Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sliter med røde tall

Styreleder Annette Malm Justad følges tett av kameraene til TV2 og NRK under åpningen. FOTO: Eirik Palm

Stolt over den nye gruva til Store Norske

Sliter med røde tall

Samme dag som Store Norske åpner Lunckefjell-gruva, legger selskapet fram et resultat på 75,2 millioner kroner i minus.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.02.2014 kl 22:38

Samme dag som Lunckefjellgruva ble offisielt åpnet, leverte Store Norske kvartalstall for siste kvartal i 2013.

Ikke fornøyd
Siste kvartal viser et underskudd på 15,5 millioner kroner. Resultatet året under ett blir et underskudd på 75,2 millioner før skatt. En viktig årsak er fallet i kullprisen samt at steininnholdet i kullet fra Svea Nord, opplyser styreleder Annette Malm Justad.

- Vi er ikke fornøyd med at vi ikke klarte å leverte et overskudd for 2013. På den andre siden; med det produksjonstallet og prisene, var det forventet, sier Justad til Svalbardposten.

Likevel er det en resultatforbedring på omlag 200 millioner, sammenliknet med 2012.

Gledet seg
Oppe på Lunckefjellet var det imidlertid en festdag, og et stort antall ansatte var møtt fram for å overvære den offisielle åpningen av gruva.

- Det er klart det er en kjempehyggelig dag for hele organisasjonen at man har nådd en viktig milepæl innenfor kostnadsramma og stort sett også innenfor tidsramma. Dette er et kjempestort løft både med investeringer og kompetanse, sier administerende direktør Per Andersson i det Store Norske viser rundt i gruva. Han legger ikke skjul på at han har gledet seg til denne dagen.

- Ja det er klart, og det ser du også på folk at de har. Husk at for to år siden var dette bare teori.

Usikkerhet i markedet
Det samme sier styrelederen. Styret i Store Norske jobber for øyeblikket med strategier framover, og tok en pause for å dra over til Svea og opp til Lunckefjellet.

- I dag er det kjempeartig, det er det egentlig alltid som styreleder i store norske, men det er en spesiell dag. Det er innmari artig på komme hit inn og se at det som har vært på tegnebrettet har blitt til virkelighet. Det er en god følelse, sier Annette Malm Justad.

Flere utfordringer
Samtidig er kullmarkedet tøft. Under hilsningen sin til de fremmøtte, understreket hun også at det er stor usikkerhet i kullprisen framover. Det viser også regnskapet. Eksempelvis merker Store Norske et fall på 10 øre i dollarkursen som en nedgang på 14 millioner kroner i resultatet.

Det ble også underskudd i 2013. Samme dag som åpningen av Lunckefjell-åpningen la Store Norske fram kvartalsresultatet for siste kvartal i 2013. Resultatet ble altså underskudd på 75,2 millioner kroner før skatt.
I tillegg går den offentlige diskusjonen om norsk kullproduksjon for fullt i Norge.

- Jeg tror jeg overlater diskusjonen til politikerene. Eierne våre har satt oss til å drive dette, og da skal vi gjøre det best mulig miljømessig og innenfor en kostnadsramme som vi kan leve med, sier Justad.

Nøkkelord

Se bildet større

Administrerende direktør Per Andersson og lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap)sørger for å få dokumentert begivenheten. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!