Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slår full rottealarm

Rotteavføring utenfor Svalbard Hestesenter og en rekke andre spor i byen gjør at det slås full alarm for å bekjempe rottene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Rotter og mus kan utvikle seg til å bli et problem i Longyearbyen. Det kom fram da Sysselmannen for to uker siden hadde møte med flere institusjoner og foreninger i Longyearbyen, med deltakelse av skadedyrsekspertise fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt.
– Det foreligger ikke en kritisk rottesituasjon, men det er viktig å forebygge så det ikke oppstår en slik situasjon, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Tor Punsvik.
Han mener det viktigste er å kartlegge kildeområdene til gnagerne og hindre at de får tilgang på mat, vann og varme.
– Disse er de tre faktorene vi må snurpe inn for at det skal bli enda tøffere for rotter og mus å overleve her, enn det allerede er, sier Punsvik.

Rotter ved flyplassen
Bakgrunnen for møtet var at det i slutten av september ble funnet en død rotte ved en rørgate i Sjøområdet, og at det lenge har vært regelmessige observasjoner av rotter og rottespor i samme området.
I løpet av oktober kom det inn meldinger om spor etter rotter også på Skjæringa, i sentrum, flyplassområdet og de nedre sentrale boligområdene.
I forbindelse med møtene ble det gjennomført befaringer i byen og nærområdene, og ved Svalbard Hestesenter ble det funnet store mengder rotteavføring på utsiden, «som tilsier et betydelig antall rotter i området og trolig forklarer rottespor meldt inn fra flyplassområdet», skriver plan- og utviklingssjef i lokalstyret, Vigdis Hole i et brev til hestesenteret.

Må gjøre tiltak
Det er Longyearbyen lokalstyre som har myndigheten til å iverksette og gi pålegg om nødvendige tiltak for å sikre helsetilstanden innenfor Longyearbyen plan-område. Lokalstyret har derfor gitt Svalbard Hestesenter pålegg om å straks «iverksette tiltak for å kartlegge omfanget av rotter i og ved stallen og iverksette tiltak for å utrydde bestanden. Svalbard Hestesenter skal rapportere funn, tiltak og resultat til Longyearbyen lokalstyre hver 3. måned – første gang innen utgangen av februar 2008 – inntil rottebestanden ved Svalbard Hestesenter kan anses utryddet», skriver Hole.
Jørn Dybdahl, som eier og driver hestesenteret, er for tiden på jobb på Trollstasjonen i Antarktis. Niklas Gerhardsson har sagt seg villig til å sørge for at det iverksettes tiltak for å bekjempe rottene, på vegne av Dybdahl.
– Vi skal prøve å gi bistand og råd, i samråd med skadedyrs-avdelingen i Nasjonalt Folkehelseinstitutt, sier Punsvik.

Bedre kompetanse
Det er bred enighet blant Sysselmannen, lokalstyret, Store Norske og helsemyndighetene om at det haster med å komme i gang med tiltak for å unngå en oppblomstring av rotter til våren. De ble også enige om å holde et nytt møte i januar, med bredere deltakelse, der også Folkehelseinstituttet på nytt skal være til stede.
– Alle partene er opptatt av at denne utfordringen skal vi møte samlet, og de involverte tar dette på alvor, sier Punsvik.
Han oppfordrer alle i Longyearbyen til å tenke over hvordan de lagrer mat, at de melder fra hvis de ser spor etter rotter og mus og leverer inn dyr som blir tatt i feller.
– Hovedbudskapet er at folk fortsetter å melde fra, så vi kan følge situasjonen, sier han.
På sikt kan det også bli aktuelt å integrere kompetanse om skadedyrbekjempelse som en del av noen av stillingene i Bydrift og Store Norske, som i tillegg har nødvendig lokalkunnskap i Longyearbyen.

Siste nytt i Nyheter

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Unis skal registrere is på fjorden

To værstasjoner på havbunnen utenfor Bjørndalen skal forutsi is-situasjonen i Isfjorden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!