Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik skal Store Norske få færre ulykker

HMS-sjef Oddmund Rønning skal få ned skadefraværet i Store Norske. FOTO: Christopher Engås

Slik skal Store Norske få færre ulykker

Henter hjelp fra eksperter med bakgrunn fra blant annet oljebransjen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2014 kl 13:33

To HMS-konsulenter fra Risk Management Consultants AS (RMC) har denne uka gått igjennom de fleste sider av driften til Store Norske i Svea Nord. Her har Store Norske og tilknyttede entreprenører hatt flere arbeidsulykker. Målet for fravær som skyldes skade i 2013 ble heller ikke nådd, og nå har Store Norske tatt flere grep.

Fastholder målet
– Samtidig som vi ikke har nådd måltallene for 2013, har det likevel vært en betydelig forbedring fra 2012. Hele organisasjonen har demonstrert en evne til forbedring, og den evnen er vi avhengig av for å nå målene, sier Oddmund Rønning, som er ny HMS-sjef i selskapet.

Målet for 2013 var å få en såkalt H-verdi – antall fraværsskader per million arbeidstimer

– lavere enn fem. Tallet ble 9,8. I løpet av høsten kom flere ulykker rett etter hverandre. Store Norske fastholder målet på fem i 2014.

– Greier vi det, senker vi tallet i 2015, sier administrerende direktør Per Andersson, som i midten av januar kunngjorde at selskapet styrker innsatsen mot ulykker og samtidig gjør flere endringer i den operative ledelsen:

• En nyopprettet stilling som produksjonssjef med ansvar for hele verdikjeden fra gruve til lagring og kullasting. Stillingen rapporterer direkte til topplederen.
• En ny gruveteknisk avdeling som får ansvar for planlegging av gruver, overvåkning og kontroll av sikkerhetssystemer, utviklingsprosjekter, bergtekniske risikovurderinger og oppmåling. Lederen rapporterer til produksjonssjefen.
• En ny HMS-sjef.

– Ikke godt nok
– Det er alltid slik at det kan være friskt syn på ting, tilføre ny kompetanse der det er nøvendig, og utnytte den kompetansen vi har på en bedre måte. Da har vi valgt gjøre det slik, sier Andersson.

– Vi tenker at vi har noen utfordringer på HMS-siden og jobber systematisk med det, framholder Store Norske-sjefen, som legger til at endringene også handler om å endre måten å jobbe på for å få gjennomført mer med færre ressurser.

– Kommer dette som følge av ulykkene i fjor?

– Nei, arbeidet med å tilpasse organisasjonen ble satt i gang tidligere og har ikke sammenheng med ulykkene. Visjonen til Store Norske er at vi skal ha null skader. Men så vet man at det realistisk sett er et stykke dit.

Tilfeldighetene ville det slik at det skjedde to nye ulykker samtidig som Store Norske kunngjorde endringene. I det ene tilfellet sovnet en dumpersjåfør bak rattet mens han kjørte kull fra oppredningsverket i Svea til lagringsplassen ved Kapp Amsterdam, og inne i Svea Nord pådro en arbeider seg ribbeinbrudd etter å ha falt over en bolt inne ved strossa.

Selv om det har vært flere ulykker enn målet, påpeker også Andersson at det har vært en «dramatisk forbedring» fra en H-verdi på 20 i 2012 til 9,8 i 2013.

– Men når vi har satt oss et mål på et maksimalt antall fraværsskader, er det ikke godt nok. Vi har bare ett ønske og det er at de som går på jobb i Store Norske skal føle seg sikker på at de kommer trygt hjem.

Vil endre kultur
Dette er Oddmund Rønnings oppgave.

– Mitt hovedmål oppi dette er at vi skal vi få enda bedre forankring av HMS-ansvaret ned i linja og ut, sier han.

Denne uka har han fulgt ekspertene fra RMC, som har gjort obsevasjoner og analyser fra operativt nivå og ned til detaljer som rutiner og bruk av verneutstyr. Fredag blir arbeidet oppsummert med observasjoner og råd, og det videre samarbeidet planlagt.

– Etter to dager sammen med dem er jeg sikker på at de med friske øyne og gode kunnkaper vil gi oss verdifulle råd, sier Rønning til Svalbardposten onsdag formiddag.

Noen forbedringstiltak kommer til å skje raskt, men det er også ting som vil ta lengre tid, tror han.

– Det er en god del ting som kommer til å ta måneder og år. Særlig det som berører kultur.

– En cowboykultur?

– Jeg vil ikke si at jeg ser noen cowboys her, men jeg ser en HMS-kultur som har potensial for forbedring. Samtidig ser vi i alle ledd også stor vilje til forbedring, både på system og HMS-kultur, sier HMS-sjef Oddmund Rønning.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!