Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slipper straff for sykkeltyveri

 

Slipper straff for sykkeltyveri

De tre ungdommene som stjal og ramponerte to sykler i juni slipper straff. Saken ble løst i konfliktråd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var 14. juni i år at de to syklene ble stjålet i Longyearbyen. Den ene forsvant fra vei 222, den andre stod parkert utenfor Kroa da den ble stjålet. Begge syklene hadde en verdi på over 5.000 kroner og var splitter nye.

Fornøyd med løsningen
To av guttene som stod bak ugjerningen tilstod å ha stjålet syklene. Den ene hadde de omlakkert, den andre hadde de delt opp med vinkelsliper for å bruke delene siden.
Etter tyveriet gikk Sysselmannen ut i Svalbardposten og sa at de ville gjøre sitt beste for å få avgjort saken så fort som mulig i form av en straffereaksjon.

Men de to guttene, som er i slutten av tenårene, samt en tredje person som var innblandet, slipper likevel straff.
– De erkjente handlingene og samtykket i at saken skulle behandles i konfliktråd. De hadde et møte med de to fornærmede i begynnelsen av juli og ett i slutten av august, forteller assisterende sysselmann, Rune B. Hansen.
Han er veldig fornøyd med at saken kunne avgjøres på en slik måte.
– Da de møttes i konflikt-råd, bad de om unnskyldning, og kort tid etter tyveriet var hele erstatningsbeløpet overført til de som hadde fått frastjålet syklene, sier Hansen.

Bryter isen
Han sier at Sysselmannen alltid vurderer om mindre tyverisaker, naskeri, skadeverk og enkelte typer legemsskader egner seg for konfliktråd.
– Dette er en typisk sak som egner seg godt. Her kan politiet avslutte saken uten at guttene kommer i strafferegisteret. I tillegg er forhåpentligvis isen mellom gjerningsmennene og de fornærmede brutt, slik at de kan gi hverandre et nikk når de møtes på gata i stedet for at de må gå og skule på hverandre, sier Hansen.

Mer personlig
Ordningen med konfliktråd ble innført på Svalbard i 2001, og det har vært behandlet noen få saker på denne måten. Sykkeltyveriet har ifølge Hansen vært den saken med størst verdi.
– Ordningen fungerer slik at vi utformer en siktelse som vi sender til konfliktrådet i Tromsø. De fordeler saken videre til konfliktrådsmegleren i Longyearbyen, som er Kristin Grøtting, forklarer Hansen.

Deretter skal partene prøve å bli enige om en avtale, men begge parter kan når som helst stoppe forhandlingene. Hvis ikke avtalen blir oppfylt, går saken tilbake til politiet.
– Konfliktrådet fungerer bedre enn at vi skal bøtelegge og at Statens innkrevingssentral skal kreve inn erstatning. I konfliktråd må gjerningsmannen se de fornærmede inn i øynene og si unnskyld, og det blir mye mer personlig, sier Hansen.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!