Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik levde de på Bjørnøya

Det ble nok av tid til ski, brett og kiting under brødrenes to måneder lange opphold på Bjørnøya. Her fra basecampen i Russehamna. FOTO: Privat

Slik levde de på Bjørnøya

Brødrene Wegge tilbrakte to måneder alene i Bjørnøyas lunefulle landskap. Nå blir det dokumentar og nettserie fra oppholdet.

Tekst:

Publisert:

Svalbardposten fortalte tidligere i år om de tre Hurum-brødrene Håkon (20), Markus (25) og Inge Wegge (26) som skulle surfe, bo og leve på Bjørnøya. Sist måned var det drøye to måneder lange eventyret over.

«Våre møter med folket på øya, og andre som har kunnskap og erfaring fra Svalbard, har gitt oss enda sterkere inntrykk av hvor heldige og privilegerte vi har vært som har fått til dette prosjektet», skriver Markus Wegge i en epost.


Slo leir

De tre brødrene er alle ivrige friluftslivsfolk som kaster seg over alle typer aktiviteter som fjellklatring, surfing og ski. Bjørnøya-prosjektet har vært en årelang drøm, og etter en rekke godkjenninger og klareringer med Sysselmannen, ankom brødrene øya med fraktskipet «Norbjørn» 26. april.

Der ble de hentet av besetningen fra den meteorologiske stasjonen, før de ga seg i vei. Noen kilometer sørøst for stasjonen, slo de sin første leir på øya.

«Etter noen timer søvn dro vi videre til vår første basecamp: Russehamna, sørøst på øya. Her bodde vi i nesten to uker», forteller Markus Wegge.

Fra basecampen i Russehamna gikk de turer til Miseryfjellet med ski, brett og speedrider – en type paragliding med ski.

«Vi gjorde også en del småturer til Kvalrossbukta og til vestkysten med kite», skriver Wegge.


Ski og brett

På forhånd hadde gutta forberedt seg grundig med 460 kilo mat og utstyr. Mye av maten hadde de funnet i avfallskonteinere til dagligvarebutikker, og deretter tørket selv.

Etter to uker med base i Russehamna, slo gutta ny leir i Hamnevika på sørvest-sida av Bjørnøya.

«Her var en stor skavl og en bratt side som måtte klatres og rutsjes ved hver minste utflukt. Den vindbeskyttede bukta ga finfine surfebølger, samtidig som vi var nær de andre fjellene i sør, som ble lekt på med ski, brett og vinger», skriver Markus Wegge.

I slutten av mai, dro de nordover til den meteorologiske stasjonen for proviantering. Det ble en lang tur, siden snøen begynte å forsvinne. Gutta måtte bære pulkene fra den ene snøflekken til den neste og brukte fem dager på den 18 kilometer lange strekningen.

«Vi la igjen vinterutstyret, og fortsatte eventyret nordvest på øya, etter noen teltdager én km sør for stasjonen. 8. juni ble Kobbebukta vårt nye hjem, hvor surfing sto øverst på lista. Gedigne sandstrender og det enormt flate nord ble utforsket, med lett oppakning», skriver Wegge.


Sporløst

Turen koster 800.000 kroner, inkludert en dokumentar og nettserie om prosjektet. Filmen skal etter planen lanseres til nyttår, temaet er sporløs ferdsel.

«Den sporløse ferdselen synes vi fungerte svært godt. Vedovnen ga muligheten til å brenne de minste småting, og vi gjorde nærmest en sport ut av å ikke legge igjen så mye som en flis etter oss. Plast og restavfall tok vi med tilbake til den meteorologiske stasjonen og senere til fastlandet», skriver han.

Været var også bra, ifølge gutta. Både temperatur og vind var bedre enn forventet.

«Det var noen dager med ruskende kast og surt vær, men ingen kjempeutfordring. Tåken opplevdes altså som veldig lokal. Temperaturen steg gradvis fra 2-3 kuldegrader, til 6-7 varmegrader mot slutten av juni. Soldagene, spesielt i nord, ga selvsagt mye varme, og ikke sjeldent våknet vi med 30 grader i lavvoen» skriver Wegge.

Snøskredfaren hadde de også kontroll på.

«Vi opplevde noen overflateskred når det hadde vært varme netter, hvor laget med slush oppå var tykt. Men dette opplevde vi som godt kontrollert, ut fra den bakgrunn og erfaring vi har med dette», skriver Wegge.

Gutta ble hentet med «Norbjørn» og fraktet til Tromsø igjen i begynnelsen av juli.

Nøkkelord

Se bildet større

Brødrene Wegge har mye erfaring med surfing, blant annet fra Lofoten. De er godt fornøyde med bølgene på Bjørnøya. FOTO: Privat

Se bildet større

Wegge-brødrene skaffet seg strøm takket være et mobilt solcellepanel. De hadde også med seg en vedovn for å få varme og bli kvitt alt brennbart avfall. FOTO: Privat

Se bildet større

Håkon, Magnus og Inge Wegge fikk mye hjelp fra folkene ved den meteorologiske stasjonen på Bjørnøya, som de her forlater. Mannskapet lot seg begreistre av brødrene. «Mest beundringsverdig er det faktum at de evner å gjennomføre det de har satt seg fore. Mens langt de fleste av oss lar det bli med tanken, setter Wegge-brødrene planene ut i livet og realiserer drømmene sine», skrev mannskapet på sin blogg i slutten av mai. FOTO: bjornoya.org

Se bildet større

Mye vakker natur og store opplevelser i løpet av to måneder på Bjørnøya. FOTO: Privat

Se bildet større

Sikkerhet var høyt prioritert, og brødrene har mange års erfaring med friluftsliv. FOTO: Privat

Se bildet større

Klare for å innta surfebølgene. FOTO: Privat

Se bildet større

Brødrene Wegge kaster seg over alle typer friluftsaktiviteter. FOTO: Privat

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!