Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slitne hytter får et løft

Pappen skal skiftes ut, og før det vil Martin Herrmann plukke bort listene for å bruke dem på nytt. Restaureringen skal gi hytta et lengere liv, uten at det skal synes.  FOTO: Olle Magnus Rapp

Slitne hytter får et løft

Denne sommeren skal Sysselmannen investere en halv million kroner i to slitne fangsthytter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.06.2016 kl 08:19

Nå står Hyttevika ved Hornsund og Camp Zoe ved Krossfjorden for tur. Begge er automatisk fredede kulturminner med spennende historie. Og de trenger kyndig pleie.
Gjennom vinteren har restaureringstømrer Martin Herrmann og kulturminnerådgiver Hans Olav Stegarud planlagt omfattende oppgradering av de to hyttene. Mye skal gjøres, og når arbeidet er ferdig skal det knapt synes. Det er skissert løsninger, skaffet riktige materialer, og Riksantikvaren har gitt tillatelse.

Råttent tre

I slutten av juli skal fire mann til Hyttevika og tre til Camp Zoe for å restaurere. På hvert team er det en sikkerhetsansvarlig, som skal passe på at isbjørn ikke forstyrrer de som arbeider.
– I Hyttevika trengs det drenering, og reparasjon av råttent trevirke. Det skal legges ny papp utvendig. Lekterne som holder fast pappen blir tatt løs forsiktig, og brukes på nytt, sier Martin Herrmann. Han har lang erfaring med å vedlikeholde fredede bygg etter spesielle regler.
Herrmann har blant annet jobbet i fem år ved Bryggen i Bergen, som er på FNs verdensarvliste. På Svalbard har han vært med på å redde mange bygninger.
– Min jobb er å bevare sjelen i bygningen, og ta vare på patinaen, sier Herrmann. Over hele Norge er det stor etterspørsel etter restaureringssnekkere, og Hermann gleder seg til sommersesongen på Svalbard.  Materialer til begge årets hytter er sendt ut med «Polarsyssel», og håndverkere er leid inn.
Martin Molde Eriksen skal ha ansvaret for sikkerheten i Hyttevika, men er som mange andre på Svalbard svært fleksibel.
– Jeg har holdt i hammer og sag før, og skal selvsagt hjelpe til der det trengs. Men hovedjobben blir å oppdage isbjørn tidlig, og få den interessert i andre ting enn de som snekrer, sier han.

Kulturminner

Sysselmannen har en egen kulturminneplan med 96 utvalgte kulturminnelokaliteter.  55 av disse har særlig prioritet. Myndighetene har valgt å ta vare på et bredt utvalg hytter, ut fra geografi, historie og andre særtrekk. En kategori hytter, flere nyere, er Sysselmannens tjenestehytter, som er avlåste. Mange av de øvrige hyttene kan brukes for kortere opphold. I tillegg til de hyttene som vedlikeholdes, er det mange ruiner og bare tufter igjen, også disse er fredet og skal få gå tilbake til naturen.
– Etter planen restaurerer vi fem-seks hytter i året. I tillegg blir et varierende antall bygninger og andre objekter gjenstand for tilsyn og mindre vedlikeholdsarbeider. Omfanget av reparasjonene varierer. I sommer blir Hyttevika og Camp Zoe de største prosjektene, sier Stegarud.

God erfaring

Råte er blitt et økende problem, og ofte er det hyttenes fundamentering som smuldrer bort.
Han presiserer at alt arbeid skjer i samråd med Riksantikvaren. Målet er at de prioriterte hyttene skal overleve, mange av dem kan også brukes av lokalbefolkningen.
– Vi har god erfaring med at folk benytter de fredede hyttene. Jevnt over blir de godt behandlet, og ofte er vern via bruk en god løsning, sier Stegarud.

Spennende historie

Hytta i Hyttevika kan ha vært bygd rund 1907, og er senere påbygd. Her fangstet blant annet Wanny Woldstad, den første norske kvinne på overvintringsfangst, i årene 1932 til -37. Flere vintre hadde hun med sine sønner Bjørvik og Alf.
Til hovedstasjonen tilhører flere bistasjoner i Hornsund-området, og hele fangstsystemet er vurdert som et svært verdifullt kulturminne.
Camp Zoe er en av de mange hyttene engelskmannen Ernest Mansfield og hans selskap The Northern Exploration Company fikk bygd. Hytta fikk navn etter hans datter Zoe, og det var herfra fangstmannen Georg Nilsen startet på julebesøk i 1921, og forsvant under mystiske omstendigheter.

Prioriterte

Riksantikvaren som er overordnet myndighet i dispensasjonssaker har en kulturminnestrategi, og spesialrådgiver Susan Barr har vært sentral i vernearbeidet på Svalbard siden 1979.
– Noen kulturminner, på Svalbard er det flest hytter, er prioritert og skal tas vare på. En kategori kulturminner skal få forlenget levetid ved litt vedlikehold. Den siste gruppen skal registreres og dokumenteres, og så dø i stillhet, sier Susan Barr.

Se bildet større

Etter lang planlegging kan jobben starte. Sysselmannens helikopter løfter inn materialer, og restaureringssnekker Martin Herrmann gleder seg til sommerens arbeid. FOTO: Ole Magnus Rapp

Se bildet større

Isbjørnvakt Martin Molde Eriksen (tv) har funnet seg et utkikkspunkt, der han kan følge med terrenget rundt Hyttevika. Restaureringssnekker Martin Herrmann synes jobben går lettere når andre passer på isbjørn. FOTO: Ole Magnus Rapp

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!