Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slo alle rekorder

Her er Regina Lorig i sving på flyplasskiosken, som drives av Coop. I 2014 ble det ny omsetningsrekord for Coop Svalbard. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Slo alle rekorder

Omsetningen i fjor var den høyeste noensinne for Coop Svalbard. Det kan bety litt ekstra til medlemmene.

– Jeg er veldig fornøyd med 2014 som helhet, sier administrerende direktør Morten Helliksen.


Flere kunder
Etter å ha korrigert for kjøpebonus til medlemmer, sitter Coop Svalbard igjen med en omsetning på vel 118 millioner kroner. Dette er en forbedring på drøye 4,3 millioner sammenliknet med året før, gir et driftsresultat på 5,67 millioner kroner og en margin på 4,7 prosent. Med finanskostnader ender årsresultatet på knappe 5,4 millioner kroner. Tallet er lavere enn i fjor fordi Coop Svalbard i 2014 gikk over til forhåndsgarantert kjøpebonus til egne medlemmer.

– God drift og god tilgang på turister, oppsummerer Helliksen, som legger til at flere kunder er en viktigere årsak til resultatet, enn prisøkning.

– Totalt sett ble 2014 for oss et rekordrår, omsetningsmessig. Først og fremst har det vært flere kunder. Det var en betydelig økning.


Setter av 2,5 millioner
Det har vært flere kunder i fjor, sammenliknet med tidligere år. Helliksen trekker fram flyselskapet Norwegian og cruiseselskapene som viktige bidragsytere. Coop Svalbard har kiosk på flyplassen, i tillegg til hovedbutikken i sentrum av Longyearbyen, og merker også økningen av reisende her. Svalbard lufthavn hadde i fjor 3,8 prosent prosent flere reisende innenlands. Det var også en stor økning i utenlandstrafikken.

Dermed drypper det på klokkeren. Svalbardposten gikk i trykken før årsmøtet i Coop Svalbard torsdag, men det er avsatt 2,5 millioner kroner i kjøpebonus til medlemmer.

De siste 19 årene er det utbetalt 41,4 millioner kroner i kjøpeutbytte.


Budsjetterer ned

I 2015 blir det mindre sikkert. Coop Svalbard regner med en nedgang i omsetningen og har budsjettert ned med 8-9 prosent sammenliknet med 2014.

Det er to grunner til dette: Situasjonen til Store Norske er uavklart. I tillegg slår tungoljeforbudet inn, og færre cruiseskip har meldt sin ankomst.

– Det er vanskelig å si om Store Norske og alt som skjer rundt det. Men foreløpig går det veldig bra, og i år får vi to påskeuker, håper jeg, sier Morten Helliksen og sikter til uka før solformørkelsen i forrige uke, i tillegg til den ordinære påskehandelen.

De ansatte i Svalbardbutikken kommer fra elleve forskjellige land. I 2014 utgjorde de ansatte 37,14 årsverk mot 39,44 året før. Korttidssykefraværet økte fra 1,9 til 2,7 prosent.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!