Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik skal kulturminnene håndteres

Sjøen spiser seg stadig nærmere Fredheim. Fangststasjonen er blant kulturminnene som skal sikres de neste ti årene. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Slik skal kulturminnene håndteres

Sysselmannen har en plan for hvordan Svalbards kulturminner skal forvaltes i årene framover.

Tekst:

Publisert:

Planen ble overlevert miljøvernminister Bård Vegar Solhjell da han besøkte Longyearbyen i begynnelsen av mai. Riksantikvaren har også godkjent kulturminneplanen.


Noe må forfalle

I planen skisserer Sysselmannen flere strategier for hvordan kulturminnene skal stå best mulig rustet mot slitasje, erosjon, klima og økt turisme. Dette skal blant annet gjøres ved å gi ut mer informasjon om Svalbards historie og fredete kulturminner.

Det mest konkrete tiltaket blir en eventuell flytting av Hilmar Nøis sin fangststasjon, Fredheim. Erosjon gjør at fjorden spiser seg stadig nærmere bygningene i bunnen av Sassendalen. Tidligere har Svalbardposten skrevet at Sintef og Unis foreslår å stanse erosjonen med trevegger eller steiner. I planen avvises en slik løsning, siden det harmonerer dårlig med vern av urørt villmark. Sysselmannen vil derfor vurdere å flytte de tre husene.

Fredheim er bare ett av mange kulturminner som trues av miljøendringer, turisme, råte og isbjørnbesøk.

«Dette er en naturlig utvikling, som det for et stort antall kulturminner verken er praktisk mulig eller ønskelig å sette inn tiltak mot. For enkelte kulturminner med særlig stor kulturhistorisk og/eller opplevelsesmessig verdi, vil det likevel være aktuelt å sette i verk forebyggende tiltak», heter det i planen.


Nyere kulturminner

Planen lå ute på høring i desember og januar, og 14 uttalelser kom inn. Cruiseorganisasjonen Aeco er glad for at planen ikke legger opp til stenging av flere områder med kulturminner, mens Kings Bay mener det også trengs planer for bevaring av kulturminner som er nyere enn 1946. I dag er alle kulturminner eldre enn 1946 automatisk fredet.

Nettopp dette gjør den nye planen. Her trekkes flere yngre kulturminner fram, med foreslåtte tiltak til bevaring og vern.

Kulturminneplanen skal hjelpe Sysselmannen med å prioritere riktig, formidle kunnskap om kulturminneverdier, og sikre kontinuitet i en åremåls­organisasjon med stadig nye folk. Planen har også en egen katalog med rundt hundre prioriterte kulturminner og miljøer.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!