Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sliter med bookingen

 

Sliter med bookingen

Små reiselivsaktører mister gjester fordi bookingsystemet til Svalbard Reiseliv ikke fungerer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.05.2011 kl 10:00

– Det nye bookingsystemet viser seg å være en skandale. Jo mindre selskapet er, jo større er skaden. Min booking har gått ned med 95 prosent, sier Jørn Dybdahl.

Han driver enkeltmanns­foretaket Spitsbergen Outdoor Activities, som tilbyr hesteridning, kajakkpadling og fotturer. Han er en av mange små reiselivsaktører som er rammet av at Svalbard Reiseliv byttet bookingsystem i fjor.

– Systemet har vært helt ute av drift i seks måneder. Hadde jeg ikke hatt fast arbeid ved siden av og jobbet på Troll i Antarktis, hadde jeg gått konkurs, sier Dybdahl.

Tungvinn hjemmeside

Svalbard Reiseliv drifter nettsiden svalbard.net. Her kan turister booke overnatting og aktiviteter direkte. Nett­løsningen Travelize, som ble brukt tidligere, fungerte godt på aktiviteter men ikke på overnatting. Derfor besluttet styret i Svalbard Reiseliv i fjor å bytte til en løsning som heter Tellus. Den viste seg imidlertid å ikke fungere på bestilling av aktiviteter, fordi den ikke håndterer de ulike kombinasjonene og alternativene som selskapene tilbyr.

Samtidig ble hele hjemme­siden til Svalbard Reiseliv lagt om. Den ble tung å laste ned og vanskelig å orientere seg i, og flere av linkene har ikke fungert.

– Operasjonen har ikke gått som den skulle, og det må vi i styret ta innover oss. I ettertid ser vi at det burde vært satt av mer tid og ressurser til å få gjort dette på en ordentlig måte. De som har tapt mest er de små aktørene, for deres viktigste salgskanal er online booking, sier styreleder i Svalbard Reiseliv, Trygve Steen.

Stor svikt

Flere av selskapene Svalbard­posten har snakket med forteller om en svikt i omsetningen på mellom 60 og 70 prosent på grunn av problemene.

Priitta Trøen i Spitsbergen Experience sier de ikke har fått en eneste booking for sommeren.

– Det er ganske ille, for det er en stor svikt. Jeg er veldig bekymret over at systemet ikke fungerer, noe man fant ut allerede i september. Jeg skjønner ikke hvorfor det ikke har vært gjort noe og håper på en konstruktiv løsning på dette. Hvorfor må man ødelegge en sommersesong også? spør Trøen.

Lengre turer

Stefano Poli i Poli Arctici har hatt en nedgang i bookingen på 75 prosent fra i fjor til i år.

– Jeg har lagt ut flere turer enn før. Til tross for det har jeg hatt en stor nedgang, sier Poli.

Det som imidlertid har reddet ham er at han selger lengre turer, særlig om vinteren, gjennom andre kanaler enn fellesportalen.

– Uten de lange turene hadde jeg hatt store problemer med de lån og kostnader jeg har. Hvis jeg kun levde av dagsturer som jeg solgte ved hjelp av nettsiden, ville det som har skjedd fått store konsekvenser, sier Poli.

Ifølge Trygve Steen jobbes det med å løse problemene, og det er allerede gjort tiltak for å bøte på situasjonen.

–Vi har en god dialog med Tellus, sier Steen.

Han håper en tilfreds­stillende løsning vil være på plass før sommeren.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!