Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik kan Sjøområdet bli

Heinrich Eggenfellner fikk med seg Miljø- og næringsutvalget på å utvide grensene for hvilke naust som kan søke om å bli fritidsbolig. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Slik kan Sjøområdet bli

Miljø- og næringsutvalget synes naustene i Sjøområdet kan brukes til fritidsboliger. Nå legges delplanen ut til offentlig ettersyn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var et enstemmig utvalg som mandag gikk inn for å legge delplanen for Sjøområdet ut til offentlig ettersyn. Etter innspill fra blant andre Heinrich Eggenfellner (H), John-Remi Bjerkeng (Ap), Anita Johansen (Ap) og Edwin Bailey (Tverrpolitisk Fellesliste) ble det bestemt at planen legges ut, med noen få endringer i forslaget fra administrasjonen.

Fjernvarme til alle
Eggenfellner fikk medhold i at grensene for hvem som kan søke om bruksendring fra naust til fritidsbolig skulle utvides, slik at også den omstridte og mye omtalte rekka med åtte sjøboder blir inkludert. Det ble også lagt inn en presisering om at det bare er de som får innvilget søknaden som må legge inn vann, avløp og fjernvarme, og dette må være i orden før de tar fritidsboligen i bruk. Det er imidlertid ingen som får varme opp naustene elektrisk, og det gis ikke tillatelse til å ha utedo.

Dersom ett naust i en rekke med flere vil søke om bruksendring, må alle oppgraderes slik at de tilfredsstiller de tekniske kravene. Dette punktet var det imidlertid diskusjon om på møtet.
– Det skal litt til at alle vil gjøre den samme store investeringen samtidig. Hva skjer hvis ikke alle vil? Kan man tvinge dem? spurte Eggenfellner.

Må gå sammen
Utvalget kom til slutt fram til at det er vanskelig å løse problemet på annet vis enn at hele rekka må tilfredsstille kravene. De må også ha direkte brannvarsling til brannstasjonen.
– Hvis ikke blir det veldig uoversiktlig. Teknisk sett må alle være brannsikret. Det er så tett nede i Sjøområdet at det er på grensen til forsvarlig å åpne for fritidsboliger i det hele tatt, sa Bjerkeng.
Politikerne var skjønt enige om at de som ønsker å søke om bruksendring, så fort som mulig bør gå sammen og diskutere mulige løsninger.
Karl Erik Wilhelmsen og Svenn Are Johansen som begge bor i Sjøområdet, og som var på møtet, synes vedtaket er veldig positivt.
– Dette er kjempepositivt, og vi gir all ros til Lokalstyret for at de har kommet fram til en konstruktiv løsning og invitert til en dialog med oss. Nå skal vi ha et møte med de andre i rekka vår og bli enige om hvordan vi skal gå fram, sier Wilhelmsen.

Kommer med forslag
Han sier han er spent på den videre prosessen, blant annet fordi han eier flere naust i Sjøområdet som han ønsker å gjøre om til fritidsbolig. Disse ligger i rekker med andre naust, som han eventuelt må få med eierne på å oppgradere.
– Jeg vet ikke hvem som eier alle naustene, og jeg vet ikke hvordan jeg skal gripe saken an. Men jeg vil være aktiv og komme med forslag når delplanen legges ut, sier Wilhelmsen.
Det er foreløpig ikke avklart hvordan Lokalstyret vil håndheve regelverket om at en fritidsbolig ikke kan brukes til helårsbolig, dersom delplanen skulle bli vedtatt.
Ifølge likningssjef Terje Kaastad legger ikke Svalbard likningskontor seg opp i hvor folk bor.
– For oss er det helt i orden at det bor folk i Sjøområdet. Vår målsetting er å registrere folk der de faktisk bor, om det er i en leilighet, et hus eller en hytte i Sjøområdet, sier Kaastad, som legger til at det er Lokalstyret som må håndheve reglene.
Han understreker at likningskontoret heller ikke krever at de som bor i en fritidsbolig har en annen bostedsadresse i Longyearbyen.

Utfordring
Dette krever imidlertid Lokalstyret, men det er ingen som kan svare på hvordan det vil bli fulgt opp.
– Vi undersøker ikke hvor mange netter folk sover på hytta si, sier plan- og utviklingssjef Vigdis Hole.
– Men hvis de ikke har noen annen adresse, og likevel er registrert som fastboende på Svalbard, hvor er de når de ikke er på hytta da?
– Det var det da. Noen må håndheve dette, og det er der utfordringen ligger. Det er opp til politikerne å finne ut hvordan de vil håndtere håndhevelsen.
Hole sier hun er mest opptatt av at Lokalstyret gjennom den nye delplanen kan stille krav til fritidsboligene, slik at de blir like trygge som helårsboliger.
– Det er de samme kravene. Det skal være like trygt å sove på hytta si som hjemme, sier hun.
Det beboerne imidlertid ikke kan forvente er at det legges opp til gangveier eller gis tilbud om skoleskyss for barn, siden området fortsatt ikke vil bli regulert til boligformål.

Forslaget til delplanen skal ligge ute til offentlig ettersyn i minst 30 dager.

Last ned kart over området her

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!