Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sliter med tollen i Tromsø

Olaf Storø er lei av at han aldri vet hvor lang tid det tar før ting han sender kommer fram. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Sliter med tollen i Tromsø

Næringslivet i Longyearbyen opplever stadig problemer med tollen i Tromsø. Nå vil Høyre kartlegge problemene og ta dem opp sentralt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det går ikke an å drive en bedrift på Svalbard når de holder på sånn. Jeg har alltid vært plaget av at tollen i Tromsø er totalt uberegnelig, og når folk sender meg noe, vet jeg aldri når jeg får det, sier grafiker Olaf Storø.

Halve utstillingen
Han sier det er et problem både å få varer opp til Svalbard og sende egne ting til fastlandet. Fredag for to uker siden sendte han avgårde bilder som skulle utgjøre halvparten av en utstilling som åpnet i Krane Galleri i Tromsø i går. Mandag var de fortsatt ikke kommet til galleriet.
– Bildene skal rammes inn, og det kan ikke gjøres siste døgnet. Dette får mye å si for de som jobber med utstillingen. Det fordyrer saken at Krane må jobbe på overtid, og jeg har lyst til å presentere regningen for Tollvesenet, sier Storø.
Den andre halvparten, som bestod av to ruller med grafiske ark, sendte han ned med en venninne, så disse bildene er kommet fram.
– Resten står i stampe. Jeg nekter å skrive faktura på mine egne ting som jeg skal stille ut, og det er heller ikke moms på kunst, sier han.
I merverdiavgiftsloven står det at kunstnere selv kan innføre egne originale kunstverk avgiftsfritt.

Måtte skrinlegges
Også et prosjekt sammen med Liv Mari Schei før jul gikk i vasken.
– Vi hadde planlagt et konsept der vi skulle selge et bilde og CD-en hennes sammen, men det kom ikke i gang fordi jeg ikke fikk opp det jeg trengte i tide. Det kom nå i februar, forteller Storø.
Varene ble ifølge Storø sendt fra Haugesund lenge før jul, men fordi det manglet en proformafaktura ble de stoppet i Tromsø. Der har de ligget helt til vedkommende som hadde sendt dem fikk beskjed om hva som manglet, mange uker etter at de var sendt.

Må forholde seg til regler
– Jeg blir bedt om å informere mine forretningsforbindelser om hvilke papirer de må sende med, men her synes jeg også Posten har et ansvar, sier Storø.
Helge Ask ved postkontoret i Longyearbyen sier det er et kjent problem at post blir liggende i Tromsø. Han har ingen annen forklaring enn at Posten må forholde seg til regelverket og at postfortollerne på fastlandet er underlagt Tollvesenet.
– De går gjennom og kikker på det meste. Post som ikke har de riktige papirene blir stoppet, hvis ikke gjør ikke tollerne jobben sin. Problemet i dette tilfellet var at det bare var skrevet «grafikk» på tolldeklerasjonen, og ikke at det skulle brukes i en utstilling, sier Ask.

Som fra utlandet
Tollvesenet i Tromsø vil ikke kommentere enkeltsaker, av hensyn til taushetsplikten, men viser til regelverket for import og eksport til og fra utlandet på spørsmål om hvorfor bildene til Storø har blitt stående så lenge i Tromsø.
«Vi har registrert at det er en generell oppfatning på Svalbard at tollreglene påvirker vareførselen til og fra øygruppa negativt. En av årsakene til denne oppfatningen kan tenkes å være at det er vanskelig å forstå at Svalbard som avgiftsfritt område blir å betrakte som tollmessig utland, samtidig som øya også er er en del av Norge. Tollvesenet er opptatt av å tilrettelegge for en smidig vareførsel til og fra Svalbard, men samtidig er det viktig å huske på at det hele reguleres av et regelverk i bunnen», skriver førstetollinspektør i Tollregion Nord-Norge, Tom Olsen i en e-post til Svalbardposten.

Tolles daglig
Han skriver videre at alle postsendinger fra Svalbard som følges av nødvendig dokumentasjon videresendes til mottaker etter tollekspedering. Fra mandag til fredag er det daglig tollekspedering av postsendinger ved postterminalen i Tromsø.
«Det føres ingen statistikk på hvor lenge sendinger blir liggende i påvente av nødvendig dokumentasjon. På generelt grunnlag kan vi nevne at ingen sendinger som følges av nødvendig dokumentasjon blir liggende», skriver han i e-posten.
Informasjon om regelverket finnes på www.toll.no, eller man kan ringe Tollvesenets infotelefon på 03012.

Blir stående igjen
Merete Storø, som lager klær og andre produkter av skinn og pels i Longyearbyen har også opplevd problemer med tollen i Tromsø. Ved to anledninger har hun blitt fratatt klær, både som hun hadde på seg og som hun skulle stille ut.
Flere andre næringsdrivende som Svalbardposten har snakket med forteller at varer som skal til Svalbard ofte blir stående igjen i Tromsø, men ikke fordi postflyet ikke har plass.
– Noen ganger tar det veldig lang tid å få opp pakker fra fastlandet. Det er mulig det henger litt i tollen i Tromsø, det skulle vært artig å vite hva som skjer der, sier daglig leder ved Svalbard Auto, Morten Flåhagen.
– Postgangen til Svalbard burde stabilisert seg på enda kortere tid enn nå, med det nye postflyet. Men det kan skyldes andre faktorer, som tollen. Vi er imidlertid blitt mye flinkere til å si ifra til de som videreformidler at de må legge med nok papirer, sier daglig leder ved Ingeniør G. Paulsen, Frank Bakken.

Tas opp sentralt
Olaf Storø har tatt opp problemet med stortingsrepresentant Ivar Kristiansen fra Høyre, som sitter i energi- og miljøkomiteen, og som var på besøk på Svalbard i januar.
– Jeg har snakket med Vegard Gjerde og bedt om en skriftlig redegjørelse. Deretter vil jeg ta dette opp med finansministeren. Håndtering av toll er blitt en flaskehals opp til Svalbard, sier Kristiansen.
Gjerde, som er leder i Svalbard Høyre, sier de snarest vil begynne å jobbe med saken.
– Vi vil involvere Næringsforeningen, for å få fram flere eksempler og en bredere problemstilling. Mange har opplevd trøbbel, og dette må vi få belyst bredere, sier han.
– Vi kan ikke ha det sånn som det er nå, da blir det umulig å holde på her oppe. Det er et paradoks at det kan ta to-tre måneder å få opp ting fra Norge og åtte dager fra USA, sier Storø, som håper Finansdepartementet vil gjøre noe for å få en bedring.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!