Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slukker lysene for klimaet

Administrasjonssjef Ivar Undheim er klar med fingeren på lysbryteren. FOTO: Endre Stangeby

Slukker lysene for klimaet

Lørdag kveld mørklegges store deler av Longyearbyen for å markere Earth Hour. Gatelyktene gjør jobben selv.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.03.2010 kl 13:48

– Klimaet er sentralt her oppe, sier administrasjonssjef i Longyearbyen lokalstyre, Ivar Undheim, om hvorfor Longyearbyen skal markere Earth Hour på lørdag.

En time

Earth Hour er en klimabegivenhet som går ut på å slukke lysene i én time for å markere verdens miljøproblematikk. Biblioteket, ungdomshuset og ungdomsklubben vil være uten belysning fra halv ni til halv ti lørdag kveld. Byggelysene utenfor kulturhuset skal også slukkes. I et koordineringsmøte i LL onsdag, oppfordret administrasjonssjefen til at lysene i flest mulig av bygningene LL kontrollerer blir skrudd av.

– I utgangspunktet skal alt være mørklagt, hvis bygningene ikke er i bruk, sier Undheim.

Han vil ikke at Earth Hour skal gå på bekostning av planlagte tilbud, så Svalbardhallen og andre bygninger med faste aktiviteter vil fortsatt ha på lyset.

Ikke større isbjørnfare

Gatelysene i Longyearbyen skal også være mørke på lørdag. Men daglig leder i Bydrift, Iver Rode, forteller at det ikke nødvendigvis er fordi de er skrudd av.

– Gatelysene skrur seg på automatisk når det blir mørkt. Hvis det ikke blir overskyet under Earth Hour på lørdag skal det fortsatt være så lyst ute at de vil være avslått uansett, forteller Rode.

I fjor sa Iver Rode derimot at gatelyktene måtte lyse under klimakampanjen for at eventuelle isbjørner som nærmet seg byen skulle oppdages tidsnok. Men da hadde han forstått det som at de skulle være avslått hele natten. En time på kvelden synes ikke Rode er noe problem.

Ombestemte seg

Deltakelsen i Earth Hour kom etter en forespørsel fra Kommunenes Sentralforbund (KS). Undheim takket først nei til å være med, fordi det ville være for mørkt. Men etter å ha diskutert med Iver Rode og lokalstyreleder Kjell Mork, fant de ut at det ikke ville bli så mørkt som først antatt.

– Jeg måtte krype til korset og si at vi blir med likevel, forteller Undheim.

Men både Rode og Undheim er enige om at lysmarkeringen hadde vært mer problematisk om den var nærmere mørketiden.

– Sannsynligheten for at det kommer isbjørn inn i Longyearbyen er like stor som å vinne i Lotto. Men det er jo noen som vinner i Lotto hver helg, så vi hadde nok ikke tatt sjansen, sier Ivar Undheim.

Vekte oppsikt

I forrige uke skrev VG Nett at lokalpolitikerne ikke stoppes av «frykt for at isbjørn skal angripe befolkningen i Longyearbyen i ly av mørket» og skrur av lysene under Earth Hour. Men Ivar Undheim er bare fornøyd med oppmerksomheten.

– Vi fikk god reklame i VG, ler han.

I 2009 deltok 88 land og over 4000 byer i Earth Hour. Nærmere en milliard mennesker skrudde av lysene, rundt to millioner av dem var nordmenn. 

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!