Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slo alle rekorder

Her er Regina Lorig i sving på flyplasskiosken, som drives av Coop. I 2014 ble det ny omsetningsrekord for Coop Svalbard. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Slo alle rekorder

Omsetningen i fjor var den høyeste noensinne for Coop Svalbard. Det kan bety litt ekstra til medlemmene.

Tekst:

Publisert:

– Jeg er veldig fornøyd med 2014 som helhet, sier administrerende direktør Morten Helliksen.


Flere kunder
Etter å ha korrigert for kjøpebonus til medlemmer, sitter Coop Svalbard igjen med en omsetning på vel 118 millioner kroner. Dette er en forbedring på drøye 4,3 millioner sammenliknet med året før, gir et driftsresultat på 5,67 millioner kroner og en margin på 4,7 prosent. Med finanskostnader ender årsresultatet på knappe 5,4 millioner kroner. Tallet er lavere enn i fjor fordi Coop Svalbard i 2014 gikk over til forhåndsgarantert kjøpebonus til egne medlemmer.

– God drift og god tilgang på turister, oppsummerer Helliksen, som legger til at flere kunder er en viktigere årsak til resultatet, enn prisøkning.

– Totalt sett ble 2014 for oss et rekordrår, omsetningsmessig. Først og fremst har det vært flere kunder. Det var en betydelig økning.


Setter av 2,5 millioner
Det har vært flere kunder i fjor, sammenliknet med tidligere år. Helliksen trekker fram flyselskapet Norwegian og cruiseselskapene som viktige bidragsytere. Coop Svalbard har kiosk på flyplassen, i tillegg til hovedbutikken i sentrum av Longyearbyen, og merker også økningen av reisende her. Svalbard lufthavn hadde i fjor 3,8 prosent prosent flere reisende innenlands. Det var også en stor økning i utenlandstrafikken.

Dermed drypper det på klokkeren. Svalbardposten gikk i trykken før årsmøtet i Coop Svalbard torsdag, men det er avsatt 2,5 millioner kroner i kjøpebonus til medlemmer.

De siste 19 årene er det utbetalt 41,4 millioner kroner i kjøpeutbytte.


Budsjetterer ned

I 2015 blir det mindre sikkert. Coop Svalbard regner med en nedgang i omsetningen og har budsjettert ned med 8-9 prosent sammenliknet med 2014.

Det er to grunner til dette: Situasjonen til Store Norske er uavklart. I tillegg slår tungoljeforbudet inn, og færre cruiseskip har meldt sin ankomst.

– Det er vanskelig å si om Store Norske og alt som skjer rundt det. Men foreløpig går det veldig bra, og i år får vi to påskeuker, håper jeg, sier Morten Helliksen og sikter til uka før solformørkelsen i forrige uke, i tillegg til den ordinære påskehandelen.

De ansatte i Svalbardbutikken kommer fra elleve forskjellige land. I 2014 utgjorde de ansatte 37,14 årsverk mot 39,44 året før. Korttidssykefraværet økte fra 1,9 til 2,7 prosent.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!