Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Slår full rottealarm

Rotteavføring utenfor Svalbard Hestesenter og en rekke andre spor i byen gjør at det slås full alarm for å bekjempe rottene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Rotter og mus kan utvikle seg til å bli et problem i Longyearbyen. Det kom fram da Sysselmannen for to uker siden hadde møte med flere institusjoner og foreninger i Longyearbyen, med deltakelse av skadedyrsekspertise fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt.
– Det foreligger ikke en kritisk rottesituasjon, men det er viktig å forebygge så det ikke oppstår en slik situasjon, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Tor Punsvik.
Han mener det viktigste er å kartlegge kildeområdene til gnagerne og hindre at de får tilgang på mat, vann og varme.
– Disse er de tre faktorene vi må snurpe inn for at det skal bli enda tøffere for rotter og mus å overleve her, enn det allerede er, sier Punsvik.

Rotter ved flyplassen
Bakgrunnen for møtet var at det i slutten av september ble funnet en død rotte ved en rørgate i Sjøområdet, og at det lenge har vært regelmessige observasjoner av rotter og rottespor i samme området.
I løpet av oktober kom det inn meldinger om spor etter rotter også på Skjæringa, i sentrum, flyplassområdet og de nedre sentrale boligområdene.
I forbindelse med møtene ble det gjennomført befaringer i byen og nærområdene, og ved Svalbard Hestesenter ble det funnet store mengder rotteavføring på utsiden, «som tilsier et betydelig antall rotter i området og trolig forklarer rottespor meldt inn fra flyplassområdet», skriver plan- og utviklingssjef i lokalstyret, Vigdis Hole i et brev til hestesenteret.

Må gjøre tiltak
Det er Longyearbyen lokalstyre som har myndigheten til å iverksette og gi pålegg om nødvendige tiltak for å sikre helsetilstanden innenfor Longyearbyen plan-område. Lokalstyret har derfor gitt Svalbard Hestesenter pålegg om å straks «iverksette tiltak for å kartlegge omfanget av rotter i og ved stallen og iverksette tiltak for å utrydde bestanden. Svalbard Hestesenter skal rapportere funn, tiltak og resultat til Longyearbyen lokalstyre hver 3. måned – første gang innen utgangen av februar 2008 – inntil rottebestanden ved Svalbard Hestesenter kan anses utryddet», skriver Hole.
Jørn Dybdahl, som eier og driver hestesenteret, er for tiden på jobb på Trollstasjonen i Antarktis. Niklas Gerhardsson har sagt seg villig til å sørge for at det iverksettes tiltak for å bekjempe rottene, på vegne av Dybdahl.
– Vi skal prøve å gi bistand og råd, i samråd med skadedyrs-avdelingen i Nasjonalt Folkehelseinstitutt, sier Punsvik.

Bedre kompetanse
Det er bred enighet blant Sysselmannen, lokalstyret, Store Norske og helsemyndighetene om at det haster med å komme i gang med tiltak for å unngå en oppblomstring av rotter til våren. De ble også enige om å holde et nytt møte i januar, med bredere deltakelse, der også Folkehelseinstituttet på nytt skal være til stede.
– Alle partene er opptatt av at denne utfordringen skal vi møte samlet, og de involverte tar dette på alvor, sier Punsvik.
Han oppfordrer alle i Longyearbyen til å tenke over hvordan de lagrer mat, at de melder fra hvis de ser spor etter rotter og mus og leverer inn dyr som blir tatt i feller.
– Hovedbudskapet er at folk fortsetter å melde fra, så vi kan følge situasjonen, sier han.
På sikt kan det også bli aktuelt å integrere kompetanse om skadedyrbekjempelse som en del av noen av stillingene i Bydrift og Store Norske, som i tillegg har nødvendig lokalkunnskap i Longyearbyen.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!