Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik vil de skape nye jobber på Svalbard

Slik ser Store Norske for seg Gruve 3-museet med konferansesenter, når det står klart. FOTO: Store Norske

Slik vil de skape nye jobber på Svalbard

Store Norske skal skape 30 nye jobber før neste år er omme.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.07.2015 kl 09:55

Store Norske Momentum (SNM) er navnet på det nye datterselskapet som skal skape ny virksomhet i Longyearbyen. Med unntak av kull og bolig, er mulighetene åpne.

– Dette blir den biten som får ansvaret for utvikling av ny forretningsaktivitet i Store Norske, sier salgs- og markedsdirektør Alexander Askeland.

Rugekasse og klekkeri
Utgangspunktet er å jobbe videre med etablerte prosjekter som Gruve 3-museet, forskningssenter i Svea, industriområdet på Hotellneset og Pole Position Logistics. I tillegg skal SNM være rugekasse for nye ideer og sikre kapital. Det tredje oppdraget er å utvikle dagens utmål til ny aktivitet.

– Målet er å etablere 30 arbeidsplasser i løpet av 2016, og det skal ikke stoppe der. Dette må vi gjøre uansett. Selv om kulldriften fortsetter er dette noe vi ønsker å prioritere, sier han og slår fast at både Store Norske og Longyearbyen som samfunn er sårbar for en industri som sliter.

– Vi er nødt til å bidra til arbeidsplasser, sier han.

I første rekke er det allerede oppstartede prosjekter som skal levere nye jobber. Først ut er Gruve 3-museet som åpnes på sensommeren. Her er det inngått avtale med Basecamp Spitsbergen om driften, og på sikt skal det i tillegg bygges opp et konferansesenter her.

Kings Bay-modell
I tillegg står to store prosjekter på lista. Gjennom Svea Arctic Research Infrastructure (Sari) stilles Svea i Van Mijenfjorden til disposisjon for forskning, utvikling og testing av utstyr. Svea er tilgjengelig med egen flyplass, og Akseløya i fjordmunningen sørger for at fjorden fryser til om vinteren. Dette blir et samarbeid mellom Store Norske, Sintef, Unis og Siva, hvor Store Norske leverer tjenester og infrastruktur, ikke ulikt Kings Bay i Ny-Ålesund. Sari er allerede igang. Det samme er den videre planleggingen, og byggingen av nye fasiliteter skal etter planen starte neste år.

Det siste er Hotellneset industriområde hvor Store Norske har et areal på 700 dekar. Dette området kommer til å bli sentralt for satsingen på basefunksjoner i Longyearbyen, tror Store Norske, som mener industri, lagerhaller og tyngre virksomhet bør flyttes dit, fra sentrale områder i Longyearbyen.

Betingelse for Svea
– Grunntanken med Sari er å utvikle og videreutvikle kapasiteten vi har i Svea, og bruke det som base for mer aktivitet. Etter hvert skal det bli et sted der private kan komme og utvikles og testes utstyr i Arktis, sier Askeland.

– Tanken er å få et nytt bein å stå på i Svea. Det er et ubetinget must for å opprettholde Svea som anlegg.

Store Norske Momentum ble spilt inn for næringsminister Monica Mæland da hun besøkte Longyearbyen nylig.

SNM er utledet av Store Norske Utvikling, som styret ønsket 50 millioner kroner til, da styreleder Annette Malm Justad ba om 450 millioner kroner i kriselån til Store Norske.

Mæland avviste denne delen av søknaden, og har siden sagt at hun vil komme tilbake til dette. Behovet for kapital er der fremdeles for selskapet som skal være et instrument for omstilling og nyskapning.

– Vi har penger til å drive prosjekt arbeidet en stund framover, men blir det behov for større kapital, må vi ha en dialog med departementet, sier Askeland.

Se bildet større

Den gamle Titankrana dominerer på Hotellneset. Dette blir et sentralt område for byutviklingen framover, fastslår Alexander Askeland. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Svea Arctic Research Infrastructure (Sari) er i bruk allerede i dag, men i begrenset omfang. Om to år skal det blir stor forsknings- og utviklingsaktivitet her, håper Store Norske. FOTO: Store Norske

Gallup

Store Norske vil skape 30 nye jobber innen utgangen av 2016. Klarer de det?

Helt klart. Det har aldri vært flere muligheter enn nå.
Tvilsomt. Det er for mange utfordringer.
Vet ikke.

Vis resultat

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!