Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik kan byen vår bli

Mange innspill har kommet inn under planleggingen av nye Longyearbyen sentrum. Slik kan torget der skaterampa står i dag, bli seende ut fra neste høst. En egen vindvegg med plass til salgsboder og scene er blant mulighetene. FOTO: LPO Arkitekter

Slik kan byen vår bli

Nye boltreplasser for barn og unge, torg og utescene, nye lys og søppelbøtter. Dette kan bli nye Longyearbyen sentrum.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.11.2012 kl 12:52

I fjor sommer kom næringsforeningen med en rekke forslag til hvordan Longyearbyen sentrum kan bli penere og mer menneskevennlig. Etter idédugnader og planlegging, har Bydrift nå sammen med LPO Arkitekter kommet fram flere tiltak som kan gjøre sentrum mer innbydende.

– Jeg tror dette kan bidra til å skape et tydeligere sentrum. Alle ønsker å skape et bedre bymiljø, og med disse prosjektene kan vi få en helhet i sentrum, sier Marianne Aasen, daglig leder i Bydrift.

I vår fikk Bydrift midler fra Svalbards miljøvernfond til å starte en større utredning av ulike bymiljø-tiltak.

– Vi startet dette arbeidet med å inviterte til idédugnad før sommeren. Her kom det utrolig mange spennende innspill. Det er helt tydelig at folk bryr seg, og er opptatte av hvordan vi har det i sentrum, sier Aasen.


Trenger penger

På bakgrunn av ideene og innspillene, har LPO Arkitekter utarbeidet flere konkrete prosjekter som vil forskjønne sentrum. Den endelige planen skal være klar til jul, men i oktober ble en foreløpig rapport presentert styret i Bydrift.

Flere av prosjektene kan stå klare allerede neste sommer, men da trengs det penger. Og det har ikke Longyearbyen lokalstyre i dagens økonomiske situasjon. Dermed ser Bydrift til Svalbards miljøvernfond.

– Finnes det andre steder å søke penger, dersom fondet ikke prioriterer bymiljø-prosjektene?

– Vi kan søke fra fond til nærmiljøanlegg, og muligens noe tippemidler. Dessuten finnes det enkelte stiftelser, men jeg tror det er begrenset hva vi kan få fra disse, sier Aasen.

Bydrift har søkt om totalt 4,1 millioner kroner i støtte fra miljøvernfondet til fire av delprosjektene. Om Bydrift får midler, blir først klart når fondet avgjør søknadene 22. november.


Daler til de unge

I den foreløpige rapporten presenteres flere prosjekter for å live opp sentrum. Blant dem er skateanlegget «Boltredalen» som planlegges mellom kulturhuset og sykehuset. Anlegget blir et leke- og oppholdssted for ungdom, og kan brukes til skating og andre typer lek og idrett. Det foreslåtte anlegget blir dessuten liggende rett ved kulturhuset og ungdomshuset, og vil erstatte dagens skaterampe.


Vil koste

En foreløpig kostnadsberegning tyder på at anlegget vil koste rundt 1,6 millioner kroner inkludert prosjektering.

Et annet av tiltakene er «Tredalen», som foreslås lagt mellom Næringsbygget og Lompensenteret. I dag er dette området fylt av biler og søppelkonteinere. Om prosjektet gjennomføres, blir dette en lekeplass for barn. I rapporten foreslås det at lekeplassen skal lages av søppel og drivtømmer. Det foreslås sklier og klatrestativ, samt en modell av en svaneøgle i tro størrelse. Prisen for dette anslås til rundt 440.000 kroner.


Ny festplass

Et annet prosjekt som foreslås i rapporten, er «Tundratorget». Dette kan bli Longyearbyens nye festplass, og skal tilrettelegges for markeringer som julegran­tenningen og 1. og 17. mai.

Det foreslås å anlegge en skjermvegg mot Hilmar Rekstens vei og lage sittenisjer og boder i veggen. I enden av veggen, mot Post- og bankbygget, blir det en scene. Her kan det holdes konserter, taler og talentiader.

Tundratorget er beregnet å koste rundt 2,1 millioner kroner.

I tillegg foreslår rapporten flere andre delprosjekter som led-belysning i sentrum, et infotorg og besøkssenter langs veggen til Svalbardbutikken, samt nye benker, sykkelstativer og søppelbøtter.

Nøkkelord

Se bildet større

Plassen mellom Lompensenteret (til venstre) og næringsbygget (høyre) kan bli en lekeplass for de minste barna. I forslaget legges det opp til at plassen kan utsmykkes av drivved og søppel som barnehagene plukker fra søppeltoktene. FOTO: LPO Arkitekter

Se bildet større

I det naturlige amfiet mellom kulturhuset og sykehuset, foreslås det anlagt en skate- og hengerampe for ungdom. Denne vil i såfall erstatte dagens skaterampe. FOTO: LPO Arkitekter

Se bildet større

Et av prosjektene er byggingen av et eget informasjonssenter på sørenden av Svalbardbutikken. Denne vil kunne betjene de mange cruiseturistene om sommeren. Dette prosjektet er ikke prioritert i denne omgang. FOTO: LPO Arkitekter

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av eiendommen Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

To bjørneskinn å velge i

Under søndagens auksjon til inntekt for TV-aksjonen kommer det isbjørnskinn for salg. Anne Lise Klungseth Sandvik klarer ikke å bestemme hvilket.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!