Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik ser en skogbrann ut på Svalbard

Fredag: Smogen i lufta er gulaktig. Bildet er tatt fra Zeppelin-stasjonen i retning Kongsbreen. FOTO: Per Erik Hanevoll

Slik ser en skogbrann ut på Svalbard

Smogen over Svalbard skal være forurensning fra skogbranner i Alaska.

Tekst:

Publisert:

Stasjonsleder Per Erik Hanevoll på Sverdrupstasjonen i Ny-Ålesund stusset over disen som kom inn over Kongsfjorden fredag 10. juli. Først trodde han at det var varmedis siden det ble målt 14,1 grader på Zeppelinfjellet, men gulfargen fikk han ikke til å stemme.

Skogbrann
– Det hadde vært klart og fint vær hele uka, sier Hanevoll, som tilfeldigvis hadde fotografert fra Zeppelin-stasjonen dagen i forveien. Derfor tok han bilder også denne dagen.

Zeppelinstasjonen drives av Norsk institutt for luftforskning (Nilu), og det avanserte måleutstyret fanger opp selv de minste endringene i lufta. Svalbardposten har tidligere skrevet at sensorene fremdeles fanger opp giftstoffer fra sprøytingen i USA, men denne gangen kom forurensningen fra nord. Det vil si det passerte Nordpolen på vei til Svalbard.

– Jeg syntes det liknet veldig på arctic haze, forurensning langveisfra, og fikk Nilu til å undersøke. Mest sannsynlig var det en skogbrann i Alaska som var årsaken til at vi fikk varmedisen på Svalbard. Nilu mente det utfra indikasjonene de fikk på flere komponenter, sier stasjonslederen.

Svovelsmak
Analyser fra Nilu viser hvor partiklene har tatt veien (se grafikk) i luftlagene.

I midten av juni herjet en stor skogbrann i Alaska. 15. juni meldte Reuters at brannen hadde spredt seg over 26 kvadratkilometer. 1.700 hjem måtte evakueres mens 200 brannmenn kjempet mot flammene. Over 45 hjem skal ha blitt ødelagt. Dersom Nilu har rett, kan smogen komme herfra.

– Noen ganger får vi veldig kraftig luftforurensning over Svalbard på grunn av noe som skjer i Asia, eller som i denne sammenhengen, Alaska, sier Per Erik Hanevoll.

– Om det var på grunn av det psykiske vet jeg ikke, men det var akkurat som om man kjente smaken av disen. Litt som svovel, egentlig. Jeg har ikke set slikt her før. Fargen minnet litt om storbysmog, forteller han.

I juli var det også store skogbranner i Canada, men om vi får se spor etter disse, vet vi ikke. Uansett, vet vi hvordan en skogbrann ser ut på Svalbard.

Se bildet større

Stasjonsleder: Per Erik Hanevoll i Norsk polarinstitutt.

Se bildet større

Torsdag: En riktig godværsdag med klar og fin luft. Bildet er tatt fra Zeppelin-stasjonen. FOTO: Per Erik Hanevoll

Se bildet større

Ruta: Den røde og lilla linja viser forflytningen av røyken fra Alaska. FOTO: Grafikken er en utskrift fra Nilus data.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Ingen ble meldt savnet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!