Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik skal kulturminnene håndteres

Sjøen spiser seg stadig nærmere Fredheim. Fangststasjonen er blant kulturminnene som skal sikres de neste ti årene. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Slik skal kulturminnene håndteres

Sysselmannen har en plan for hvordan Svalbards kulturminner skal forvaltes i årene framover.

Planen ble overlevert miljøvernminister Bård Vegar Solhjell da han besøkte Longyearbyen i begynnelsen av mai. Riksantikvaren har også godkjent kulturminneplanen.


Noe må forfalle

I planen skisserer Sysselmannen flere strategier for hvordan kulturminnene skal stå best mulig rustet mot slitasje, erosjon, klima og økt turisme. Dette skal blant annet gjøres ved å gi ut mer informasjon om Svalbards historie og fredete kulturminner.

Det mest konkrete tiltaket blir en eventuell flytting av Hilmar Nøis sin fangststasjon, Fredheim. Erosjon gjør at fjorden spiser seg stadig nærmere bygningene i bunnen av Sassendalen. Tidligere har Svalbardposten skrevet at Sintef og Unis foreslår å stanse erosjonen med trevegger eller steiner. I planen avvises en slik løsning, siden det harmonerer dårlig med vern av urørt villmark. Sysselmannen vil derfor vurdere å flytte de tre husene.

Fredheim er bare ett av mange kulturminner som trues av miljøendringer, turisme, råte og isbjørnbesøk.

«Dette er en naturlig utvikling, som det for et stort antall kulturminner verken er praktisk mulig eller ønskelig å sette inn tiltak mot. For enkelte kulturminner med særlig stor kulturhistorisk og/eller opplevelsesmessig verdi, vil det likevel være aktuelt å sette i verk forebyggende tiltak», heter det i planen.


Nyere kulturminner

Planen lå ute på høring i desember og januar, og 14 uttalelser kom inn. Cruiseorganisasjonen Aeco er glad for at planen ikke legger opp til stenging av flere områder med kulturminner, mens Kings Bay mener det også trengs planer for bevaring av kulturminner som er nyere enn 1946. I dag er alle kulturminner eldre enn 1946 automatisk fredet.

Nettopp dette gjør den nye planen. Her trekkes flere yngre kulturminner fram, med foreslåtte tiltak til bevaring og vern.

Kulturminneplanen skal hjelpe Sysselmannen med å prioritere riktig, formidle kunnskap om kulturminneverdier, og sikre kontinuitet i en åremåls­organisasjon med stadig nye folk. Planen har også en egen katalog med rundt hundre prioriterte kulturminner og miljøer.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!