Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik skal kulturminnene håndteres

Sjøen spiser seg stadig nærmere Fredheim. Fangststasjonen er blant kulturminnene som skal sikres de neste ti årene. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Slik skal kulturminnene håndteres

Sysselmannen har en plan for hvordan Svalbards kulturminner skal forvaltes i årene framover.

Planen ble overlevert miljøvernminister Bård Vegar Solhjell da han besøkte Longyearbyen i begynnelsen av mai. Riksantikvaren har også godkjent kulturminneplanen.


Noe må forfalle

I planen skisserer Sysselmannen flere strategier for hvordan kulturminnene skal stå best mulig rustet mot slitasje, erosjon, klima og økt turisme. Dette skal blant annet gjøres ved å gi ut mer informasjon om Svalbards historie og fredete kulturminner.

Det mest konkrete tiltaket blir en eventuell flytting av Hilmar Nøis sin fangststasjon, Fredheim. Erosjon gjør at fjorden spiser seg stadig nærmere bygningene i bunnen av Sassendalen. Tidligere har Svalbardposten skrevet at Sintef og Unis foreslår å stanse erosjonen med trevegger eller steiner. I planen avvises en slik løsning, siden det harmonerer dårlig med vern av urørt villmark. Sysselmannen vil derfor vurdere å flytte de tre husene.

Fredheim er bare ett av mange kulturminner som trues av miljøendringer, turisme, råte og isbjørnbesøk.

«Dette er en naturlig utvikling, som det for et stort antall kulturminner verken er praktisk mulig eller ønskelig å sette inn tiltak mot. For enkelte kulturminner med særlig stor kulturhistorisk og/eller opplevelsesmessig verdi, vil det likevel være aktuelt å sette i verk forebyggende tiltak», heter det i planen.


Nyere kulturminner

Planen lå ute på høring i desember og januar, og 14 uttalelser kom inn. Cruiseorganisasjonen Aeco er glad for at planen ikke legger opp til stenging av flere områder med kulturminner, mens Kings Bay mener det også trengs planer for bevaring av kulturminner som er nyere enn 1946. I dag er alle kulturminner eldre enn 1946 automatisk fredet.

Nettopp dette gjør den nye planen. Her trekkes flere yngre kulturminner fram, med foreslåtte tiltak til bevaring og vern.

Kulturminneplanen skal hjelpe Sysselmannen med å prioritere riktig, formidle kunnskap om kulturminneverdier, og sikre kontinuitet i en åremåls­organisasjon med stadig nye folk. Planen har også en egen katalog med rundt hundre prioriterte kulturminner og miljøer.

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!