Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slekt med historie på Svalbard

På gamle trakter: Casper Holtedahl (79) viser kona Irene Holtedahl (67) rundt på plassen utenfor JM Hansen, der han jobbet for Store Norske for 58 år siden. Mye har forandret seg siden den gang. FOTO: Monika Aaserud

Slekt med historie på Svalbard

Det er 58 år siden Casper Holtedahl var i Longyearbyen sist. Kona Irene Holtedahl har aldri vært på Svalbard før. Likevel har øygruppa hatt en sentral plass i barndommen hennes.

I Casper Holtedahls familie begynte Svalbardhistoriene allerede før 79-åringen ble født. Olaf Holtedahl, geologi-professoren som i 1911 krysset isbreen mellom Kongsfjorden og Wijdefjorden, var fetteren til Caspers far. Isbreen fikk navnet Holtedahlsfonna etter oppdageren, og dermed ble familienavnet plantet på Svalbard.

– Min fars fetter gikk bare under navnet Professoren. Jeg har ikke vært ved Holtedahlsfonna, og nå er jeg for gammel, sier Casper Holtedahl.

Longyearbyen har han derimot sett før. I 1954, rett etter militæret, fikk han jobb i verkstedet til Store Norske. Han trengte praksis før han kunne begynne på Norges tekniske høgskole. Jobben var det søsteren som ordnet.

– Hun reiste opp  i 1953 og jobbet som funksjonær. Det sies at hun var den første ugifte kvinnen som jobbet som funksjonær i Store Norske, sier Casper.

Verkstedet Casper jobbet i, lå i bygningen hvor JM Hansen holder til i dag.

– Den gangen var det nesten ingenting på andre siden av veien, ned mot sjøen. Det har forandret seg mye her, sier Casper.


Kortspill og skitur
Det var meningen at praksisen han hadde hos Store Norske skulle være variert. I stede fungerte han som hjelpegutt.

– Jeg ble sendt ut for å gjøre diverse arbeid på taubanen i alt slags vær. Jeg husker jeg to ganger tråkket spiker gjennom gummistøvlen. Den ene gangen jeg var på sykestua, fikk jeg penicillin rett i såret. Det var fryktelig vondt, sier han.

Når de ikke jobbet, spilte de bridge eller drakk øl på Huset. De la også ut på skitur. Casper kjøpte seg et par ski med stålkanter for tre kartonger med sigaretter. I påska 1955 gikk han på ski sammen med et følge på tolv personer til Barentsburg.

– En uforglemmelig tur, sier han.

Han glemmer heller ikke hva arbeidskarene støtt og stadig handlet på butikken.

– Jeg husker veldig godt alle disse Elizabeth Arden-kremene vi fikk kjøpt i butikken her. Vi smurte de sprukne og fæle arbeidshendene med den. Det var en effektiv krem, sier han lattermildt.


Fikk julepakker
Kona Irene Holtedahl har aldri vært på Svalbard før, men kremene fra butikken i Longyearbyen, har hun et forhold til.

– Min far, Johan Johansen, reiste opp til Svalbard i 1956. Da var jeg ti år. Han sendte alltid en stor pakke til oss ved juletider. Der var det Elisabeth Arden-produkter og godteri, forteller Irene.

Faren var egentlig skomaker, så når han var ferdig med arbeidsdagen på taubanen, lagde han kneputer. Han var også den som klippet håret til gruvearbeiderene.


Måtte amputere foten
– Da han reiste var det meningen han skulle bli i ti år for å tjene penger. Etter ni år kom han hjem igjen. Min mor var handikapet, og hadde nok å gjøre med å holde småbruket i gang mens han var borte. Han syntes nok at han ikke kunne være borte lenger, sier Irene.

Også Irenes bror jobbet på taubanen. Han reiste opp i 1961 og kom hjem etter sju år.

– Han ble sendt hjem etter at han klemte foten mellom to malmvogner. Det endte med at han måtte  amputere foten, forteller Irene.

Hvorfor hun ikke har besøkt Svalbard før denne sommeren, har hun ikke noe eksakt svar på.

– Det har bare ikke blitt sånn. Jeg er veldig glad for at vi er her nå. Det er gøy å se hvor min far og bror var i så mange år. Svalbard var veldig sentral i min barndom, forteller Irene.

Siste nytt i Nyheter

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!