Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sluttstrek

De dramatiske hendelsene i Svea Nord sommeren 2005 har fulgt oss i to og et halvt år nå. Det begynte med det fatale gjennomslaget inn i et utdrevet område i gruva søndag 3. juli ved 16-tiden, som førte til at en mann mistet livet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Ulykken kunne fått langt alvorligere konsekvenser, i og med at det var 11 mann som falt om idet oksygenfattig luft strømmet inn i stollen. Jeg dro inn til ulykkesstedet sammen med arbeidstilsynet og politiet dagen etter. Synet av utstyret som lå slengt utover i stollen; hjelmer, støvmasker, selvreddere og åpnede oksygenbokser gjorde inntrykk. Ingenting var rørt, hver eneste gjenstand fortalte om dramaet som hadde utspilt seg få timer tidligere.

Knapt én måned senere, lørdag 30. juli ved seks-sju-tiden om morgenen, brøt det ut brann i gruva. Jeg fløy over Högänesbreen og inngangen til gruva fem-seks timer etter at brannen ble oppdaget. Synet av røyken som sto ut av fjellet var forstemmende: – En slik brann kan da ingen klare å slukke, tenkte jeg. Det som forundret meg mest var humøret blant sveafolket, en fandeninvolsk «dette-skal-vi-klare»-holdning. Og sannelig, fem-seks uker etter at brannen brøt ut var den så godt som slukket. Det mest krevende arbeidet var etterslukkingen og byggingen av murer for å demme opp og drukne varme områder i fjellet. Og åtte måneder etter at brannen startet var kullproduksjonen igjen i gang.

De to ulykkene har siden 2005 blitt saumfart av arbeidstilsynet, politi og rettsvesen. Dødsulykken resulterte i en knusende kritikk av Store Norske og en bot på 10 millioner kroner. I juni i år ble driftsingeniøren som ble holdt ansvarlig for dødsulykken dømt til 60 dager i fengsel i Hålogaland lagmannsrett. I disse dager er dommen sonet, noe som markerer avslutningen på den saken.

Med dommen som ble avsagt i Nord-Troms tingrett i Tromsø tidligere denne uken, hvor Store Norske ble tilkjent en samlet erstatning på 542.859.000 kroner, er punktum satt også for brannen i Svea Nord. Partene har 30 dager på seg til å bestemme seg for om saken skal ankes til lagmannsretten. En anke kan resultere i justeringer av forsikringsutbetalingen, men med den meget solide behandlingen i Nord-Troms tingrett, som har resultert i en dom på nærmere 80 sider, er punktum satt. Har Store Norske grunn til å være fornøyd med oppgjøret? Neppe, for hva har det ikke kostet selskapet å ha holdt en slik prosess gående i måneder og år? Advokater arbeider som kjent ikke for knapper og glansbilder.

Det som er mest svimlende er hva de to ulykkene har kostet. At en mann mistet livet er tragisk for alle, men ved siden av det har det samlede tapet, uavhengig av hvem som er blitt påført det, løpt opp i godt over én milliard kroner. Gruvebrannen alene har kostet én milliard, og representerer det største tapet av verdier. Sett på den bakgrunn er det kan hende mer enn underlig at Store Norske overhodet har berget seg gjennom de to og et halvt årene som er gått. Og nå triller kulla i et tempo som aldri før ut av fjellet, og fyller opp slunkne kontoer.
Måtte 2008 bli et vakkert år for oss alle.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!