Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sliter med utslippene

Prosjektleder Per-Ove Kristensen har fått turbinen montert etter at den har vært gjennom en svindyr reparasjon på kontinentet. FOTO: Christopher Engås

Sliter med utslippene

Turbinen som har vært til revisjon er tilbake, og fungerer godt. Men Energiverket sliter med å klare enkelte utslippskrav.

Tekst:

Publisert:

I sommer ble turbin 2 rutinemessig sendt til Rotterdam i Nederland for revisjon. Det ble avdekket til dels store skader i ytterkantene, som Energiverket antar skyldes at turbinen har blitt gående på lav belastning over tid.

Skadene ga Energiverket en ekstrakostnad på nærmere ni millioner kroner medregnet dieselbruk mens turbinen var borte.

– Fungerer fint

Prosjektleder Per-Ove Kristensen ved Energiverket er fornøyd med den nyreparerte turbinen.

– Det har blitt jobbet non-stop med å montere turbinen siden den ankom byen i slutten av oktober, og vi fikk den i drift før helga. Den ser ut til å fungere utmerket, sier Kristensen.

I tillegg til en totaloverhaling av turbinen har Energiverket skiftet ut en rekke tilleggskompo­nenter. Kondenser, vakuumsystem og forvarmer er blant tingene som er byttet ut, og som nå ser ut til å fungere veldig bra.

Kostnadene for prosjektene er ikke helt klare enda, men totalsummen vil ende på over 30 millioner kroner.

Avvik

Miljødirektoratet utførte tidligere i år en inspeksjon av kullkraftverket. Her ble det avdekket en del avvik, som det nå jobbes med å korrigere. I sin rapport peker direktoratet på fire områder hvor de har registrert avvik, og har i tillegg to anmerkninger.

Måleprogrammet, deriblant målingene for utslipp til luft, rapportering av produksjon av slagg og aske for fjoråret, og rutiner for substitusjonsvurderinger for kjemikalier er blant områdene som direktoratet trekker fram som avvik.

I tillegg peker Miljødirektoratet på unøyaktigheter i rammetillatelsen til Energiverket, og på manglende beredskapsøvelser mot akutt forurensning.

Kjeletrimmer

Energisjef Kim Rune Røkenes innrømmer at måleprogrammet ikke har vært godt nok. Programmet, som dokumenterer hvordan kraftverket kvalitetssikrer prosessen, er nå skrevet og har vært til første gangs gjennomlesning.

Mer alvorlig er avviket knyttet til utslipp av CO (karbonmonoksid) som Miljødirektoratet har anmerket. Det nye automatiske målesystemet viser at utslippene har vært to til tre ganger høyere i 2016 enn det utslippstillatelsen tillater.

– Dette har vi vært klar over hele tiden. Men vi kan ikke «knipse» oss under utslippstillatelsen. Denne uken kommer det en kjeletrimmer fra Danmark opp som skal se til at vi har best mulig forbrenning på kjelene, sier Røkenes.

Hvis det viser seg at kjeletrimmingen fører til at Energiverket får et CO-utslipp som er lavere enn kravet, er det bra. Hvis ikke må man få i gang en dialog for å se på om kravene kan endres.

Forglemmelse

Miljødirektoratet påpeker også at støvutslippene er for høye. Men målingene er gjort før hele renseprosessen av røykgassen er gjennomført, og blir derfor gjenstand for en dialog mellom Energiverket og direktoratet.

Kim Rune Røkenes tar det på sin kappe at Energiverket har fått avviksanmerkning på rapportering av produksjonen av slagg og aske for hele fjoråret.

– Der har jeg blingset. Jeg glemte rett og slett å rapportere det. Men nå er det gjort, sier han om den saken.

Energiverket har i høst anskaffet seg et dataprogram som skal sørge for at de til envher tid har oppdaterte analyser av kjemikaliebruken. På den måten kan en fortløpende finne ut om kjemikalier kan byttes ut med mindre miljøskadelige produkter. Miljødirektoratet har bemerket dette som mangelvare i en av avvikspunktene.

Gammel beskrivelse

Direktoratet har bemerket at virksomhetsbeskrivelsen til Energiverket ikke stemmer overens med det de faktisk driver på med. I beskrivelsen står det at kraftverket produserer 53 MW strøm og 55 MW fjernvarme. Det som skjer i dag er at verket produserer om lag 40 MW strøm og om lag 70 MW fjernvarme.

– Det er mange år siden vi lå på nivåene i virksomhetsbeskrivelsen. Den er nå oppdatert og sendt inn. I samme beskrivelse står det at rammene for kullforbruk er 32.000 tonn, mens vi i realiteten bare bruker om lag 25.000 tonn. Så, vi forbruker mindre kull enn det tillatelsen er basert på, men produserer mer energi. Det kan gi utslag på miljødirektoratets måte å beregne utslippskravet på, sier Røkenes.

For å bøte på mangelen på beredskapsøvelser, skal Energiverket holde to øvelser før året er omme. Øvelsene er mot akutt forurensning.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!