørene i en undersøkelse i fjor, svarte at miljøvennlige reisemål etterspørres i større grad, sier Anne Dorte Carlsson fra Occasio, som er sertifisert fra Innovasjon Norge på bærekraftig reisemålutvikling, og som bistår prosjektleder Trine Krystad i arbeidet.


Besparelser i tillegg
Nordmenn kommer til å følge resten av Europa, tror Carlson.

– Samarbeid er nøkkelen til enhver utvikling. Reiselivet på Svalbard er særdeles kompetent rigget, sier hun.

Dyreng er blant de som tror det vil gi god uttelling. Under lunsjen fikk de en smakebit: Her fikk deltakerne en sjeldent god og omfattende introduksjon av menyen som blant annet besto av vågehval – med plansjer som viste forskjellen på hvalartene – sammen med historier om lokal mat.

– Vi skulle gjerne brukt enda mer lokal mat, sier hun.

Målet er å ha klart sertifiseringen som bærekraftig reiselivsmål innen utgangen av året.

– En del av tiltakene med å sette i gang, koster. Men på sikt er det også besparelser, sier Ida Dyreng.

Se bildet større

Trine Krystad er prosjektleder i arbeidet som skal gjøre Longyearbyen til en av de første i landet med godkjenning. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede kabel

Alternativ til kull som energiforsyning.

Høringen pågår nå

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!