Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slik ble husene kastet omkring av skredet

Sysselmannen har nå satt nummer på husene i skredområdet. Mange av dem forflyttet seg langt fra sin opprinnelige plassering. Hus nr. 30 sto f.eks. opprinnelig i veien nærmest fjellsiden, og ble dyttet over 80 meter bort. Hus nummer 20 ble revet og fjernet før dette bildet ble tatt. Se en direkte sammenlikning av før- og etterbildet lenger ned i artikkelen. FOTO: Geir Barstein / Svalbardposten (foto) / Sysselmannen (grafikk)

Slik ble husene kastet omkring av skredet

Før- og etterbilde.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.01.2016 kl 08:48

Ved hjelp av bilder Svalbardposten tok av rasstedet fra helikopter, har Sysselmannen utarbeidet en oversikt som viser hvordan husrekkene i Vei 230 ble forflyttet av de store snømengdene som raste ned vestsiden av Sukkertoppen sist lørdag formiddag.

Av før- og etterbildene framgår det blant annet at nesten alle husene i de ro rekkene nærmest fjellsiden flyttet seg betydelig, noen over lange avstander. Hus nr. 30 endte mer enn 80 meter og to gater unna sin opprinnelige plassering, idet rundt 5000 tonn snø traff de elleve bygningene.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Se bildet større

FOTO: Toposvalbard / Norsk Polarinstitutt (foto) / Sysselmannen (grafikk)

Se bildet større

FOTO: Geir Barstein / Svalbardposten (foto) / Sysselmannen (grafikk)


Geolog og skredekspert Kjetil Brattlien i NGI, som selv har befart stedet til fots og i helikopter, har tidligere beskrevet kreftene i sving som absurde. Snømassene kan ha hatt en hastighet på rundt 80 kilometer i timen da de traff bebyggelsen og kostet to menneskeliv.

– Alle disse skadene er et dramatisk syn, som gjør at man nok en gang blir minnet om hvor sårbare vi er opp mot naturen, sier Brattlien.

Bruddkanten var cirka 200 meter langt, og skredet falt 80 meter før det nådde bebyggelsen.

– Vi kan estimere at rundt 5000 tonn snø løsnet. Vi har begynt å regne med, og det kan ha hatt en hastighet på 80 kilometer i timen da det traff husene. Det ser nesten ut som en kjedekollisjon med biler, og når det er snakk om hus sier det litt om kreftene som var i sving, sier han.

Han tror utfallet kunne blitt langt verre om ikke husene sto på peler, og dermed fikk muligheten til å bevege seg sammen med skredet. Dersom de sto fast på en grunnmur ville energien i stedet gått med til å knuse dem.

– Det kunne gått betydelig verre, sier han.

Det var 42 år gamle Atle Kjartan Husby og to år gamle Nikoline Røkenes som omkom i skredet.

Se bildet større

Mange tok turen til åstedet for å tenne et lys og minnes de omkomne på julaften. FOTO: Geir Barstein / Svalbardposten

En fullsatt Svalbard kirke mintes Husby på tirsdag.

– Det er mye verre enn en vond drøm. Det er virkelig. Atle har gått bort. En tone i Longyearbyen har stilnet, sa sokneprest Leif Magne Helgesen.

– Det har vært en god adventstid i byen. Med julekonserter og juleavslutning og juletrær og lys. Så gikk mørket over i svart. En av dem som har vært med og tent mange lys med sin musikk, med sitt smil, med sin sin humor og engasjement, har reist på slutt.

Det har lenge vært kjent at området er skredfarlig. Nå er NGI-ekspertene engasjert i et skredvarslingsopplegg for Longyearbyen denne vinteren. Framover blir det daglige oppdateringer om skredfaren på varsom.no.

Se bildet større

Bruddkanten var rundt 200 meter lang. Snøskuterene i forgrunnen tilhører noen av de mange frivillige som ankom for å hjelpe, da nyheten om snøskredet ble kjent lørdag formiddag. FOTO: Geir Barstein / Svalbardposten

For i dag – 26. desember – oppgis faren å være lav, men evakueringen fortsetter på ubestemt tid.

– Det er fortsatt lokale svake lag som kan utløse skred med noe tilleggsbelastning ovenfor evakuert bebyggelse. Det er lav sannsynlighet for naturlig utløste skred i dette området. Snøskred her vil trolig ikke nå lengre ned enn til veien. All ferdsel i fjellsiden bør unngås, står det i oppdateringen.

Hva den permanente løsningen for bebyggelsen inntil fjellsiden blir, er for tidlig å si.

– Skredsikring er helt sikkert noe som vil bli vurdert nærmere, enten oppe i fjellsiden eller ved bebyggelsen. En annen løsning er å flytte husene, dersom det blir for vanskelig eller dyrt med sikring, sier Brattli.


- Jeg har sett ting 16-åringer helst ikke skal se
Nikoline (2) mistet livet
Evakuerte før hente eiendeler
Åpent møte i Kulturhuset
Leder: Et hardt prøvet samfunn
Har startet rivingen av spisshus
- En tone har stilnet i Longyearbyen
Får daglige skredvarsler fra i dag
Video: Ødeleggelsene fra lufta
Her er de første helikopterbildene
Intetanende skiturist tok seg inn i skredområdet

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!