Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slipper straff for sykkeltyveri

 

Slipper straff for sykkeltyveri

De tre ungdommene som stjal og ramponerte to sykler i juni slipper straff. Saken ble løst i konfliktråd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var 14. juni i år at de to syklene ble stjålet i Longyearbyen. Den ene forsvant fra vei 222, den andre stod parkert utenfor Kroa da den ble stjålet. Begge syklene hadde en verdi på over 5.000 kroner og var splitter nye.

Fornøyd med løsningen
To av guttene som stod bak ugjerningen tilstod å ha stjålet syklene. Den ene hadde de omlakkert, den andre hadde de delt opp med vinkelsliper for å bruke delene siden.
Etter tyveriet gikk Sysselmannen ut i Svalbardposten og sa at de ville gjøre sitt beste for å få avgjort saken så fort som mulig i form av en straffereaksjon.

Men de to guttene, som er i slutten av tenårene, samt en tredje person som var innblandet, slipper likevel straff.
– De erkjente handlingene og samtykket i at saken skulle behandles i konfliktråd. De hadde et møte med de to fornærmede i begynnelsen av juli og ett i slutten av august, forteller assisterende sysselmann, Rune B. Hansen.
Han er veldig fornøyd med at saken kunne avgjøres på en slik måte.
– Da de møttes i konflikt-råd, bad de om unnskyldning, og kort tid etter tyveriet var hele erstatningsbeløpet overført til de som hadde fått frastjålet syklene, sier Hansen.

Bryter isen
Han sier at Sysselmannen alltid vurderer om mindre tyverisaker, naskeri, skadeverk og enkelte typer legemsskader egner seg for konfliktråd.
– Dette er en typisk sak som egner seg godt. Her kan politiet avslutte saken uten at guttene kommer i strafferegisteret. I tillegg er forhåpentligvis isen mellom gjerningsmennene og de fornærmede brutt, slik at de kan gi hverandre et nikk når de møtes på gata i stedet for at de må gå og skule på hverandre, sier Hansen.

Mer personlig
Ordningen med konfliktråd ble innført på Svalbard i 2001, og det har vært behandlet noen få saker på denne måten. Sykkeltyveriet har ifølge Hansen vært den saken med størst verdi.
– Ordningen fungerer slik at vi utformer en siktelse som vi sender til konfliktrådet i Tromsø. De fordeler saken videre til konfliktrådsmegleren i Longyearbyen, som er Kristin Grøtting, forklarer Hansen.

Deretter skal partene prøve å bli enige om en avtale, men begge parter kan når som helst stoppe forhandlingene. Hvis ikke avtalen blir oppfylt, går saken tilbake til politiet.
– Konfliktrådet fungerer bedre enn at vi skal bøtelegge og at Statens innkrevingssentral skal kreve inn erstatning. I konfliktråd må gjerningsmannen se de fornærmede inn i øynene og si unnskyld, og det blir mye mer personlig, sier Hansen.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!