Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik endte strømdebatten

Inge Lene Villumsen måtte ta til takke med levende lys under innleggene sine til blant andre rådmann Lars Ole Saugnes (nærmest) og lokalstyreleder Christin Kristoffersen. FOTO: Eirik Palm

Slik endte strømdebatten

Nei, det er ikke førjulskos i lokalstyret.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.12.2013 kl 15:14

Midt i debatten om strømforsyningen i Longyearbyen, som det rene omen, ble det mørkt. Inge Lene Villumsen fra Tverrpolitisk liste var midt i innlegget sitt hvor hun uttrykte uro for energiverket og strømprisene, da byen ble mørklagt. Sammen med Høyres Geir Hekne er hun urolig for at forbrukerne kan få enda dyrere strøm om fire år.

Etterlyser plan
De kommende fire årene skal det brukes 273,5 millioner kroner på energiverket i form av vedlikehold, oppgradering og nybygging. Tiltakene finansieres gjennom tilskudd og lån og i tillegg til fondspenger. Tilstandsanalyser viser at energiverket trenger vedlikehold og en større opprusting om det skal holde 25 nye år.

I tillegg er det klart at drifts-kostnadene kommer til å øke med fem millioner kroner årlig på grunn av det kommende renseanlegget for røykgassen. Rådmannen forutsetter at disse ekstautgiftene dekkes over statsbudsjettet, men flere politikere frykter at sisteleddet til slutt risikerer å ta regninga.

– En tommelfingerregel er at én million kroner tilsvarer 3 øre kilowattimen, sier Hekne.
Går det ikke slik økonomiplanen legger opp til, kan forbrukerne om fire år i verste fall få 15 øre på toppen av en strømpris, som uten fjernvarme ligger rundt to kroner kilowattimen.

– Jeg etterlyser en plan her, sier Villumsen, som etter 15 minutter uten lys, igjen kunne gå på talerstolen igjen. Det holdt i ti minutter før det igjen ble mørkt og lokalstyret ble informert om at en turbin igjen hadde koblet ut.

Se bildet større

Plutselig ble det mørkt. Politikerne måtte nøye seg med stearinglys og lyset fra skjermene under årets siste møte i lokalstyremøte. FOTO: Eirik Palm

Kraftnøtt
Hekne peker på dilemmaet:

– Som politikere har vi ikke andre muligheter enn å støtte oss til det fagfolkene legger fram for oss. Vi må opptre som ansvarlig eier og levere strøm til lokale innbyggere og næringsliv. Alle er enige om at kraftverket er utslitt. Der hersker ingen tvil, sier Hekne, som poengterer at brukerbetalingen begynner å bli høy. Derfor er også han klar på at ekstrakostnadene bør dekkes gjennom ekstra driftstilskudd.

– Det er ikke god Høyre-politikk, men dette er så viktig at staten bør bidra, sier gruppelederen i Høyre og nestlederen i lokalstyret.

Den første anledningen til å overbevise et regjeringsmedlem får han når justisminister Anders Anundsen (Frp) kommer i begynnelsen av neste år. Det samme gjør lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap). Møtene med statsråder og komiteer skjer tverrpolitisk, og medlemmer fra både energikomiteen og næringskomiteen er ventet tidlig i 2014.

Kapasitet
I det samme møtet vedtok lokalstyrepolitikerne å øke avgiften med tre prosent neste år. Kristoffersen tror ikke på noen ny prissmell, men sier hun tar innspillene på alvor.

– Det er en målsetning å ha strømregninger og gebyrer som er levelig for de som bor her, sier hun.

Det foretrukne alernativet er et nytt krafterk, men med en anslått pris på 1,5 til 2 milliarder kroner er det opp til Stortinget å bestemme. Å beholde dagens anlegg betyr imidlertid framtidige utfordringer med kapasiteten.

PS! Da debatten om kraftsituasjon og strømpriser var over, kom også lyset tilbake.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

I dag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Dagens ekstrafly er nå kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Slik kan byen skredsikres

Det er fullt mulig å sikre de skredutsatte områdene i Longyear­byen permanent, men det vil koste. Å sikre byen mot skred, kan få en prislapp på over 180 millioner kroner.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!